Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Συζήτηση του "ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ" με τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Άννα Γρηγοριάδου και Γρηγόρη Λιόνη

Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου εν όψει των ευρωεκλογών φιλοξενούμε συζήτηση-συνέντευξη με τους υποψηφίους του ΚΚΕ Άννα Γρηγοιάδου και Γρηγόρη Λιόνη


Μέσα από τις πρόσφατες επισκέψεις σας σε εκδηλώσεις του κόμματός σας στη Γερμανία και τη διαχρονική σας επικοινωνία με τον Ελληνισμό στο εξωτερικό ποια είναι η άποψή σας όσον αφορά το
επίπεδο της κοινωνικής και πολιτικής δράσης των Ελλήνων (συγκριτικά με το παρελθόν); 

Το ΚΚΕ έχει βαθιούς δεσμούς με τους Έλληνες μετανάστες τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως στη Μ. Βρετανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ολλανδία, στην Ουγγαρία, κλπ. Από τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης οι Έλληνες Κομμουνιστές βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της πάλης για τα δικαιώματα τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης της κάθε χώρας υποδοχής, όσο και για τα ιδιαίτερα δικαιώματα μας ως Έλληνες μετανάστες σε κάθε χώρα (εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, ελληνικά σχολεία, ψήφος του μετανάστη, κλπ.). Η πείρα που έχουμε λοιπόν ως κόμμα στηρίζεται στη πρωτοπόρα δράση μας μέσα στα συνδικάτα, στα σωματεία, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και μέσα στις ελληνικές κοινότητες, στις ομοσπονδίες, κλπ. Διαχρονικά είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων μεταναστών είτε παλαιότεροι είτε νέοι, εξειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι, επιστήμονες, άνεργοι, νέες γυναίκες, με οικογένειες ή χωρίς, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν τώρα ή παλιότερα για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.  
Η επαφή μας με όλο αυτόν τον κό.σμο μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε με σιγουριά ότι οι Έλληνες μετανάστες συνειδητοποιούν ότι η όμορφη βιτρίνα που παρουσιάζουν στην Ελλάδα για κάποιες χώρες πχ. Σουηδία ή Γερμανία, καταρρίπτεται από τις πρώτες μέρες στις χώρες αυτές. Οι μετανάστες βιώνουν πλέον αυτό για το οποίο το Κόμμα μας προειδοποιούσε:  ότι ο καπιταλισμός είναι ο ίδιος παντού, ότι η κατάσταση χειροτερεύει σε όλες τις χώρες, το βιοτικό επίπεδο πέφτει συνεχώς, ότι περιορίζονται τα δικαιώματα μας, ότι γίνονται περικοπές σε υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, κλπ. Οι ερωτήσεις που μας κάνει ο κόσμος στις συγκεντρώσεις και περιοδείες μας αφορούν την καθημερινότητα του, την πείρα του από κάθε χώρα που βλέπει να δουλεύει και ο μισθός του να μη φτάνει ούτε μέχρι τη μέση του μήνα, να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε ενοίκια, σε μεταφορές, στα φάρμακα, κλπ, να πετιούνται τα παιδιά του έξω από το σχολείο ή να φοιτούν στο κατώτερο γερμανικό σχολείο. Οι μετανάστες αντιλαμβάνονται πλέον ότι μόνο με τη δικιά τους συμμετοχή και τη δυναμική διεκδίκηση αυτών που τους ανήκουν μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους. 
Το επίπεδο της κοινωνικής και πολιτικής δράσης των Ελλήνων μεταναστών δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από αυτό το σάπιο σύστημα, το καπιταλιστικό. Η λογική της ατομικής λύσης, του „κοίτα τον εαυτό σου», του συνεχούς ανταγωνισμού από τα πρώτα βήματα ενός παιδιού είναι κάποιες από τις αξίες που πρεσβεύει το καπιταλιστικό σύστημα. Ταυτόχρονα τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς όπως οι κοινότητες είναι διαποτισμένοι από τη λογική του μικρότερου κακού, της αιωνιότητας του καπιταλισμού και του „τίποτα δεν αλλάζει», έχουν παραιτηθεί από κάθε ουσιαστική διεκδίκηση για βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ο αντικομμουνισμός ως επίσημη πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που οδηγούν το λαό στον «καναπέ» του και στη μη συμμετοχή του στα κοινά.  
