Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Μουσική «γέφυρα» Βερολίνου - Καλαβρύτων

ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ, δημοσιεύτηκε στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
 
Τα ζεστά πανωφόρια ερμητικά κλειστά ώς τον λαιμό. Βήματα πολύ προσεκτικά – ο πάγος στους δρόμους του Dahlem γλιστρά. Το πλήθος, ωστόσο, δεν πτοείται. Αντιθέτως, πυκνώνει καθώς πλησιάζει την Jesus Christus Kirche, την ιστορική εκκλησία του Βερολίνου. Τη γεμίζει εκτός της
φυσικής παρουσίας και με ενθουσιασμό. Απόψε, η τρίτη και καταληκτική συναυλία με θέμα: «Μνημονεύουμε τα Καλάβρυτα – Τραγουδάμε για την ειρήνη και τη συμφιλίωση». Συμπράττουν η διεθνής χορωδία της Deutsche Welle και η χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Με «προίκα» τις δύο εξαιρετικά επιτυχημένες συναυλίες που προηγήθηκαν στην Κολωνία και στη Βόννη, η πολυπληθής ομάδα των χορωδών ολοκληρώνει οσονούπω έναν τετραήμερο μουσικό κύκλο. Οχι μόνο καλλιτεχνικά αξιόλογο αλλά και με σημασία ιστορική. Τα μηνύματα που απευθύνει, ηχηρά και ισχυρά.

«Στο σχολείο μάθαμε μόνο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ποτέ για τη γερμανική θηριωδία στα Καλάβρυτα, στην Ελλάδα. Αν και ούτε εγώ, ούτε καν οι γονείς μου δεν είχαν γεννηθεί τότε, ως Γερμανίδα αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης για όσα έκαναν οι πρόγονοί μας στον πόλεμο», αρχίζει να λέει η Μάγια Μπράουν, δημοσιογράφος και διευθύντρια της χορωδίας της DW, ενώ προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αλλά ταυτόχρονα να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να συνεχίσουμε ζώντας ειρηνικά». Η διά βίου έμπρακτη απόδειξη ότι η αγάπη και η επιθυμία για αρμονική συμβίωση μπορούν να είναι ρεαλιστικοί στόχοι, έτσι όπως τα εισέπραξε από την πρόσφατα εκλιπούσα μητέρα της η Ειρήνη Αναστασοπούλου, δημοσιογράφος της DW και μέλος της χορωδίας της, αποτέλεσε το έναυσμα για να αναλάβει η ίδια την πρωτοβουλία της τιτάνιας προσπάθειας να πραγματοποιηθούν οι τρεις συναυλίες στη Γερμανία: «Εχασε τη μητέρα της, την αδελφή της, τη γιαγιά της. Ο ένας της αδελφός εκτελέστηκε στην Αγιά. Κι όμως. Ποτέ δεν μας μετέδωσε μίσος εναντίον των Γερμανών. “Αν δεν το κάνω εγώ αυτό, ποιος;”, σκέφθηκα. Ετσι ξεκίνησε», εξομολογείται συγκινημένη η κ. Αναστασοπούλου, η οποία εγκατεστημένη στη Βόννη εδώ και χρόνια, καταγράφει τις δικές της προσλαμβάνουσες: «Για πολλούς οι Γερμανοί είναι οι “κακοί”. Από την άλλη, όμως, είναι ένας λαός που κάνει όσο κανείς άλλος αυτοκριτική, “αυτομαστιγώνεται” για όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Δεν υπάρχει μέρα που να μην υπάρχει στην τηλεόραση μία συζήτηση, ένα ντοκιμαντέρ για εκείνο το φρικτό κομμάτι της ιστορίας τους». Και καταλήγει: «Το έναυσμα ήταν προσωπικό αλλά αφορά πολλούς. Απέχοντας από την πολιτική, τις προκαταλήψεις, μέσω της μουσικής στέλνουμε ένα μήνυμα ενωτικό. Θυμόμαστε το παρελθόν, τώρα όμως τείνουμε χείρα φιλίας προς όλους. Οι χορωδίες μας τραγουδούν για τη συμφιλίωση».

