Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Συνταγή: Τραγανή σπανακοτυρόπιτα

Υλικά
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο καλά και κομμένο σε μικρά κομμάτια
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
3 αβγά
600γρ. φέτα πικάντικη, λιωμένη με πιρούνι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι



Για το τελείωμα
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 αβγό



Διαδικασία
Βάζετε το σπανάκι σε λεκανίτσα, το αλατίζετε και αρχίζετε να το τρίβετε και να το πιέζετε με το χέρι μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Το αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξει.

Βάζετε τα πράσα σε τηγάνι με λίγο νεράκι για να αχνιστούν λιγάκι. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα αχνισμένα πράσα στο σπανάκι. Ανακατεύετε καλά.

Χτυπάτε τα αβγά σε ξεχωριστό μπολ, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Μετά το ρίχνετε στο μίγμα με το σπανάκι. Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι, αλάτι με μέτρο και ανακατεύετε καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε μέσα τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης. Χαράζετε την πίτα μ’ ένα μαχαίρι φτάνοντας όσο πιο βαθιά μπορείτε και βάζετε το ταψί στο φούρνο.

Μετά από 15 λεπτά, βγάζετε την πίτα από το φούρνο, χτυπάτε το γάλα με το ελαιόλαδο και τα αβγό και περιχύνετε την πίτα, ρίχνοντας το μίγμα λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ακόμη, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο www.olivemagazine.gr
κι είναι του

Ηλίας Μαμαλάκης
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.