Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Αυξήθηκε η εμπορία ανθρώπων στη Γερμανία

Το 2017 τα άτομα που έπεσαν θύματα εμπορίας στη Γερμανία ανήλθαν σε 671, δηλ. καταγράφηκε αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με το 2016. Αυτό προκύπτει από την έκθεση για την «εμπορία ανθρώπων και εκμετάλλευσης το 2017» που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA).

Η αστυνομία ανέφερε συνολικά 340
δικαστικές περιπτώσεις, αριθμό ελαφρώς κάτω από το 2016 (375 περιπτώσεις). Επίσης, η αστυνομία κατέγραψε 489 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αριθμό που είναι σχεδόν ίσος με το προηγούμενο έτος (2016: 488 θύματα). Ωστόσο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των θυμάτων όσον αφορά την εργασιακή εκμετάλλευση. 180 άτομα υπήρξαν θύματα αυτής της μορφής εμπορίας το 2017. Το 2016 η γερμανική αστυνομία κατέγραψε 48 θύματα.

Στην εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, η λεγόμενη μέθοδος «Loverboy» έχει εφαρμοστεί σε πάνω από το ένα τέταρτο των θυμάτων, όπου  προσποιούνται μια ερωτική σχέση για να προκαλέσουν συναισθηματική εξάρτηση. Μόλις δημιουργηθεί αυτή η εξάρτηση, οι γυναίκες - ακόμη και τα κορίτσια- οδηγούνται στην πορνεία και την σεξουαλική εκμετάλευση.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση ήταν η πιο κοινή μορφή εμπορίας το 2017. Τα θύματα (γυναίκες κατά 99%, κυρίως από τις χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Γερμανία) οδηγούνται με στοχευμένη μέθοδο στην πορνεία. Συχνά η επαφή ξεκινά μέσω του Διαδικτύου. Οι απειλές, καθώς και η χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας, βοηθούν τους εμπόρους να ελέγχουν τις γυναίκες.

Οι δράστες εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των θυμάτων τους. Ένα παράδειγμα είναι η επιρροή πάνω στις γυναίκες  από τη Νιγηρία, που εξαναγκάζονται μέσω όρκων βουντού στην απόλυτη υπακοή και στην πορνεία στη Γερμανία. Δεδομένου ότι η πίστη σε αυτή τη "μαγεία" είναι βαθιά ριζωμένη στην πολιτιστική ζωή των γυναικών, η σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις.

Εκτός από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκμετάλλευση στην εργασία για πρώτη φορά καταγράφηκε «εκμετάλλευση στην άσκηση της επαιτείας». Ενώ, η οργανωμένη επαιτεία δεν τιμωρείται στη Γερμανία, η εκμετάλλευση της επαιτείας αποτελεί από το 2016 αδίκημα. Δύο διαδικασίες διεξήχθησαν το 2017 στον τομέα αυτό. Για τα εξίσου νέα αδικήματα την «εκμετάλλευση στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων» και την «εμπορία ανθρώπων με σκοπό την παράνομη αφαίρεση οργάνων» δεν υπήρχαν αστυνομικές καταγεγραμμένες υποθέσεις κατά το πρώτο έτος μετά την αλλαγή του νόμου.

Οι αστυνομικές έρευνες για την εμπορία ανθρώπων είναι συχνά πολύ περίπλοκες. Ο εκφοβισμός των θυμάτων από τους δράστες, η ντροπή για τις πράξεις και τα τραύματα καθώς και τα γλωσσικά εμπόδια, η ένταξη σε εθνικές ομάδες με αντίστοιχη επιρροή καθώς και η έλλειψη εμπιστοσύνης των θυμάτων στις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες της χώρας ,  συμβάλλουν στη αδυναμία να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες. 

Ωστόσο, οι μαρτυρίες και τα στοιχεία είναι απαραίτητα για την αστυνομία - ιδιαίτερα εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά θύματα είναι παιδιά και έφηβοι. Από τα 671 άτομα που ήταν θύματα εμπορίας το 2017, 171 ήταν ανήλικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.