Υπάρχουν όμως και πολλά παραδείγματα αντίστασης και δράσης όπου οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τη δύναμη τους! Το ΠΑΜΕ και η συσπείρωση χιλιάδων εργαζόμενων, όχι μόνο κομμουνιστών, αποτελεί τέτοιο φωτεινό παράδειγμα. 

Η ελληνική κυβέρνηση έφερε πρόσφατα σε διαβούλευση (χωρίς όμως να έχει προηγούμενα διάλογος με τους φορείς, κοινότητες και συλλογικότητες) νέο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ ; 
Διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις όπως και η σημερινή δήθεν «αριστερή» υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, των καπιταλιστών, των βιομήχανων και των εφοπλιστών, αυτών δηλαδή που ελέγχουν την οικονομία της χώρας. Άρα οποιαδήποτε άποψη βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα αυτά είτε την αλλάζουν όπως με το δημοψήφισμα το 2015 είτε την αγνοούν όπως πχ. με το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ. Αποφεύγουν συστηματικά τον διάλογο με τους μαζικούς φορείς, με το οργανωμένο μεταναστευτικό κίνημα, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους γιατί έχουν δεδομένο εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματα τους. 
Το ΣΑΕ κατά τη γνώμη μας είναι ένα όργανο στην υπηρεσία της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Δημιουργούν ένα όργανο-μαριονέτα στα χέρια τους που θα υλοποιεί όλη την αντιμεταναστευτική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι ένα όργανο που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες και τις αγωνίες των μεταναστών, με τα προβλήματα τους. Θέλουν να δημιουργήσουν άλλο ένα όργανο-βιτρίνα που θα δικαιολογεί την πολιτική που ακολουθούν και θα μιλάει εκ μέρους των μεταναστών. Στο ΣΑΕ συμμετέχουν μη εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πχ. όπως κληρικοί εκκλησιών. πράγμα που φυσικά μας βρίσκει αντίθετους αφού υπάρχουν ήδη δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα που αντιπροσωπεύουν τους Έλληνες μετανάστες όπως οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων. 

Αν η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία (ΟΕΚ) αποτυπώνει την κατάσταση των ελληνικών πολιτικών οργανώσεων στη Γερμανία τότε πλέον μιλάμε για αλλαγή δεδομένων,  μια νέα κατάσταση που οδηγεί στην ενίσχυση της απολιτικοποίησης ; Πώς το κρίνετε ;
Η πολιτική απαξίωσης που ακολούθησαν οι γερμανικές και οι ελληνικές κυβερνήσεις για το οργανωμένο μεταναστευτικό κίνημα, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς συσχετισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια της πλειοψηφίας των ελληνικών κοινοτήτων έφεραν την ΟΕΚ και τις περισσότερες Ελληνικές Κοινότητες σε αυτή τη διαλυτική κατάσταση. Η πολιτική επιλεκτικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, η πολιτική υποχρηματοδότησης των κοινοτήτων, ή χρηματοδότησης μέσα από πρότζεκτ, που σήμερα υπάρχουν, αύριο δεν υπάρχουν, η πολιτική επιλογή μη ουσιαστικής ενασχόλησης των κοινοτήτων με τα προβλήματα των μεταναστών έκαναν τους Έλληνες να γυρίσουν την πλάτη στις κοινότητες. Ήταν αναπόφευκτη η απομόνωση τους αφού ο Έλληνας μετανάστης δε βλέπει ως αποκούμπι την κοινότητα. 
Στον αντίποδα γίνονται τα πρώτα βήματα των Επιτροπών Αγώνα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης  και ειδικά της Γερμανίας. Αγωνιστικές, διεκδικητικές συσπειρώσεις που παλεύουν για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων μεταναστών αλλά και ντόπιων εργαζομένων. Ασχολούνται με όλες τις πτυχές της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων, της ανεργίας, της παιδείας, κλπ. έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της. Παλεύουν για δίκαια αιτήματα του σήμερα (πχ. έλλειψη των παιδικών σταθμών), συμπαραστέκονται σε αγωνιστικές απεργίες (πχ. δασκάλων, πυροσβεστών, γιατρών, κλπ.) και πρωτοπορούν σε αγωνιστικές διεκδικήσεις πχ. αυξήσεις μισθών.  

