Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαίωμα για επίδομα τέκνων για αλλοδαπούς ακόμη και αν είναι άνεργοι

Οι πολίτες από χώρα μέλος της ΕΕ που ζουν σ άλλη χώρα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα τέκνων, ακόμη και αν χάσουν τη δουλειά τους - και τα παιδιά εξακολουθούν να ζουν στη
χώρα τους π.χ. ένας Έλληνας που εργάζεται στην Ιρλανδία αλλά το παιδί του ζει στην Ελλάδα.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μία περίπτωση από την Ιρλανδία.
Ως εκ τούτου, το δίκαιο της ΕΕ δεν απαιτεί να είναι κανείς σε σχέση εργασίας. Επίσης δεν εξαρτάται από το γεγονός ότι ο αιτών λαμβάνει παροχές σε χρήμα λόγω απασχόλησης. Σύμφωνα με το Δικαστήριο αυτό ισχύει ανεξάρτητα και από το πού κατοικούν τα παιδιά: είτε στην ίδια χώρα είτε ακόμα στη χώρα καταγωγής τους.
Ρουμάνος μήνυσε στην Ιρλανδία

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε Ρουμάνο που εργαζόταν στην Ιρλανδία από το 2003. Έγινε άνεργος το 2009 και στη συνέχεια έλαβε ένα επίδομα ανεργίας για ένα έτος, καθώς και χρήματα για τα δύο παιδιά του που ζούσαν στη Ρουμανία. Για τα επόμενα τρία χρόνια, έλαβε μεν υποστήριξη, αλλά όχι επιδόματα για τα παιδιά.

Ο άνδρας υπέβαλε μήνυση ενώπιον του ανώτατου πολιτικού δικαστηρίου στην Ιρλανδία. Αυτό υπέβαλε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να αποσαφηνιστεί πώς πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία της ΕΕ στην περίπτωση αυτή. Η παρούσα υπόθεση επιστρέφει στο ιρλανδικό δικαστικό σώμα.

Για τη Γερμανία η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει αλλάζει κάτι. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, αυτό που εξέδωσε το Δικαστήριο είναι εδώ και καιρό συνήθης πρακτική στη Γερμανία: Εάν οι πολίτες της ΕΕ γίνουν άνεργοι ή άρρωστοι σε αυτή τη χώρα, το επίδομα τέκνου θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται.

Πηγή: tagesschau


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.