Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ ελλ. εκπαιδευτικών Βαυαρίας με την Υφ. Παιδείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΒΑΥΑΡΙΑΣ
Μόναχο, 15.09.2018

Την Πέμπτη   06.09.2018 , πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βαυαρίας που αποτελούταν από τον πρόεδρο κο Καλλέργη Νίκο, τον αντιπρόεδρο κο Κατεφίδη Αλέξη και τον Ταμία κο Ζήκο Δημήτρη, με την Υφυπουργό Παιδείας, αρμόδια για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό,
κυρία Μερόπη Τζούφη.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και σε αυτή συζητήθηκαν διεξοδικά:

1) Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή της ΚΥΑ 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 (ΦΕΚ1740/Β/15-6-2016) στην σωστή στελέχωση των σχολείων της Βαυαρίας σε σχέση με την παραμονή των εκπαιδευτικών εδώ και τις αναθέσεις των ειδικοτήτων τους.

2) Η ανασύσταση των Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων με συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των Καθηγητών και των Δασκάλων.

3) Θέματα σχετικά με την χρηματοδότηση των ελληνικών σχολείων στην Βαυαρία.

4) Το πρόβλημα ορισμένων αποσπασμένων εκπαιδευτικών σχετικά με τις οργανικές τους θέσεις που χάθηκαν στην Ελλάδα.

5) Οι προτάσεις της ΕΛΜΕ για την προσέλκυση και την παραμονή αποσπασμένων  εκπαιδευτικών στην Βαυαρία.

Στην συνέχεια, της επιδόθηκε σχετική επιστολή με τα παραπάνω, την οποία και επισυνάπτουμε.

Η κυρία Υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τα πιο πάνω θέματα, για κάποια από αυτά μας είπε ότι θα γίνουν αντικείμενο μελέτης και συζήτησης με τον Υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου και μας πληροφόρησε ότι σκοπεύει να μας επισκεφθεί πολύ σύντομα ή να στείλει αντιπροσωπεία του Υπουργείου στην Βαυαρία, για να δει από κοντά την εδώ κατάσταση.

Στην συνέχεια τα μέλη της ΕΛΜΕ συναντήθηκαν στο Υπουργείο και με την Διευθύντρια της ΔΙΠΟΔΕ κα Γώρου Ανθή, όπου της παρουσίασαν διεξοδικά τις θέσεις της ΕΛΜΕ, έγινε εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα παραπάνω και της επιδόθηκε και η πιο πάνω επιστολή.

Την προηγούμενη μέρα Τετάρτη 05.09.2018, στο κτήριο της ΟΛΜΕ στην Αθήνα, είχε προηγηθεί συνάντηση του προέδρου της ΕΛΜΕ Βαυαρίας, με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ κύριο Παπαχρήστο Νίκο, καθώς και με το στέλεχος της ΟΛΜΕ κυρία Ζωγραφάκη Ελένη, όπου συζητήθηκαν τα πιο πάνω θέματα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Υ.Α. 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016  
ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ

Αξιότιμη κυρία υφυπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε η ιδιαιτερότητα που έχουν τα σχολεία της Βαυαρίας, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία σε όλον τον κόσμο είναι ότι τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά (και όχι τα Λύκεια) είναι τα μόνα σχολεία που είναι ενταγμένα στο βαυαρικό εκπαιδευτικό σύστημα, είναι δίγλωσσα και χρηματοδοτούνται από το Βαυαρικό κράτος για την λειτουργία τους. Έτσι πριν από λίγα χρόνια όποιος τοποθετούνταν στην Βαυαρία  στα Γυμνάσια και Δημοτικά έπαιρνε παράλληλα με τον μισθό του, πάντα μέχρι την λήξη της απόσπασής του, και την βαυαρική επιδότηση, ενώ όποιος τοποθετούταν στο Λύκειο έπαιρνε πέρα από το μισθό του μόνο το μέρος του επιμίσθιου που υπολείπονταν της βαυαρικής επιδότησης. Για αυτό το λόγο η τοποθέτηση στα Γυμνάσια και τα Δημοτικά στη Βαυαρία ήταν μια δελεαστική επιλογή.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν με την εφαρμογή της  ΚΥΑ 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 (ΦΕΚ1740/Β/15-6-2016, (σελίδα 20167-20169, παράγραφος Α1, υποπαράγραφοι 6 και 7), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να τοποθετηθεί  στα επιδοτούμενα στην Βαυαρία Γυμνάσια και Δημοτικά κάθε αποσπασμένος εκπαιδευτικός που δεν δικαιούται επιμίσθιο. 

