Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Τα ερείπια της πιο παλιάς δημόσιας βιβλιοθήκης στη Γερμανία φαίνεται πως βρήκαν αρχαιολόγοι στο κέντρο της Κολωνίας

Η βιβλιοθήκη χτίστηκε στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ και υπολογίζεται πως διέθετε περίπου 20 χιλιάδες παπύρους και περγαμηνές, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή βιβλιοθήκη που υπήρχε όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στη Βόρεια Ευρώπη. 

Τα πρώτα τείχη ανακαλύφθηκαν
το 2017 κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε προτεσταντική εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν πως η Κολωνία είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας, δεν πίστευαν, όμως, πως πρόκειται να βρουν τελικά μια βιβλιοθήκη και μάλιστα τόσο μεγάλη. «Χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο για να ταιριάξουμε τις παραλλήλους του κτηρίου. Βλέπαμε πως οι εσοχές είναι πολύ μικρές για να είχαν τοποθετηθεί εκεί αγάλματα. Τελικά ήταν κάτι σαν ντουλάπια για τους παπύρους» παραδέχθηκε ο Dirk Schmitz από το Ρωμαιογερμανικό Μουσείο της Κολωνίας. 

Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος με την ανακάλυψη και την παραλληλίζει με τη φημισμένη αρχαία βιβλιοθήκη της Εφέσου. «Ίσως υπάρχουν πολλές αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις που έχουν βιβλιοθήκες, αλλά δεν έχουν ανασκαφεί. Αν δεν είχαμε βρει τα θεμέλια και εμείς, δεν θα γνωρίζαμε ότι πρόκειται για βιβλιοθήκη» πρόσθεσε ο ίδιος. 

Όπως καταλήγουν οι αρχαιολόγοι, η βιβλιοθήκη θα διατηρηθεί όπως έχει στο κέντρο της πόλης της Κολωνίας με τους επισκέπτες να μπορούν να τη θαυμάσουν από κοντά. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.