Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

125 χρόνια από την άφιξη των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στο Πίτσμπουργκ

Δημοσιεύτηκε στη σελίδα www.ekirikas.com

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ. ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ. Εκδηλώσεις τιμής
και μνήμης για τη συμπλήρωση 125 χρόνων από την άφιξη και εγκατάσταση των πρώτων 50 Ελλήνων μεταναστών στην πόλη του Πίτσμπουργκ, το 1893, διοργανώνονται από το American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP), σε συνεργασία με το Greek Room Committee του Nationality Rooms Program στο University of Pittsburgh.

Οπως επεσήμανε μάλιστα στον «Ε.Κ.» ο κ. Νίκος Γιαννουκάκης (Nick Giannoukakis), γραμματέας του AHFWP, τους πρώτους 50 Ελληνες μετανάστες στην πόλη, ακολούθησε, 15 χρόνια μετά, το πρώτο σημαντικό «κύμα» Ελλήνων γυναικών από την πατρίδα.

Θα γίνουν τρεις εκδηλώσεις, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο (2019) για τα γεγονότα αυτά, που είναι ιστορικής σημασίας, για την περιοχή της Πενσυλβάνια, αλλά και την Ομογένεια ευρύτερα.

Αρχικά, με τη Βυζαντινή Χορωδία της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης του Πίτσμπουργκ (Byzantine Choir of the Greek Orthodox Metropolis of Pittsburgh), θα πραγματοποιηθεί συναυλία μνήμης για την 125η επέτειο, η οποία συμπίπτει με την 20ή επέτειο της Χορωδίας, κάτι που την καθιστά την παλαιότερη Βυζαντινή Χορωδία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Γιαννουκάκη.

Επίσης, το AHFWP θα κάνει γιορτή για μία Διακήρυξη της 125ης Επετείου από την Πόλη και το Γραφείο του Δημάρχου στις 9 Δεκεμβρίου.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί μία έκθεση στην Αίθουσα Υποδοχής του Δημαρχείου από τις 29 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου 2019.

Η ιστορία των Ελλήνων στο Πίτσμπουργκ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Γιαννουκάκη, από τα αρχεία της Πόλης του Πίτσμπουργκ, οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες ξεκίνησαν να φτάνουν στην Allegheny County τη δεκαετία του 1890. Εως τον Δεκέμβριο του 1893 ήταν περίπου 50 άντρες στην πόλη.

Οι περισσότεροι ήταν ναυτικοί, από διάφορα ελληνικά νησιά και ασχολήθηκαν με χειρωνακτικές εργασίες αρχικά.

Σύντομα, πολλοί έκαναν δικές τους επιχειρήσεις: ορισμένοι ως πωλητές στον δρόμο, άλλοι ως εστιάτορες, ιδιοκτήτες καφέ ή ζαχαροπλάστες.

Κάποιοι απασχολούνταν ως υπάλληλοι σε εστιατόρια που είχε ο πατέρας ή ο αδερφός τους μέχρι που συνέχιζαν τη δουλειά αυτή ή άνοιγαν το δικό τους κατάστημα.

Το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στο Πίτσμπουργκ ήταν στην Diamond Square στην Market District.

Η κορύφωση της μετανάστευσης Ελλήνων στην Allegheny County, ήταν μεταξύ 1910-1912. Οι περισσότεροι ήταν από νησιά του Αιγαίου, τη Μικρά Ασία και την ηπειρωτική Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν τότε, κυρίως σε North Side, Oakland, Downtown, East Pittsburgh, McKeesport και Monessen.

Ο Σεραφείμ Κανούτας (Serapheim Canoutas) αναφέρει ότι το 1908, υπήρχαν περί τους 3.500 Ελληνες που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Allegheny County region (The Immigrant’s Guide in America; Serapheim Canoutas, NY).