Πέρα από τους λόγους που οδήγησαν στην θέσπισή της, η εν λόγω ΚΥΑ δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, απ’ αυτά που ήθελε να λύσει γιατί:

1) Τα χρήματα που δίνονται από το εναπομείναν επιμίσθιο και πολύ περισσότερο ο ελληνικός μισθός, όταν λήξει η τριετία με επιμίσθιο, δεν επαρκούν για αξιοπρεπή διαβίωση στην Βαυαρία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μονάχου, που θεωρείται η πιο ακριβή πόλη της Γερμανίας και από τις ακριβότερες σε στέγη πόλεις του κόσμου.
Για αυτό άλλωστε έχουμε και τόσο μεγάλο αριθμό ανακλήσεων αποσπάσεων τα τελευταία έτη.

2) Στα επιδοτούμενα σχολεία, δηλαδή στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια, μένουν κάθε χρονιά ακάλυπτες θέσεις, οι οποίες για να καλυφθούν χρειάζονται νέους δασκάλους και καθηγητές με γερμανομάθεια και επιμίσθιο από την Ελλάδα και νέα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης, στην θέση αυτών που μετά τα τρία έτη με επιμίσθιο, έχουν τοποθετηθεί και διδάσκουν μόνο στα Λύκεια ή έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν εκτός Βαυαρίας.

3) Δεν μπορεί εξαιτίας της εν λόγω ΚΥΑ να γίνει σωστή διαχείριση του εκάστοτε εδώ διαθέσιμού διδακτικού προσωπικού.

Και αυτό, γιατί:

α) δημιουργεί ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες στα Λύκεια, αφού οι αποσπασμένοι καθηγητές που παίρνουν επιμίσθιο πρέπει βάσει της ΚΥΑ 2/12870 να τοποθετούνται κατά προτεραιότητα μόνο στα Γυμνάσια και τα Δημοτικά.

β) δημιουργούνται συχνά υπεραριθμίες στα Λύκεια και ελλείψεις στα Γυμνάσια και τα Δημοτικά. Διότι, οι καθηγητές που δεν λαμβάνουν επιμίσθιο μετά την τριετία, κατ΄εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ 2/12870 τοποθετούνται αποκλειστικά στο Λύκειο, ενώ η απόσπασή τους ήταν στην ουσία  για την  κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών και  ιδιαίτερων απαιτήσεων του γερμανικού προγράμματος σπουδών στα Γυμνάσια και Δημοτικά. Για αυτό τον λόγο, πολλοί από εμάς, αν θέλουμε να εργασθούμε πάνω στην ειδικότητά μας μετά την παρέλευση της τριετίας του επιμισθίου, πρέπει να μετακομίσουμε σε άλλες περιοχές κυρίως εκτός Βαυαρίας. Έτσι αρκετοί συνάδελφοι από εμάς προκειμένου να παραμείνουμε και θέλοντας να αποφύγουμε για δεύτερη φορά την δυσβάστακτη ταλαιπωρία της ανεύρεσης νέας στέγης, αναγκαζόμαστε να διδάσκουμε συχνά μαθήματα πέραν της πρώτης ανάθεσής μας, προκειμένου να εξαντλήσουμε την 5ετία της απόσπασής μας.

4) Για να καλυφθούν οι δυσλειτουργίες της εν λόγω ΚΥΑ ο εκάστοτε συντονιστής είναι συχνά αναγκασμένος να τοποθετεί εκπαιδευτικούς με βάση την δεύτερη ή τρίτη τους ανάθεση ή να ζητά και το υπουργείο να εγκρίνει κατ’ εξαίρεση αναθέσεις πέραν των αναθέσεων που υφίστανται στην Ελλάδα, όπως η «Κατ ́ εξαίρεση ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Συντονιστικό Γραφείο Μονάχου κατά το σχολικό έτος 2017-18 ( Φ.816 /58561/Η2/16-04-2018 /ΑΔΑ:Ψ3ΟΦ4653ΠΣ-Γ4Δ)» Η πιο πάνω ανάθεση έδωσε το δικαίωμα να διδάσκουν στα Λύκεια της Βαυαρίας κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά 2017-18, μαθηματικά και φιλολογικά μαθήματα όλων των τάξεων, πλην των μαθημάτων κατεύθυνσης της 3ης Λυκείου,  ειδικότητες (όπως, Οικονομολόγοι και καθηγητές Ξένων Γλωσσών), κάτι που για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε στο Λύκειο Μονάχου δημιουργώντας αρκετά προβλήματα.