Ας «έρθουμε» στο θέμα των ευρωεκλογών. Μια πρώτη ερώτηση που προκύπτει και για εμάς είναι τελικά σε ποια ευρωομάδα συμμετέχουν οι Βουλευτές του ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο;  Αρχικά συμμετείχατε στην ομάδα GUE/NGL από την οποία επίσημα αποστασιοποιηθήκατε και αν δεν κάνουμε λάθος ως λόγοι αναφέρθηκαν στην απόφασή σας ότι η συγκεκριμένη ομάδα συντάχθηκε, σύμφωνα με το ΚΚΕ, σε κρίσιμα ζητήματα με ΕΛΚ και το κόμμα των Φιλελευθέρων αλλά και λόγω συμμετοχής των LINKE και ΣΥΡΙΖΑ σ αυτήν. Σωστά; 
Το Κόμμα μας είναι δεσμευμένο απέναντι στον ελληνικό λαό, να είναι τα μάτια του και τα αυτιά του μέσα σε αυτόν τον αστικό μηχανισμό της ΕΕ. Αποκαλύπτει αντιλαϊκά σχέδια, ενημερώνει και προετοιμάζει τους λαούς για αυτά που έρχονται, συμβάλλει έτσι ώστε να δυναμώνει ο αγώνας των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική αυτή συμμαχία, με στόχο την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κατάκτηση  από τους λαούς της δικής τους εξουσία. Εξετάσαμε προσεκτικά την πορεία της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) και αποφασίσαμε το 2014 να αποχωρήσουμε από αυτή γιατί δε μπορούμε να ανήκουμε σε ομάδες που έχουν ως κύρια γραμμή τον εξωραϊσμό και τη στήριξη της ΕΕ, που η δράση τους και η πολιτική τους είναι ουσιαστικά σκαλί ενάντια στα δικαιώματα των λαών όχι μόνο της ΕΕ αλλά και όλου του κόσμου με πρώτη και κύρια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πυρήνας της πολιτικής της GUE/NGL είναι κοινή με αυτή των Σοσιαλιστών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων. Κοινές υπογραφές σε συνθήκες που στρέφονται ενάντια στους λαούς, στήριξη πολεμικών επεμβάσεων σε χώρες όπως παλιότερα στη Συρία, στη Λιβύη, κοινά ψηφίσματα, κοινές ανακοινώσεις, κοινή οικονομική πολιτική, αντικομμουνισμός με μνημόνια και παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, συκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης όπως η DieLinke εδώ στη Γερμανία. Μιλιά δε λένε για την αμερικανοκίνητη ιμπεριαλιστική απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα ούτε για την ωμή επέμβαση στην Ουκρανία. 
Η απόφαση μας για αποχώρηση δικαιώθηκε! Οι ευρωβουλευτές μας συγκρούστηκαν με θέσεις που ωραιοποιούν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και υποστηρίζουν ότι αυτή η ένωση των μονοπωλίων μπορεί να γίνει ένωση υπέρ των λαών. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά δεν επέτρεψε να γίνει το Κόμμα μας το «αριστερό άλλοθι» για όλους αυτούς που δρούνε υπέρ της ΕΕ και αποδέχονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η δράση των ευρωβουλευτών μας δεν εμποδίζεται από κανέναν πλέον! Ταυτόχρονα παλεύουμε για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα Κομμουνιστικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δυναμώνουμε τη δουλειά μας στο πλαίσιο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κόμματά της και την πολιτική της, για την ανάπτυξη της κοινής δράσης για τα συμφέροντα των λαών. 

Ανησυχείτε για το πανευρωπαϊκό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών περισσότερο από ότι στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες; 
Για εμάς η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί ένα σοβαρό βήμα στη δράση μας. Δράση που ξεκινάει πολύ πριν από τις εκλογές και φτάνει πολύ πιο πέρα από την επόμενη των αποτελεσμάτων. Φτάνει μέχρι να πάρει ο λαός απόφαση να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του, να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας της κάθε χώρας.
