Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

O Σύλλογος Ποντίων Μονάχου στο 20o Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού στο Πεκίνο



"Ο ποντιακός πολιτισμός ετοιμάζεται να κατακτήσει την Κίνα!»


Του Σεραφείμ Βουλγαρίδη
Με αυτήν την επικεφαλίδα δημοσίευσε η ιστοσελίδα pontos-news..gr την συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στο 20o Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού στο Πεκίνο (20th Beijing International Tourism Festival).

Η αποστολή του συλλόγου αναχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018 από το αεροδρόμιο του Μονάχου για Πεκίνο με την συμμετοχή 26 μελών χορευτικού και μουσικών. Στην αποστολή αυτή συμμετείχαν και τίμησαν χορευτές και μουσικοί από την Στουτγάρδη, την Φρανκφούρτη, το Λούτβικσχαφεν και το Βερολίνο. Ακολούθησε ένα μεγάλο ταξίδι 9 ωρών αλλά καθόλου κουραστικό χάρη στους ευχάριστους συμμετέχοντες.
Την ποντιακή αποστολή παρέλαβε μια έμπειρη ξεναγός στο Πεκίνο η οποία θα συνόδευε την αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών του ταξιδιού. Οι συμμετέχοντες κατα την παραμονή τους στην Κίνα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Σινικό Τοίχος, την Απαγορευμένη Πόλη, το καλοκαιρινό παλάτι του αυτοκράτορα, τον ναό του Παραδείσου και άλλα αξιοθέατα της πόλης, καθώς και να γνωρίσουν την αρχαία τέχνη του μεταξιού και του κινέζικου τσαγιού. Μέσα απο αυτες τις μοναδικές εμπειρίες γνώρισαν καλύτερα την κινέζικη κουλτούρα και φυσικά δοκίμασαν την κινέζικη κουζίνα με το πιο εντυπωσιακό πιάτο, την περίφημη πάπια Πεκίνου. Στον ελεύθερο χρόνο τους δεν έλειψαν βέβαια και οι αντίστοιχες εξορμήσεις για αγορές μεταξωτών υφασμάτων και σουβενίρ.
 Στο Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού έλαβαν μέρος 29 χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες όπως το Εκουαδόρ, το Ισραήλ, τη Χιλή, την Τσεχία, την Αίγυπτο, την Σλοβακία κ.α. Ο σύλλογος μας ήταν ο μοναδικός που εκπροσώπησε την Ελλάδα και έδωσε τρείς παραστάσεις. Η τελετή έναρξης έλαβε μέρος μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου με επίσημους προσκεκλημένους από τις πρεσβείες των χωρών που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, καθώς και πολιτικών προσώπων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Οι άλλες δυο παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν τις επόμενες ημέρες μπροστά από ένα παραδοσιακό κινέζικο πύργο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των κινέζικων χορών μέσα σε μεγάλο πάρκο του Πεκίνου. 
Μετά το τέλος των χορευτικών παραστάσεων τα συγκροτήματα είχαν την ευκαιρία να χορέψουν μεταξύ τους σε μια συμβολική κίνηση ανταλλαγής κουλτούρας και πολιτισμού σε ένα τόσο απομακρυσμένο τόπο που όμως γνωρίζει και σέβεται τις παραδόσεις των λαών. 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι παραστάσεις του χορευτικού μας συγκροτήματος απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα και συγχαρητήρια ακόμα και από τους πιο σημαντικούς προσκεκλημένους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν έκρυψαν τον αληθινό ενθουσιασμό τους για τους ποντιακούς χορούς υπενθυμίζοντας μας για άλλη μια φορά, πως οι κινέζοι αντιλαμβάνονται και εκτιμούν σε βάθος τον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας.
Στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσουμε το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας που από την πρώτη στιγμή στήριξε με θέρμη την ιδέα και την υλοποίηση της αποστολής καθώς και όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδρομή και να διαδοθεί ο ποντιακός ελληνισμός στην Κίνα. Ακόμα, να ευχαριστήσουμε θερμά τον Παύλο Νικολαΐδη από την Φρανκφούρτη που ήταν ο προσωπικός φωτογράφος της αποστολής. Τέλος να ευχαριστήσουμε τους 26 συμμετέχοντες που αψήφησαν τις όποιες δυσκολίες υπήρξαν και βοήθησαν να διαδοθεί ο παραδοσιακός χορός και να ακουστεί η ποντιακή λύρα μέχρι την άλλη άκρη της γης και μας έκαναν να νοιώσουμε περήφανοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.