Με τις τοποθετήσεις σε δεύτερες και τρίτες αναθέσεις και κυρίως με τις «Κατ ́ εξαίρεση αναθέσεις μαθημάτων»
α) Υποβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης
β) Καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα κάθε εκπαιδευτικού κλάδου
γ) Δίνεται η δυνατότητα αυθαιρεσιών στην τοποθέτηση των αποσπασμένων
   εκπαιδευτικών σε ειδικότητες που αυτοί δεν επιθυμούν να διδάξουν.
  Ειδικότερα με την έλλειψη των Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων που έχουν
  καταργηθεί, ο κίνδυνος για αυθαιρεσίες στις τοποθετήσεις είναι μεγαλύτερος.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ΚΥΑ 2/12870, δεν επιβάλει καμία ισότητα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και μια μεγάλη αδικία στους αποσπασμένους στην Βαυαρία εκπαιδευτικούς, αφού δεν τους επιτρέπεται να διδάξουν την ειδικότητά για την οποία αποσπάστηκαν για 5 έτη, κάτι που είναι απολύτως αυτονόητο για όλους τους υπόλοιπους τους εκτός Βαυαρίας αποσπασμένους στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς, άρα επιβάλλεται να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η εν λόγω ΚΥΑ δεν θα υπήρχαν αν εφαρμοζόταν η πενταετία με επιμίσθιο σε όλους τους αποσπασμένους στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς.

Γίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, είτε:

1ον) για την επαναφορά του επιμισθίου για 5 χρόνια για όλους τους αποσπασμένους στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς, όπως ήταν παλιά (αυτό θα έλυνε αυτόματα όλες τις δυσλειτουργίες των τοποθετήσεων),

είτε

2ον) για την τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε να μπορούν να διδάσκουν με επιδότηση στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της Βαυαρίας για άλλα δυο χρόνια, μέχρι την συμπλήρωση της πενταετίας, όσοι αποσπάσθηκαν με επιμίσθιο,

 ή

3ον) για τη πλήρη κατάργηση της ΚΥΑ, ώστε να μπορούν να διδάσκουν, όπως πριν στα Γυμνάσια και τα Δημοτικά όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς επιμίσθιο, με ευελιξία στην διαχείριση των εκπαιδευτικών, αλλά και με παράλληλη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων ελέγχου και κριτηρίων, καθώς και την

5ον) επανασύσταση των καταργημένων Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων με συμμετοχή αιρετών του κλάδου, όπως και στην Ελλάδα, που θα αποτρέπουν ενδεχόμενες αυθαιρεσίες.

Επίσης

6ον) η χορήγηση κάποιου επιδόματος, όπως "Δίγλωσσου Σχολείου", από τα χρήματα που ήδη δίνουν οι Βαυαροί στα επιδοτούμενα σχολεία, για τα έξοδα της εκμάθησης  ή της βελτίωσης της Γερμανικής Γλώσσας. Αυτό θα έλυνε κάποια προβλήματα στους ήδη αποσπασμένους και θα βοηθούσε στην προσέλκυση νέων αποσπάσεων από την Ελλάδα στα εδώ σχολεία για τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει να γίνει λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους, ότι με το υπάρχον δυσλειτουργικό νομικό πλαίσιο, χωρίς την θεσμοθέτηση μιας από αυτές τις τρείς πρώτες προτάσεις καθώς και της τετάρτης και πέμπτης, τα σχολεία στην Βαυαρία θα εξακολουθούν να υπολειτουργούν υποστελεχωμένα, λόγω της μη σωστής χρησιμοποίησης του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού και της μη προσέλευσης  νέου από την Ελλάδα.

Προσβλέπουμε στην συνεργασία σας για το καλό κυρίως των Ελληνικών Σχολείων της Βαυαρίας και των μαθητών μας, που πρέπει και θα εξακολουθήσει να είναι το πρωταρχικό μέλημά μας.

Τριάντα χιλιάδες Ελλήνων, μόνον στην περιοχή του Μονάχου και πολλαπλάσια ανάλογος αριθμός Ελλήνων σε όλη την Βαυαρία, που ζητά επιτακτικά ποιότητα στην εκπαίδευση των παιδιών του, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αμελητέος.

Μόναχο, 05.09.2018                           

Μετά τιμής

για την
ΕΛΜΕ Βαυαρίας


    
    O Πρόεδρος                                                                             O Αντιπρόεδρος


Καλλέργης Νικόλαος                                                                 Κατεφίδης Αλέξιος               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.