Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τη διαδοχή της Μέρκελ

O Friedrich Merz εμφανίζεται μεν να είναι αποδεκτός από το 38% των γερμανών έναντι 27% της Γεν. Γραμ. του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer και 13 % του Υπουργού υγείας αλλά η διαφορά είναι πολύ μικρότερη όταν στην ερώτηση απαντούν ψηφοφόροι του CDU.

Έτσι σύμφωνα με έρευνα του
ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της "Bild am Sonntag" ο Merz προηγείται με διαφορά μόλις 5% (44%-39%). Ο Jens Spahn έχει την αποδοχή του 9% των ψηφοφόρων του κόμματος.

Η διαφορά αυτή πρέπει να ανησυχεί το  Merz για δυο λόγους. Πρώτος ότι τα ΜΜΕ το στήριξαν την πρώτη εβδομάδα μετά τη δήλωση υποψηφιότητας κάτι που δεν δικαιολογεί τη διαφορά των μόλις 5 μονάδων. Δεύτερος λόγος ότι η γεν. Γραμματέας Annegret Kramp-Karrenbauer κράτησε χαμηλούς τόνους που σημαίνει ότι τα ποσοστά της έρευνας προκύπτουν χωρίς τη δική της παρέμβαση.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση για παραίτηση Μέρκελ


68% δηλώνουν ότι δεν λυπήθηκαν με την παραίτηση Μέρκελ σε αντίθεση με το 28%.
Αντίθετα στους ψηφοφόρους του CDU το 54% δήλωσε ότι λυπήθηκε για την παραίτηση της Μέρκελ από την Προεδρία του κόμματος ενώ όχι δήλωσε το 46%.

Seehofer
Αντίθετα με τα προηγούμενα ποσοστά -όπου υπάρχουν διαφορές στα ποσοστά των απαντήσουν των πολιτών γενικά και των ψηφοφόρων του κόμματος - στην υπόθεση Seehofer (του προέδρου του CSU αδελφού κόμματος στη Bαυαρία) το 63% και 60% αντίστοιχα θεωρούν ότι πρέπει να παραιτηθεί και ο Seehofer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.