Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Πασχαλινές συνταγές: Τσουρέκι με μυρωδικά

Υλικά
40 γρ. Νωπή Μαγιά 
60 ml (1/3 φλιτζ. τσαγιού) νερό χλιαρό 
500 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις 
100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο γάλακτος
100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιόυ) ζάχαρη 

2 αυγά
100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
1 γρ. μαστίχα τριμμένη με ½ κουτ. σούπας ζάχαρη
4 γρ. μαχλέπι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 βανίλια
½ κουτ. γλυκού αλάτι
5 γρ. κανέλα
10 γρ. κακουλέ
2,5 γρ. γαρύφαλλο τριμμένο 

Εκτέλεση
Ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός τη Νωπή Μαγιά με το νερό και ½ φλιτζάνι τσαγιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις  να γίνει προζύμι.
Παράλληλα βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, τα μυρωδικά και το αλάτι και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Τα προσθέτετε στο μπολ του μίξερ και ζυμώνετε με τον γάντζο σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι χτυπάτε στη χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και στη μεσαία ταχύτητα άλλο ένα λεπτό. Τέλος, βάζετε και το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. 
Βάζετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45-60 λεπτά). Τη ζυμώνετε λίγο με το χέρι και την αφήνετε πάλι σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε τη ζύμη στα 4 και την ανοίγετε σε 4 μπαστούνια. 
Ανακατεύετε την κανέλα, το κακουλέ και το γαρύφαλλο και τα απλώνετε κατά μήκος των μπαστουνιών. Πλάθετε τα μπαστούνια για να ενσωματωθούν τα μυρωδικά. Σχηματίζετε 2 πλεξούδες, τις αλείφετε με αβγό αραιωμένο με 2 κουτ. σούπας νερό, πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C σε αέρα για 50 λεπτά περίπου.

www.sintages-jotis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.