Αν αναφερθεί κανείς στα αγαθά (πρώτη ύλη) του πλανήτη που καταναλώνονται γρήγορα το μυαλό μας έρχεται π.χ. το νερό, το πετρέλαιο ... Κι όμως η άμμος είναι πλέον τόσο περιζήτητη που έχει γίνει μέρος στο λαθρεμπόριο.
Η άμμος είναι μετά το νερό το πιό περιζήτητο αγαθό
Για την οικοδομή είναι η
σημαντικότερη πηγή αφού αποτελεί τα 2/3 του μπετό. Και η άμμος στην έρημο θα αναρωτηθεί δικαιολογημένα κάποιος.
Κι όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κόκκοι του είναι αμαυρωμένοι από τον άνεμο. Δεν έχουν τις άκρες, έτσι δεν μπορούν να μπλοκάρουν στο σκυρόδεμα για να παρέχουν την απαραίτητη δύναμη.
Εκατομμύρια τόνοι άμμου στην έρημο δεν μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιηθούν για την οικοδομή.
Διαφορετική είναι η κατάσταση με την άμμο της θάλασσας. Έτσι τόνοι άμμου αφαιρούνται από το βυθό της θάλασσας καθώς από τις λίμνες και τα ποτάμια καθώς η άμμος μπορεί να εξαχθεί για οικοδομικά υλικά.
Δραματικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα
Οι συνέπειες είναι όμως είναι καταστροφικές για τα οικοσυστήματα. "Η απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων άμμου από τις λίμνες και τα ποτάμια οδηγεί σε αλλαγές στην κοίτη του ποταμού και στη βιοποικιλότητα. Στη λίμνη Vembanad της Ινδίας, όπου βγάζουν δώδεκα εκατομμύρια τόνους άμμου κάθε χρόνο, η κοίτη του ποταμού βυθίστηκε σχεδόν κατά 15 εκατοστά που οδηγεί σε άλλες παλίρροιες και ξηρασίες ", γράφει η εφημερίδα "die Welt"
Η κατάσταση αυτή έχει αφήσει βαθιά σημάδια σε πολλά μέρη του κόσμου: «νησιά κόπηκαν, διαβρώσεις στις ακτές, η πανίδα κάτω από το νερό εξαφανίζεται οδηγώντας τους ψαράδες σε κατάσταση α αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα αναφέρει σε εκπομπή του το τηλεοπτικό κανάλι 3 Sat.
Η άμμος και το λαθρεμπόριο
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εκτιμά ότι μεταξύ 47 και 59 δισεκατομμυρίων τόνοι άμμου και χαλικιού εξορύσσονται κάθε χρόνο. Εκτός από την επίσημη επιχειρηματική δραστηριότητα, έχει δημιουργηθεί μια προσοδοφόρα μαύρη αγορά. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, η τιμή έχει αυξηθεί πάρα πολύ για χρόνια. Αυτό κάνει την άμμο ένα δημοφιλές λαθρεμπόριο.
Χώρες όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Καμπότζη έχουν απαγορεύσει τώρα τις εξαγωγές άμμου. Ωστόσο, η πρώτη ύλη συνεχίζει να εξάγεται - τώρα παράνομα. Οι ουρανοξύστες της Σιγκαπούρης δεν θα υπήρχαν χωρίς την άμμο που εισάγεται από αυτές τις χώρες. Η Σιγκαπούρη έχει ήδη εξαντλήσει τους δικούς της πόρους.
Κάθε χρόνο, η πόλη-κράτος συνεχίζει να τεντώνει την ακτογραμμή της προς τη θάλασσα. Τα έργα απαιτούν επίσης μεγάλες ποσότητες άμμου. 5.4 τόνοι ανά κάτοικο και έτος καταναλώνει τη Σιγκαπούρη. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου η κατανάλωση κατά κεφαλή δεν είναι τόσο υψηλή.
Τεχνητά νησιά στη θάλασσα
Μια κινεζική-μαλαισιανή κοινοπραξία σχεδιάζει επί του παρόντος ένα τεχνητό νησί 2.000 εκταρίων μεταξύ Σιγκαπούρης και Μαλαισίας. Μια νέα περιοχή που ονομάζεται "Forest City" με πολυτελή διαμερίσματα θα κατασκευαστεί πάνω σε αυτό. Για την πρώτη φάση κατασκευής, θα εκτοξευθούν 49 εκτάρια από τη θάλασσα, περιοχή με μέγεθος 70 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Τα πιο διάσημα τεχνητά νησιά είναι το "The Palm" και το "The World" στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κανένα έργο στον κόσμο δεν έχει απορροφήσει περισσότερη άμμο από αυτά τα νησιά. Για το "The Palm" χρειάστηκαν σχεδόν 150 εκατομμύρια τόνους άμμου, που "βρέθηκαν" από τις ακτές του Ντουμπάι. Για το "The World" χρειάστηκαν ακόμη και τρεις φορές περισσότερη άμμο.
Για την οικοδομή του Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, που περιβάλλεται από έρημο γη έπρεπε να καταφύγουν σε άμμο από την Αυστραλία, διότι η δική τους άμμο είχε ήδη εξαντληθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.