Οι εκλογές όμως αποτελούν ευκαιρία για τους λαούς να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που ακολουθείται όλο το προηγούμενο διάστημα είτε από σοσιαλδημοκρατικές είτε φιλελεύθερες κυβερνήσεις, είτε από προοδευτικές είτε συντηρητικές ή ευρωσκεπτικιστικές. Πολιτική που στρέφεται υπέρ των κερδών των καπιταλιστών, των λίγων, και ενάντια στα δικαιώματα των λαών.
Να στείλουν οι λαοί ηχηρό μήνυμα καταδίκης στην αστική πολιτική που ξεκινάει από τις Βρυξέλλες και φτάνει μέχρι το κάθε χωριό και γωνιά της Ευρώπης. 

Είναι γεγονός ότι αν δεν πουλούσαμε όπλα δεν θα μπορούσε να γίνει πόλεμος. Όμως πως ερμηνεύετε το γεγονός ότι σήμερα το προσφυγικό έχει οδηγήσει σε μια έντονη άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών σχημάτων που τελικά είναι και εις βάρος των «συστημικών κομμάτων» και των κυρίαρχων, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, πολιτικών δυνάμεων. Ποιο ήταν το κεντρικό πολιτικό λάθος. Πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί πρακτικά το προσφυγικό  ανεξάρτητα από τις ευθύνες που είχαν όσοι οδήγησαν στο να δημιουργηθεί ;
Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την αιτία που το γεννάει. Τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, είτε με εθνικιστικές κυβερνήσεις, όπως του Ορμπαν στην Ουγγαρία ή κατ' όνομα «προοδευτικές», όπως του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, συνυπογράφουν τις αποφάσεις για το Μεταναστευτικό, που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ για το Προσφυγικό, στις 29 Ιούνη του 2018, είναι αποκαλυπτική για την πορεία που προδιαγράφεται για τους ξεριζωμένους τα επόμενα χρόνια, καθώς αποφασίστηκαν η δημιουργία κέντρων κράτησης - σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες γλιτώνουν από τα σαπιοκάραβα, είτε από την Τουρκία είτε από τη Βόρεια Αφρική. Αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και «επιστροφές» στις χώρες πρώτης υποδοχής (δηλαδή και στην Ελλάδα) προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών σε τρίτες χώρες. Ξοδεύουν τεράστια ποσά για την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής στα εσωτερικά και εξωτερικά της σύνορα, εγκλωβίζοντας μετανάστες σε χώρες όπως η Λιβύη, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ αυξάνει τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών. Μέχρι και για τα πενιχρά επιδόματα που δίνονται στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο για να μην πεθάνουν από την πείνα, η Κομισιόν παραδέχεται κυνικά πως το κόστος τους είναι «αποτελεσματικό», καθώς «διευκολύνει την ενσωμάτωση» και «ωφελεί την τοπική οικονομία»! Η παραπάνω πολιτική είναι αυτή που απλώνει «βούτυρο στο ψωμί» ξενοφοβικών και ακροδεξιών ομάδων, που αξιοποιούν την άθλια κατάσταση στις διάφορες χώρες για κατοίκους και πρόσφυγες για να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, απέναντι στο οποίο πρέπει με αποφασιστικότητα να σταθούν ο λαός και η νεολαία. 
Το ΚΚΕ προτείνει ξεκάθαρα και άμεσα να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων, να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με ευθύνη του κράτους για όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας, να διασφαλιστεί η μετακίνησή τους στις χώρες που επιθυμούν, ικανοποιώντας ουσιαστικά το αίτημα των ίδιων των προσφύγων και αντιμετωπίζοντας έτσι τα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιοχές εγκλωβισμού τους κ.ά. Ταυτόχρονα παλεύουμε ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Με πρακτικές προτάσεις πώς θα απαντούσε το ΚΚΕ στην αγωνία των πολιτών όσον αφορά την διαφαινόμενη αλλαγή που διαφαίνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία και το κίνδυνο να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο μέλλον; 
Η αλματώδης τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος, η ηλεκτροκίνηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση, η 4η βιομηχανική επανάσταση, κ.ά. αποτελούν αναμφισβήτητα κατακτήσεις της κοινωνίας. Αποτελούν κατακτήσεις της εργατικής τάξης που σχεδιάζει, κατασκευάζει, κινεί όλη την παραγωγή. Κατακτήσεις όμως που δεν χρησιμοποιούνται προς όφελός της αλλά απεναντίας εις βάρος της. Γεννάνε ανεργία, φτώχεια, νέους εργασιακούς όρους μεσαίωνα αντί να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, στον περισσότερο ελεύθερο χρόνο, στην μείωση των ωρών εργασίας με τις ίδιες απολαβές. Σήμερα η τεχνολογία και επιστήμη υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων, μετατρέπονται σε πεδία ανταγωνισμού και πεδία νέας κερδοφορίας. 
