Της Λίνας Γιανναρου
«Στο εξωτερικό βρήκαν δουλειά, όμως η Ελλάδα είναι το σπίτι τους. Εδώ είναι οι φίλοι τους, εδώ είναι οι γονείς τους. Εδώ είναι το μέρος που θέλουν να κάνουν οικογένεια, εδώ είναι το μέρος όπου θέλουν να πάνε σχολείο τα παιδιά τους».
Τις σκέψεις των Ελλήνων που τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν να ζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό, στο κύμα ενός πρωτοφανούς brain drain, περιέγραψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Ogilvy Greece, Θεόδωρος Κοτιώνης, παρουσιάζοντας μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντίστροφη ροή: το Brain Regain.
Πρόκειται για τη δράση μιας συμμαχίας 16 μεγάλων ελληνικών εταιρειών (Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Εψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Ομιλος Fourlis, Interamerican, Temes, ΜΕΤΡΟ, Chipita, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy) που έχει στόχο τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας. «Η ιδέα προέκυψε πάνω σε έναν καφέ μεταξύ τριών φίλων, αλλά γρήγορα καταλάβαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες δυνάμεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Κεσεντές. «Απευθύναμε πρόκληση σε επιχειρήσεις να μας υποστηρίξουν και η ανταπόκριση ήταν άμεση». Οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν διαθέσει υψηλόβαθμα στελέχη τους να παίξουν τον ρόλο του μέντορα και να καθοδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους για ένα τρίμηνο, δημιουργώντας κανάλια επανασύνδεσής τους με την ελληνική πραγματικότητα. «Χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουμε πίσω περισσότερους».
Αλλοι λείπουν λίγα χρόνια, άλλοι περισσότερα, όλοι όμως έχουν χάσει τα “πατήματά” τους στην ελληνική αγορά. «Εχω προσωπική εμπειρία», είπε ο Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca-Cola Τρία Εψιλον, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα μόλις πριν από τρία χρόνια. «Ηταν ανάγκη κάποιος να με υποστηρίξει την πρώτη δύσκολη περίοδο ώστε να επανασυνδεθώ με τον παλμό και ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα. Αυτό τον ρόλο θα έχουν οι μέντορες στο Brain Regain. Θα παρέχουν ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά εκ των έσω και εμπεριστατωμένα, δικτύωση με στελέχη της αγοράς, καθοδήγηση στη διαχείριση των ευκαιριών, υποστήριξη κατά την επάνοδο στην Ελλάδα».
Από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Ελληνες αναζήτησαν εργασία και καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Το 31% ήταν 41 ετών και άνω, το 25% 31-35 ετών, το 19% 36-40 και το 19% 26-30 ετών. Το 55% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 8% είχαν και διδακτορικό. Οι περισσότεροι (32%) εργάζονται στο εξωτερικό 3-6 χρόνια, ενώ ένα 10% πάνω από 10 χρόνια. «Μόνο ένα 20% δεν επιθυμεί να επιστρέψει», είπε ο κ. Κοτιώνης. «Οι άλλοι θα ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα». Αρκεί να είχαν την ευκαιρία (και έναν αξιοπρεπή μισθό).
Για να μη δουλευόμαστε! Αν αυτές οι εταιρείες, και πολλές ακόμα, εξασφαλίσουν εργασία, με αξιοπρεπείς συνθήκες, σε όσους έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος της επιστροφής όσων έφυγαν. Υλοποιείται μια τέτοια κατεύθυνση σήμερα στην Ελλάδα; Τότε γιατί συνεχίζουν να φεύγουν οι νέοι μας, όντας απελπισμένοι; Σωτήρης Τσόκας(εκπαιδευτικός)
ΑπάντησηΔιαγραφή