Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Έρευνα: Κυρίως άνω των 65 ετών οι χρήστες του Διαδικτύου με τις περισσότερες πιθανότητες να διακινήσουν ψευδείς ειδήσεις

Ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το αν κάποιος θα μοιραστεί ψεύτικες ειδήσεις δεν είναι η πολιτική τους θέση, είναι η ηλικία τους.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου Princeton και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε εχθές, Τετάρτη, ότι τα μεγαλύτερα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι επτά φορές πιο πιθανό να μοιράζονται ψεύτικα νέα από όσους είναι
νέοι, ηλικίας 18-29 ετών.

«Είναι πιθανό ότι μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών της δεκαετίας του ’60, δεν έχει το επίπεδο της ψηφιακής παιδείας που απαιτείται για να προσδιορίσουν αξιόπιστα και να αξιολογήσουν το πλήθος των ειδήσεων που συναντώνται στο διαδίκτυο».

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα των 1.331 ερωτηθέντων που συμφώνησαν να μοιραστούν τα απαραίτητα στοιχεία από το δημόσιο προφίλ τους στο Facebook μαζί με τις ηλικίες τους, πλέον των εξωτερικών συνδέσμων που χρησιμοποιούσαν συχνότερα και τις συμπάθειες που είχαν σε ΜΜΕ. Οι ερευνητές έψαξαν για συνδέσμους σε μια λίστα με αυστηρά ορισμένους ψεύτικους ιστότοπους ειδήσεων και μια λίστα με ψεύτικες ειδήσεις που αφορούσαν οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, ενώ δεν μέτρησαν συνδέσμους με αμφισβητούμενους ιστότοπους, όπως το συντηρητικό Μedia Οutlet Breitbart.

Ενώ η ηλικία αποδείχθηκε ότι ήταν ο κοινός παράγοντας για όσους μοιράζονταν αυτά που θεωρούνταν ψεύτικα, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι συντηρητικοί χρήστες είχαν περισσότερες πιθανότητες να μοιράζονται ψεύτικα νέα.

«Βρήκαμε κάποιες αποδείξεις ότι οι πιο συντηρητικοί χρήστες είχαν περισσότερες πιθανότητες να μοιραστούν ψευδείς ειδήσεις – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν υπέρ του Τραμπ – από ό, τι άλλοι χρήστες του Facebook», έγραψαν οι ερευνητές.

«Η πιο ισχυρή μας διαπίστωση είναι ότι οι πιο ηλικιωμένοι Αμερικανοί, ειδικά εκείνοι άνω των 65 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μοιράζονται ψεύτικα νέα με τους φίλους τους στο Facebook. Αυτό ισχύει ακόμη και αν διατηρήσουμε σταθερά άλλα χαρακτηριστικά – συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της ιδεολογίας και της κομματικής».

Πηγή: nbcnews.com, thefact.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.