Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Unicef: Kάθε 5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί

Παρά το γεγονός ότι πέρσι το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας ήταν τόσο χαμηλό όσο ποτέ άλλοτε, ακόμα εκατομμύρια παιδιά δεν προλαβαίνουν να φθάσουν το 5ο έτος  της ηλικίας τους.

Το 2017 πέθαναν  5,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών σύμφωνα με  νέες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Συγκριτικά, το 1990 ο αριθμός ήταν 12,6 εκατομμύρια παιδιά.

Επιπλέον το 2017, υπήρξαν σχεδόν ένα εκατομμύριο θανάτοι κοριτσιών και αγοριών ηλικίας μεταξύ πέντε και 15 ετών .

 Συνολικά, πέθαναν 6,3 εκατομμύρια παιδιά και εφήβοι ηλικίας κάτω των 15 ετών. "Αυτό είναι ένας μέσος όρος ενός θανάτου κάθε πέντε δευτερόλεπτα", δήλωσαν εκπρόσωποι της Unicef. Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν
με απλά μέσα, όπως φάρμακα, καθαρό νερό, ηλεκτρική ενέργεια και εμβολιασμούς.

Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν οι μητέρες δεν έχουν πάει στο σχολείο

Οι πιθανότητες επιβίωσης εκατομμυρίων παιδιών εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χώρα και τις περιστάσεις υπό τις οποίες γεννήθηκαν. Περίπου οι μισοί από τους θανάτους σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με την έκθεση, εμφανίζονται στην Αφρική, δυτικά της Σαχάρας  και άλλο 30% στη δυτική Ασία. Τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. καθώς και τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν φοίτησαν στο σχολείο.

Τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης έχουν στατιστικά μικρά παιδιά στη Σομαλία, το Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Κάθε όγδοο παιδί δεν κατάφερε να φτάσει εκεί στο πέμπτο έτος της ηλικίας του. Συγκριτικά, στη Γερμανία, πεθαίνει κατά μέσο όρο, ένα στα 250 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

 Οι πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου περιλαμβάνουν επιπλοκές γέννησης, πνευμονία, νεογνική σήψη και ελονοσία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με σχετικά φθηνό μέτρα: με κουνουπιέρες, καλή υγιεινή, η έγκαιρη θεραπεία και καλά εξοπλισμένο μαιευτήρια. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, ο κίνδυνος ατυχημάτων αυξάνεται, ιδίως σε τροχαία ατυχήματα και πνιγμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.