Για αυτό και πρέπει η οικονομία να αλλάξει χέρια. Γιατί μόνο τότε τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας θα λειτουργούν προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. ¨Όταν ανατραπεί ο σάπιος και βάρβαρος καπιταλισμός και μπουν στο επίκεντρο οι δικές μας ανάγκες. Οι ανάγκες του κάθε λαού. 

Με ποιο διαφορετικό τρόπο το ΚΚΕ θα αντιμετώπιζε την κυριαρχία της Google και Co:
Στον καπιταλισμό, σε κάθε κλάδο της οικονομίας κυριαρχούν μετά από σκληρό πόλεμο με άλλα μονοπώλια κάποιοι όμιλοι, οι οποίοι έχουν μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών τους και όχι την εξυπηρέτηση ή κάλυψη αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Χρησιμοποιούν της μεγάλης τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης με γνώμονα τα συμφέροντα τους. Η Google, η Apple, η Microsoft αποτελούν μερικά από αυτά τα μονοπώλια που κυριαρχούν στο χώρο της Πληροφορικής. Ο κλάδος αυτός συμβάλλει στη χειραγώγηση χιλιάδων χρηστών, με πιο ευάλωτη τη νεολαία. Ανεβάζει και κατεβάζει σελίδες ανάλογα με τις προτιμήσεις της, φακελώνει τους χρήστες, καταγράφει τις κινήσεις, μπορεί να τις επαναφέρει όταν χρειαστεί. Συγκεκριμένοι φορείς η πρόσωπα εξακολουθούν παρά τις καταγγελίες να λειτουργούν.
Το διαδίκτυο και η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, των οποίων οι δυνατότητες σήμερα καθορίζονται από το γεγονός ότι βρίσκονται στην ιδιοκτησία μεγάλων μονοπωλίων. Ας σκεφτούμε τις μεγάλες δυνατότητες που θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν αν μπαίναν στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και των αναγκών μας. Η βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ήταν αλματώδης. 

Όπως στην Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ένα φαινόμενο όσον αφορά τις πολιτικές μετακινήσεις του κόσμου που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Στην  Ελλάδα, όλο αυτό το μέτωπο ενάντια στην οικονομική πολιτική της ΕΕ αντί να ενταχθεί σε κόμματα όπως το ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Ανταρσία, Λαϊκή Ενότητα παρέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ένα έντονο φανατισμό ή επέστρεψε στη ΝΔ. Πως το εξηγείτε ως ΚΚΕ; Κάνατε κάποιο λάθος στις επιλογές ; Γιατί η ΧΑ κέρδισε από την δημοσιονομική κρίση και το ΚΚΕ έμεινε στάσιμο ;
Το Κόμμα μας καλεί το λαό να κρίνει με βάση την πείρα του και μάλιστα τη διπλή πείρα που έχουν οι μετανάστες από δύο χώρες της ΕΕ. Θεωρούμε ότι όποιος και αν βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις ή καταβολές, είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσει αντιλαϊκή πολιτική. Συμπλέουν στρατηγικά, στο κύριο, παρόλες τις παραλλαγές τους στη διαχείριση υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, αυτά του κεφαλαίου. Τέτοια συμφέροντα εξυπηρετεί και η ΧΑ. Κομμάτια της ελληνικής αστικής τάξης κρύβονται από πίσω όπως και πίσω από κάθε δήθεν ευρωσκεπτικιστικό και φασιστικό κόμμα της Ευρώπης. Ταυτίζονται ΟΛΟΙ τους σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικής πρόνοιας, ψηφίζουν μνημόνια, κάνουν πολέμους και δημιουργούν εκατομμύρια προσφύγων. Όλες αυτές οι εναλλαγές της σοσιαλδημοκρατίας και των κομμάτων της συντήρησης, της δήθεν αριστεράς και τη προόδου με τη δεξιά είναι διλήμματα ψεύτικα. Που κρύβουν την αντιλαϊκή πολιτική που μαζί ακολουθούν. Η εναλλαγή αυτή με την ίδια όμως πάντα αντιλαϊκή πολιτική είναι που έστρωσε και το έδαφος σε τέτοια φασιστικά μορφώματα όπως το AfD στη Γερμανία. Είναι ο αντικομμουνισμός της ΕΕ και η ταύτιση των δύο άκρων που στρώνουν το έδαφος σε ιδέες που δηλητηριάζουν τους λαούς. 
