Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

Eως 29 Μαρτίου οι αιτήσεις Ελλήνων κατοίκων (ΕΕ) για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο κατοικίας τους

Στις ευρωεκλογές, ανέκαθεν από όταν εντάχθηκε η χώρα μας στην Ε.Ε., έχουν δικαίωμα να συμμετέχει στη ψηφοφορία στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα των Προξενείων. Προυπόθεση η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ψηφίσει όμως μόνο σε μια χώρα (δηλ ή Ελλάδα ή Γερμανία)

Tον τρόπο υποβολής της αίτησης - δήλωσης των Ελλήνων εκλογέων που
διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθορίζει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
Οι ψηφοφόροι, για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε πόλεις των κρατών μελών της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα ή θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) μέχρι και τις 29 Μαρτίου 2019. Οι Έλληνες κάτοικοι της ΕΕ θα ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε ορισμένες πόλεις της χώρας που διαμένουν.
Η αίτηση συμπληρώνεται είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από την οικεία διπλωματική αρχή. Σε κατάλληλα διαμορφωμένη σελίδα καταχωρούνται με λατινικούς χαρακτήρες τα στοιχεία της σημερινής διεύθυνσής του (πόλη, οδός, αριθμός, ΤΚ, τηλέφωνο, e-mail) και επιλέγεται από προκαθορισμένη λίστα, η πόλη, σε εκλογικό τμήμα της οποίας επιθυμεί να ψηφίσει. Η αίτηση εκτυπώνεται εις τριπλούν μέσω του συστήματος.
Ο εκλογέας υποβάλει αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου ή ταχυδρομικώς, τα τρία αντίγραφα της αίτησης - δήλωσης μαζί με φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της τελευταίας σελίδας του διαβατηρίου του (ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία του κατόχου) στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου