Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Συνέντευξη του π. Προέδρου της ΝΔ και υποψηφίου ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο "ΔΟΡΥΦΟΡΟ"

Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου εν όψει των ευρωεκλογών φιλοξενούμε συνέντευξη με τον π. Πρόεδρο της Ν.Δ. και υποψήφιο Ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη


Κύριε Μεϊμαράκη,
Ανησυχείτε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών περισσότερο από όσο το 2014: Και δεν αναφέρομαι στο αποτέλεσμα του κόμματός σας, αλλά στα γενικά εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη.

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της. Διέρχεται περίοδο αποσταθεροποίησης και βαθιάς υπαρξιακής κρίσης, καθώς επικρατούν διαφορετικές αντιλήψεις ως προς τη συνοχή της Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Το ευρωπαϊκό πρόταγμα για την ευρωπαϊκή εμβάθυνση υπονομεύεται εντός των τειχών από μια φοβική και εσωστρεφή στάση χωρών, ηγετών και λαϊκιστών, κάθε απόχρωσης. Αναπτύσσεται επίσης, τα τελευταία χρόνια, ένας υφέρπων ευρωσκεπτικισμός στον οποίο εμφιλοχωρούν λογικές ευρωαπόρριψης. Ως εκ τούτου, εθνοκεντρισμός και απομάκρυνση από την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης συμβαδίζουν και απειλούν το  ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Εμείς  στη ΝΔ, ως ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, μέλος του ΕΛΚ, είμαστε απέναντι από αντισυστημικές και ακροδεξιές δυνάμεις που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης. Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη και θέλουμε να την επαναφέρουμε κοντά στον πολίτη, στον άνθρωπο. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον. Αυτό το μέλλον θέλουμε να προασπίσουμε.

Εκείνο που αντιπροτείνουμε ως ανάχωμα σε τέτοιες δυνάμεις, είναι να αναδείξουμε περισσότερο τη θετική επίδραση της Ε.Ε., τα οφέλη για κάθε πολίτη, τις πολιτικές και τα επιτεύγματά της σε ζητήματα όπως η εργασία, η περίθαλψη, η μείωση της ανεργίας, η ασφάλεια και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Η αποχή το 2014 έφθασε σε μερικές χώρες και 80%. Τελικά τι είναι αυτό που κατατάσσει τις ευρωπαϊκές εκλογές στις «μη σημαντικές» εκλογικές διαδικασίες;  Δεν είναι πολύ εύκολη η συνήθης απάντηση ότι δεν εκφράζει τον πολίτη ο θεσμός της Ε.Ε.;

Πράγματι οι πολίτες  σε μεγάλο βαθμό δεν κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολιτικοί που δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς πόσο σημαντικές για την τύχη των πολιτών των κρατών μελών είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί.

Στόχος μου, είναι να αλλάξει αυτή η προσέγγιση μεταφέροντας στις Βρυξέλλες τη φωνή και τα καθημερινά προβλήματα του Έλληνα πολίτη, ο οποίος  αφήνει πίσω τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος  και θέλει να δημιουργήσει, θέλει να αναπτυχθεί, θέλει  ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, θέλει ασφάλεια.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πηγαίνω με την ελληνική μου ταυτότητα, με τις αρχές, τις αξίες, τα πιστεύω και τις κόκκινες γραμμές μου. Ζητώ μια ισχυρή εντολή από τους πολίτες, γιατί μια δυνατή ευρωομάδα με γνώση και σχέδιο θα υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και θα διαπραγματευτεί στα επόμενα κρίσιμα χρόνια μείζονα θέματα ελληνικού, αλλά και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η ΝΔ έχει μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία αντιευρωπαϊκού μετώπου στην Ελλάδα με δεδομένο ότι τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε η υλοποίηση της δανειακής σύμβασης (μνημόνιο) ήταν (ανεπίσημα) μαζί στη αντιμνημονιακή πλατεία των "αγανακτισμένων" στο Σύνταγμα;

Η ΝΔ είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, είναι το κόμμα που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη. Είναι το κόμμα που το καλοκαίρι του 2015, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη και ιστορική στιγμή για τη χώρα και το ευρωπαϊκό της μέλλον που είχα την τιμή να ηγούμαι της παράταξης, κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Με τη στάση μας κρατήσαμε τη χώρα στις ευρωπαϊκές ράγες, επιβάλλοντας στον κ. Τσίπρα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν την δική μας κατεύθυνση.

Η ΝΔ  λοιπόν, είναι το κόμμα της συνέπειας και της υπευθυνότητας. Ποτέ δεν ήταν  κομμάτι της πλατείας.

Το 2004 λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Μαρτίου είχε χιονίσει έντονα και στην Αττική. Σύμφωνα με τις τότε δημοσκοπήσεις αυτό είχε επιδράσει αρνητικά στην τότε κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) καθώς θεωρήθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν αποτελεσματικός. Σήμερα, με όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια, οι ψηφοφόροι δείχνουν να είναι ανεκτικοί σε πολλά περισσότερα γεγονότα και πολύ πιο σοβαρά. Είναι η κοινωνία τόσο απογοητευμένη από το πολιτικό σύστημα ή τελικά συνεχίζει να θεωρεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για όσα έζησαν τα τελευταία 8 χρόνια και γι αυτό δικαιολογεί πιο εύκολα το ΣΥΡΙΖΑ; Πως το ερμηνεύετε ;

Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας ότι οι πολίτες είναι ανεκτικοί με την κυβέρνηση. Ενόψει των ευρωεκλογών περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα και αφουγκράζομαι τα προβλήματα και  την αγωνία των πολιτών.

Η ελληνική κοινωνία  είναι κουρασμένη και απογοητευμένη από τις ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις, θυμωμένη από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, προβληματισμένη από τις πολωτικές και διχαστικές πρακτικές της και  αναζητά διέξοδο. Αναζητά την αλήθεια από τη δύναμη εκείνη που μπορεί να την εμπνεύσει, τη δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Και αυτή η δύναμη είναι η ΝΔ. Εκτιμώ, ότι οι πολίτες θα εκφράσουν την αγωνία τους για την πορεία της χώρας και με την ψήφο τους θα απαιτήσουν πολιτική αλλαγή.

Οι Έλληνες στο εξωτερικό και δη στη Γερμανία γιατί να ψηφίζουν ελληνικά κόμματα και όχι τα κόμματα στη χώρα υποδοχής τους;

Είναι κι αυτός ένας έμμεσος τρόπος για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους, ούτως ή άλλως, άρρηκτους δεσμούς με την πατρογονική γη. Επίσης με πιο καθαρή ματιά, επειδή απέχουν από την καθημερινή τριβή των γεγονότων λόγω απόστασης, μπορούν να κρίνουν και να εκτιμήσουν πρόσωπα και πολιτικές συμπεριφορές. Επιπλέον η ΝΔ είναι μέλος του ΕΛΚ, της μεγάλης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, και όλοι μαζί πρεσβεύουν το ίδιο, κοινό, ευρωπαϊκό όραμα.

Γιατί ο Έλληνας που ζει στο εξωτερικό και γράφτηκε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία και εσάς προσωπικά στις Ευρωεκλογές και όχι άλλο Ελληνικό κόμμα;

Όπως προείπα, η ΝΔ είναι η παράταξη που πιστεύει στην Ευρώπη, που θέλει μια ΕΕ με περισσότερη Ευρώπη αλλά και περισσότερη Ένωση. Έχουμε άποψη, έχουμε πρόγραμμα για να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη ασφαλέστερη, ευημερούσα και ισότιμη και να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Για να το πετύχουμε χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασία με τους πολιτικούς που ηγούνται των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με τους οποίους προσωπικά έχω χτίσει γερές σχέσεις από την εποχή που ήμουν Γραμματέας του κόμματος και πολύ περισσότερο ως Πρόεδρος της Βουλής και ως Πρόεδρος της ΝΔ το δύσκολο καλοκαίρι του 2015. Εκπροσωπώντας τους απανταχού Έλληνες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα έχω τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του κόμματος, να προωθήσω προτάσεις για να μετριάσουν  τις αρνητικές επιπτώσεις από τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς επίσης να ασκήσουμε πιέσεις για το μείζον θέμα διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που αποτελεί στίγμα για τον πολιτισμένο κόσμο.

Και τέλος, τι θα κάνει ο επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης  για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό;

Χρέος μου και χρέος όλων είναι να αφουγκραστούμε τον παλμό τους, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους μεταξύ μας υπάρχοντες δεσμούς.

Οι Έλληνες στο εξωτερικό αποτελούν για την πατρίδα, ένα ακόμη πολύτιμο κεφάλαιο. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, εκείνοι που με πάθος υπερασπίζονται την ιστορία, ενισχύουν και διαδίδουν τον πολιτισμό, αλλά και τις θέσεις για τα εθνικά θέματα. Είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο, τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητά τους, που εκδηλώνεται παντού, καθώς και για την αίσθηση καθήκοντος που τους διέπει.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεση τους και σε συχνή επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να ενημερώνομαι για τα θέματα που τους απασχολούν, ώστε με τις παρεμβάσεις μου να βρίσκουμε τις βέλτιστες λύσεις, που θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα την ενότητα και προοπτική του Ελληνισμού. Έγνοια μου θα είναι πάντα, οι Έλληνες που ζουν και μεγαλουργούν στο εξωτερικό να αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή τους.


Ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.