Αυτό φυσικά αναδεικνύει και το πόσο σημαντικό είναι να βγει δυνατό το ΚΚΕ από αυτή τη μάχη. Γιατί μόνο τότε θα υπάρχει η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση. Που θα βάζει εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, όποιος κι αν την ασκεί την επόμενη των εκλογών, για να έρθουν ακόμα πιο αποφασιστικά στο προσκήνιο της διεκδίκησης οι σύγχρονες εργατικές και λαϊκές ανάγκες, να δυναμώσει ο αγώνας για την προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή σε κάποια κράτη έφθασε και το 80% . Θα έχουμε και φέτος τέτοια μεγάλα ποσοστά αποχής; Τελικά ο κόσμος γιατί δεν ψηφίζει στις ευρωεκλογές  ενώ ψηφίζει στις εθνικές του εκλογές ; (σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά).
Στις ευρωεκλογές του 2014, το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε μετά βίας το 42,54%, το χαμηλότερο όλων των ευρωεκλογών από το 1979 που αυτές διεξάγονται. Σε καμία απ' αυτές τις χώρες το μήνυμα της αποχής δεν αποκωδικοποιήθηκε ως εντολή αλλαγής πολιτικής, απεναντίας ακολούθησαν «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια, που φόρτωσαν στους λαούς σκληρά μέτρα. Ούτε η ΕΕ συνολικά κλονίστηκε. Συνέχισε να αποφασίζει κατά των λαών, να κλιμακώνει την επιθετικότητά της ενάντια στους λαούς των κρατών - μελών της και σε εκείνους άλλων κρατών, όπου επεμβαίνει υπερασπίζοντας και με τα όπλα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. 
Η επιλογή της αποχής δεν είναι επιλογή που ανταποκρίνεται σ' αυτό που σήμερα συμφέρει τους νέους και το λαό. Η εναντίωση στην ΕΕ, η έκφραση δυσαρέσκειας στην αντιλαϊκή στρατηγική της δεν πραγματώνονται μέσα από την αποχή, το μήνυμα της οποίας είναι στην πραγματικότητα ανοχή στη σημερινή κατάσταση, ανοχή στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ένα μήνυμα ευκολοχώνευτο. Η απάθεια και η παραίτηση, η ανοχή, είναι «χρυσές εφεδρείες» τους. Φοβούνται μόνο τη δράση και την ψήφο που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην πάει στράφι. Κανενός στην ΕΕ δεν «ίδρωσε τ' αυτί» από τα υψηλά ποσοστά αποχής. Συνεπώς, η αποχή είναι η λάθος επιλογή. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι στις ευρωεκλογές του Μάη είναι ότι είναι παρόντες και όχι στη γωνία, στο περιθώριο των εξελίξεων, να δηλώσουν «παρών» με στόχο η ψήφος τους να μετρήσει την επόμενη μέρα στην κατεύθυνση της πάλης ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια δηλαδή σε όλους όσοι ευθύνονται για τα αδιέξοδα που βιώνουν, για την αγωνία και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Η μοναδική επιλογή είναι αυτή του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ! Ένα δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ είναι ένα δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, της φτώχειας, των πολέμων. Δίνει δύναμη στο λαό για την επόμενη μέρα, όταν και πάλι θα έχει απέναντί του το κεφάλαιο και τις απαιτήσεις του, την ΕΕ με τα μνημόνια και την εποπτεία. Δίνει τη δυνατότητα στο λαό να αποκτήσει πίστη στη δύναμή του, ώστε σε μια πορεία να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή κοινωνική και πολιτική ανατροπή, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Τελικά είναι πολιτικά «σωστό» οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό (Ε.Ε.) στις ευρωεκλογές να ψηφίζουν ελληνικά κόμματα  ή μήπως θα έπρεπε να συμμετέχουν ψηφίζοντας κόμματα στις χώρες υποδοχής τους να ενισχύσουν το ρόλο τους σε πολιτικό επίπεδο. Έχει πρόταση το ΚΚΕ;