Σύμφωνα με τα στατιστικά, στον 1ο τόμο της «Reports of the 13th Census of Pittsburgh», μεταξύ του 1908-1910 υπήρχαν: 816 Ελληνες μετανάστες από Ελληνες γονείς, 130 Ελληνες από μικτούς γάμους και 37 οικογένειες Ελλήνων μεταναστών που είχαν αποκτήσει εντοπιότητα και ενσωματώθηκαν στον πληθυσμό του Μείζονος Πίτσμπουργκ (κυρίως στην περιοχή της Penn Ave.).

Ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών στο Πίτσμπουργκ ήταν ο 3ος μεγαλύτερος στις ΗΠΑ, μετά τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο και ο μεγαλύτερος, κατά κεφαλήν, σε όρους ποσοστού Ελλήνων στις περιοχές.

Υπήρχαν 66 μαθητές σε δημόσια Δημοτικά και Λύκεια τον Δεκέμβριο του 1908, εκ των οποίων οι 60 στις τρεις πρώτες τάξεις Δημοτικών.

Οποιο και αν ήταν το κίνητρο για να έρθουν στις ΗΠΑ, παραδοσιακές αξίες και ηθικές διαμόρφωσαν την ζωή των Ελλήνων μεταναστών και τη συνεισφορά τους στην αμερικανική κοινωνία.

Η πρώτη ελληνική κοινότητα, ως επίσημος οργανισμός ιδρύθηκε το 1905 και περιελάμβανε 3.000-4.000 άτομα που ζούσαν στην πόλη του Πίτσμπουργκ και κοντά σε αυτή.

Το 1909, η κοινότητα αγόρασε ένα κτίριο στο 97 Fulton Street. Ενας χώρος που λειτούργησε και ως οίκος πίστης της Ελληνικής Ορθοδοξίας.

Εως το 1912 υπήρχαν δύο οργανωμένες εκκλησίες: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στο 10 Whiteside Road και ο Αγιος Νικόλαος, στο 547 6th Avenue. Η δεύτερη είχε και τον ρόλο σχολείου ελληνικής γλώσσας.

Αλλες οργανωμένες ελληνικές κοινότητες εδραιώθηκαν στο Ανατολικό Πίτσμπουργκ, 803 Braddock Ave., Ambridge, Aliquippa και Verona.

Μετά από συγχώνευση της εκκλησίας του Ευαγγελισμού, τον Σεπτέμβριο του 1918, συμφωνήθηκε οι πιστοί να ενωθούν υπό την ονομασία «Η ελληνική κοινότητα της Allegheny County – Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (The Greek Community of Allegheny County-St Nicholas Greek Orthodox Church).

Ο Αγιος Νικόλαος είναι η παλαιότερη ελληνική Ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα και εκκλησία στην Allegheny County και βρίσκεται σήμερα στο 419 South Dithridge.

Η μεγαλύτερη, σε μέλη, αδελφότητα ήταν μετανάστες από την Ικαρία και αυτοί που προέρχονταν από την Βλαχοκερασιά (κοντά στην Τρίπολη).

Το 1914, η Πανελλήνια Ενωση (Panhellenic Enosis) οργανώθηκε στο Πίτσμπουργκ. Η Greek-American Progressive Association (GAPA), που επικεντρώθηκε στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων, του πολιτισμού και της γλώσσας, ιδρύθηκε στο Πίτσμπουργκ το 1923.

Τη δεκαετία του 1910, ένα μεγάλο θέατρο μαζί με αίθουσα μπιλιάρδου στην Fifth Avenue, μεταξύ των Smithfield και Wood, ήταν ιδιοκτησία Ελληνοαμερικανών: Των κ.κ. Μπαζιώτη (Baziotis) και Αντωνόπουλου (Mr. Antonopoulos).

Αλλες περιοχές της Δυτικής Πενσυλβάνια με παρουσία Ελλήνων μεταναστών ήταν οι Ambridge, Canonsburg, New Castle, McKeesport, Aliquippa, και Monessen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.