Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Τραπεζούντα-Νυρεμβέργη-Κατοβίτσε

Ειρήνη Παρμακτσίδου
Η Οδύσσεια μιας Τρυγόνας, η Trigona του Οδυσσέα, μια Ιθάκη η Sala Kameralna...

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, γραμματέας και χορηγός στην Pontische Suite (Ποντιακή Σουίτα) 
με συνθέτη τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, την 20μελή συμφωνική ορχήστρα  Orkiestra Muzyki Nowej, τις λύρες των Φίλιππου Κεσαπίδη και Ειρήνης Παρμακτσίδου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Szymon Bywalec, στην πρεμιέρα του Κατοβίτσε (Katowice) στις 26 Μάη.

O ΣΠΝ, με την περηφάνια μαθητή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, κοινωνεί τη συνοδοιπορία τους
στην επίσημη πρώτη του συμφωνικού έργου ´´Pontische Suite``, στη σκηνή της Sala Kameralna
 
στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, στις 26.05.2019.
Ο συνθέτης, γοητευμένος παρατηρητής της μουσικής των Ποντίων, εργαλειοποιεί μεταξύ άλλων τον λυρισμό του χορού Τρυγόνα και αναδιφεί στις εννοιολογικές του αρμονικές, μελοποιώντας μια άγνωστή του θεματική, ατενίζοντας τις μουσικές αλήθειες των Ελλήνων.
Οι νότες της σουίτας διακονούν το θρήνο και τη θέωση του αγώνα της επιβίωσης, με εμπιστοσύνη στις δεξιότητες του Szymon Bywalec, της εικοσαμελούς ορχήστρας ΟΜΝ και της ποντικής λύρας του Φίλιππου και της Ειρήνης.
Η διαλεκτική ματιά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ανακαλύπτει την πολιτική παρασημαντική των ήχων της Μαύρης Θάλασσας, κωουτσάροντας τις αλληγορικές τους εκδοχές.
Η Τρυγόνα, η Εύα της προσφυγιάς, του κατατρεγμού και της μετανάστευσης, ως οδόσημο στη μεταφορική διήγηση του συνθέτη, αποκαλύπτεται συνειρμικά στις μινόρε συγχορδίες, όπως και στα επικά στιγμιότυπα της σουίτας, όπου ο ακροατής θ` αναγνωρίσει  συμπληρωματικά ρυθμικά της μέλη, όπως του Πυρρίχειου και του Κότσαρι χοροδρώμενου.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Το μοιρολόγι της Μαύρης Θάλασσας, συμφωνημένο πρωτόγνωρα από ορχήστρα κλασικής μουσικής, δοξαστικό της ατέρμονης αναζήτησης του ανθρώπου για τις αφετηρίες του, προδίδει αθώα το ανεπίγνωστο της σύγχρονής του διάστασης, αλλά και υπόσχεται την οφειλόμενη όσμωση της ποντικής λύρας με τις μουσικές του κόσμου. 
OMN

Στα καθ`ημάς, η προσευχή του αξιακού κώδικα του συνθέτη στη σημειολογία του 2019 για τον ποντιακό ελληνισμό, είναι προφανής, σκόπιμη και ανεκτίμητη, καθώς εντέλλεται από τον πολιτικό ακτιβισμό του ίδιου, τις ευαισθησίες της ακαδημαϊκής του διαδρομής, τη διεθνή τροχιά που διαγράφουν οι δημιουργίες του
και την αναγνωρισιμότητα της προσωπικότητάς του.
Φίλιππος Κεσαπίδης



Η ευσεβής πρεσβεία του, ώστε η ``Pontische Suite´´ να συστήσει ωδές των Ρωμιών του Πόντου στο πολωνικό κοινό, αλλά και να εισηγηθεί ως ξενιστής των ψιθύρων της Μαύρης Θάλασσας, αναφορά στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στην επέτειο των 100 χρόνων της ομολογίας του, τιμούν ανέλπιστα τον τελευταίο και καθιστούν τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο πολυτιμότατό του παραστάτη.

Το κοινό της ιστορικής πόλης του Κατοβίτσε, μουσικά παιδευμένο, σαν έτοιμο από καιρό ανταποκρίνεται ήδη ζωηρά στην αναζήτηση της συναυλίας του Μάη, γυρεύοντας την ευκαιρία ίσως για πρώτη και σημαίνουσα φορά, ερωτημάτων περί των Ελλήνων του Πόντου.

Η λυρική δραματουργία που επιμελήθηκε η θεώρηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, η οποία συμπληρώνεται με video art δημιουργία του σκηνογράφου Μιχάλη Χρυσουλίδη, δε θα `ναι μόνη της στην ιστορική πόλη της Πολωνίας. Θα συμμετάσχει, μεταξύ πολλών ακόμη ορχηστρικών ακροαμάτων, στο ετήσιο εθιμικό πανδαιμόνιο κλασικής μουσικής, αγαθώς ερειδόμενη στην πολύπειρη σκηνή του Κατοβίτσε.

Ο Σύλλογος Ποντίων της Νυρεμβέργης, με πεποίθηση πως κάθε πρόταση του είναι υπόχρεη πολιτικής μόχλευσης και εξωστρεφούς αλληλεπίδρασης, θα επιμείνει να τολμά στο διάλογο με τις ευγενείς αγορές του πολιτισμού.

Απολαμβάνοντας τιμή πρωτονοτάριου, φίλου και συμπολίτη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου,
o ΣΠΝ φιλοδοξεί να συστήσει μάλιστα την ``Pontische Suite`` στο ελλαδικό κοινό και επί τούτου καλεί κάθε συνεννόηση με πρόθυμους φορείς, προκειμένου η μελωδή του Οδυσσέα, του Szymon, της ΟΜΝ του Φίλιππου και της Ειρήνης, να βρει τις Ιθάκες της και στην Ελλάδα.
Τηλ συνεννόησης, ΣΠΝ Cardinal Bessario 0049 179 517 2243 – 0049 911 130 35 681-Δημήτρης Λαμπρόπoυλος

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος γεννήθηκε στην Πολωνία, είναι μουσικός και συνθέτης με ευρείες συναυλιακές και δισκογραφικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σπούδασε στην Παιδαγωγικό-Καλλιτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Σιλεσίας του Κατοβίτσε. Σήμερα εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στη Νυρεμβέργη.

H OMN ιδρύθηκε το 1996 από τον μαέστρο Aleksander Lasoń και τους ενθουσιώδεις φοιτητές του,
της Academy of Music in Katowice. Σήμερα, με μαέστρο από το 2006 τον Szymon Bywalec , θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες νέων σύγχρονης συμφωνικής μουσικής.
Ο Szymon Bywalec είναι διευθυντής της Academic Symphony Orchestra in Katowice και
επίκουρος καθηγητής στη Academy of Music in Katowice.

Ο Φίλιππος Κεσαπίδης είναι μουσικός και επικεφαλής του μουσικού σχήματος Αργατία.
Ως ειδικός συνεργάτης του ΣΠΝ, είναι αντεπιστέλλον μέλος αυτού.

Η Ειρήνη Παρμακτσίδου είναι μουσικός. Zει στη Νυρεμβέργη. Διευθύνει τη δική της σχολή εκμάθησης παραδοσιακών ποντιακών οργάνων στην πόλη. Eίναι μέλος του ΣΠΝ.

Ο Μιχάλης Χρυσουλίδης γεννήθηκε στην Πολωνία, είναι εικαστικός και σκηνογράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Βρότσλαβ, όπου σήμερα διδάσκει ως τακτικός καθηγητής (Professor)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.