Πολιτικά σωστό είναι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ρίξουν ψήφο καταδίκης στην πολιτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, στην πολιτική που ξεκινάει από την ΕΕ και καταλήγει σε κάθε χώρα και γωνιά της Ευρώπης. Οι Έλληνες μετανάστες πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της αποδέσμευσης της κάθε χώρας από την ΕΕ, αυτού του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού που είναι ενάντια στα συμφέροντα μας. Οι Έλληνες μετανάστες πρέπει να ψηφίσουν για να τιμωρήσουν αυτούς που μας έδιωξαν από τη χώρα μας, που ακολούθησαν τέτοια πολιτική που έφτασε το λαό μας σε τέτοια κατάσταση, που μας ανάγκασαν στην οικονομική μετανάστευση. Ψήφος ενάντια σε όσους τώρα μας ξανακαλούν στην Ελλάδα κλαψουρίζοντας υποκριτικά για το braindrain στοχεύοντας να επιστρέψει για τις ανάγκες του ελληνικού κεφαλαίου πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Να καταδικάσουμε τη φασιστική ΧΑ και όλους τους ευρωπαίους συνεταίρους φασιστικές, ρατσιστικές δυνάμεις που επιτίθενται σε Έλληνες μετανάστες. Το ότι μεταναστεύσαμε δεν κλείνει τους λογαριασμούς μας με την αστική τάξη της Ελλάδας, τα κόμματα του κεφαλαίου και την ΕΕ. 
Οι Έλληνες μετανάστες πρέπει να ψηφίσουν αυτούς που πραγματικά παλεύουν για τα αιτήματα του σήμερα για δουλειά με δικαιώματα, σχολεία, προξενικές διευκολύνσεις, κλπ. Πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο του τους λαούς. Οι Έλληνες μετανάστες πρέπει να ψηφίσουν για την πραγματική αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης! Και όχι για την Ευρώπη των μονοπωλίων, της Daimler, Siemens, MAN, Bayer, κλπ. Να ψηφίσουν για τα δικαιώματα τους και για την ζωή που τους αξίζει. Ψήφος στους μόνους που έγκαιρα μας είπαν την αλήθεια για την ΕΕ. 
Με ισχυρό ΚΚΕ θα δοθεί ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα και κουράγιο και σε άλλα ΚΚ. Το ΚΚΕ άλλωστε πρωτοστατεί και συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία με συνολικά 29 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα για να δυναμώσουν τα Κόμματα σε κάθε χώρα που παλεύουν ενάντια στην ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Συμβάλλει στο μέτρο των δυνάμεων του αυτά τα Κόμματα να ξεπεράσουν εμπόδια και να συμμετάσχουν στις εκλογές. 
Τα αποτελέσματα όσον αφορά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα έχουν εκπλήξεις (με βάση των δημοσκοπήσεων) όσον αφορά την πρωτιά; Και πόσο θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Οι τριπλές αυτές εκλογές, μαζί με τις βουλευτικές είτε γίνουν πριν το καλοκαίρι είτε λίγο αργότερα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για το λαό για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αντεπίθεσης και αντίστασης. Ότι δε θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και βάσανα και θα αντεπιτεθούμε μαζικά και μαχητικά παντού, ώστε να ανατραπεί αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική φιλολαϊκή προοπτική, για να έρθει ο λαός στην εξουσία, την πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει ο λαός να δυναμώσει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες του Μάη. Γιατί όποια και αν είναι τα αποτελέσματα, όποτε και αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές το ΚΚΕ θα συνεχίζει να παλεύει για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος και θα δίνει μάχες καθημερινά στους χώρους δουλειάς για την καλυτέρευση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέτευξη. Kαλή επιτυχία στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.