Τη θετική τους ανταπόκριση στο ειρηνικό κάλεσμα, δηλώνουν με την αποψινή τους παρουσία και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ –με την επιπλέον ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης Χορωδιών Γερμανίας– ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο Ελληνας πρέσβης στη Γερμανία Θεόδωρος Δασκαρόλης, η διευθύντρια προγράμματος DW Γκέρντα Μόιερ, ο Γιάννης Σπανολιός, ψυχή του «Ολοι Μαζί Μπορούμε». Ως πολλαπλασιαστής για να φτάσουν τα μηνύματα αυτά παντού, λειτουργεί αναμφίβολα ο διεθνής χαρακτήρας της χορωδίας της DW. Οπως δηλώνει ο επίσης παριστάμενος, γενικός διευθυντής της DW κ. Peter Limbourg: «Ανθρωποι από την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία… τραγουδούν όλοι μαζί. Μεταφέρουν την κουλτούρα, τον πολιτισμό τους. Κι αυτό, όχι μόνο καθιστά τη χορωδία μας μοναδική αλλά τα μέλη της είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Γερμανίας στο εξωτερικό, καθώς αποδεικνύουν πως είμαστε μία χώρα με διεθνή προσανατολισμό. Η δε αποψινή σύμπραξη των δύο χορωδιών είναι κάτι το ιδιαίτερο που με χαροποιεί».

Πολιτιστική ταυτότητα

Στρώνοντας τις πτυχές της παραδοσιακής ναξιώτικης στολής της, η κ. Αναστασοπούλου προσθέτει για το σύνολο, στο οποίο συμμετέχει: «Είμαστε μία χορωδία εθελοντών – δημοσιογράφων ως επί το πλείστον, αλλά όχι μόνο. Σημαντικό για εμάς είναι να τραγουδάμε, διατηρώντας ο καθένας την πολιτιστική του ταυτότητα. Φορώντας εθνικές ενδυμασίες, καταθέτουμε ότι παρά την πολυπολιτισμικότητά μας, μπορούμε και τραγουδάμε μαζί τραγούδια που φέρνει ο καθένας από τη χώρα του στη γλώσσα του – 50 άνθρωποι από 20 χώρες. Κι αν η μουσική ενώνει εμάς, μπορεί να ενώσει και πολλά άλλα πράγματα».

Τον λόγο παίρνει ο κ. Σταύρος Μπερής, διευθυντής της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων: «Το μήνυμα φτάνει έτσι ακόμη πιο μακριά, αποκτά μεγαλύτερη αξία. Ο πόλεμος είναι σίγουρα μία κατάσταση που ο άνθρωπος χάνει το μέτρο. Αλλά ο άνθρωπος είναι πάλι εκείνος που θα διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα. Αλλωστε, οι σημερινοί Γερμανοί δεν χρωστούν τίποτε να κουβαλούν για “αιώνες” το βάρος αυτών των εγκλημάτων». Οι δύο χορωδίες “συναντιούνται” καλλιτεχνικά για δεύτερη φορά. «Το 2016 δώσαμε από κοινού μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής – προηγουμένως, η χορωδία DW είχε τραγουδήσει στα Καλάβρυτα και στη Μήλο, ξανά για το “Ολοι Μαζί Μπορούμε”», θυμάται. Για τις τρέχουσες συναυλίες επισημαίνει πως η επιλογή του ρεπερτορίου ήταν «έργα που έχουν τον τρόμο του Ολοκαυτώματος – “Ο κύκλος με την κιμωλία” του Μ. Μπρεχτ, το “Μαουτχάουζεν” του Ι. Καμπανέλλη, η “Καταχνιά” του Χ. Λεοντή». Κλείνοντας, ο ίδιος εξηγεί πώς ισορροπούν τα δύο σχήματα: η καταξιωμένη επαγγελματική 40μελής χορωδία της Αθήνας, με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία λίγες μόλις μέρες πριν εμφανιστεί στο θέατρο Ολύμπια για τον «Ορφέα στον Αδη» και την «Ωραία Ελένη» του Οφενμπαχ, συμπράττει με τη χορωδία της DW: «Η καλή χημεία μεταξύ των δύο συνόλων, καθώς και το μεράκι των εθελοντών χορωδών, καταφέρνουν να υπερκεράσουν τον όποιο ερασιτεχνισμό, οδηγώντας σε ένα άρτιο αποτέλεσμα».

Τα έσοδα

Τα έσοδα από τις τρεις φιλανθρωπικές συναυλίες θα διατεθούν στο «Ολοι Μαζί Μπορούμε» για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου Καλαβρύτων. Οι συντελεστές απευθύνουν ευχαριστίες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο για τη στήριξη. Στο Ελληνογερμανικό Future Fund. Στον χορηγό επικοινωνίας ΣΚΑΪ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.