Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Εργατικό δικαστήριο Γερμανίας: Οι ώρες υπηρεσιακής μετακίνησης μετρούν ως εργατοώρες

Μπορεί οι περισσότερες εταιρείες στη Γερμανία να έχουν κάνει εσωτερικές ρυθμίσεις και να έχουν δώσει απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως από χθες το ομοσπονδιακό εργατικό δικαστήριο αποφάσισε οριστικά το τι ισχύει για τη διάρκεια μιας υπηρεσιακής μετακίνησης.

Συγκεκριμένα, αν ο εργοδότης στείλει
έναν υπάλληλο σε υπηρεσία εκτός έδρας τότε ο χρόνος μέχρι να φθάσει ο υπάλληλος στον προορισμό του μετράει ως εργατοώρα άρα ως υπερωρία και πρέπει να πληρωθεί.

Ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η επιχειρηματολογία της απόφασης του δικαστηρίου αλλά αναμένεται από την απόφαση αυτή να εξαιρεθούν μεγαλοστελέχη υπηρεσιών που τα συμβόλαιά τους δεν επιτρέπουν υπερωρίες.

Και στο ερώτημα αν θα μπορεί να ζητηθεί αναδρομικά η πίστωση του χρόνου μετακίνησης δεν υπάρχει ακόμη απάντηση αν και υπολογίζεται ότι (σε περίπτωση που δεν αναφέρεται κάτι άλλο στο συμβόλαιο) θα ισχύουν τα 3 χρόνια. 

Την αίτηση την είχε καταθέσει εργαζόμενος που έπρεπε να κάνει υπηρεσιακό ταξίδι στην Κίνα.

Και για  να αποφευθχεί παρεξήγηση σημειώνεται ότι η παραπάνω απόφαση δεν αφορά το χρόνο που χρειάζεται ένας εργαζόμενος από το σπίτι του στο χώρο εργασίας αλλά μετακίνηση σε άλλο μέρος προκειμένου να εκτελέσει μια υπηρεσία. 

Πηγή: Bundesarbeitsgericht

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.