Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Εκδηλώσεις-ημερίδες της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ

H επιτροπή γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ (Oμοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης) προχώρησε σε εκδηλώσεις ημερίδες με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα που ορίστηκε ως επέτειος για τη γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου

Πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο με
συντονισμό της επιτροπής για τη γενοκτονία (ΕγΓ) της ΟΣΕΠΕ*, στο διάστημα 16-19 Μαΐου 2019, γερμανόγλωσσες θεματικές ημερίδες αναφοράς στο ζήτημα της διεθνοποίησης του αιτήματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τη συμμετοχή στελεχών της πολιτικής και διπλωματικής σκηνής στη Γερμανία, καθώς και διακεκριμένων ακαδημαϊκών.

Στις 16.05.2019, με πρωτοβουλία του Dietmar Nietan*, ολοκληρώθηκε κύκλος διαβούλευσης, σε αίθουσα της γερμανικής Βουλής, με τον προσκλητήριο τίτλο: 

``Γενοκτονία και Μνήμη-Πρόσκληση στην Ιστορία και το δικαίωμα στη Μνήμη``.

Παρόντες ήταν οι κ.κ. Taner Akcam*, Cem Özdemir*, Rolf Hosfeld*, όπως επίσης η κα Tessa Hofmann*, ενώ την ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ εκπροσώπησαν η κα Κασαπίδου-Dick Αναστασία* 
και οι κ.κ. Τσορακλίδης Γιώργος και Κωνσταντινίδης Δημήτρης. 

Στο ακροατήριο παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Σ.Π Düsseldorf, κος Μαυρίδης Ηλίας.
O κος Akcam, ιστοριοδίφης της γενοκτονίας των Αρμενίων και ενασχολούμενος καθ`ομολογία του μόλις πρόσφατα με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε στο αφιλόξενο περιβάλλον της γερμανικής ακαδημίας σε ότι αφορούσε την έρευνα των γενοκτονιών και διατύπωσε την τεκμηριωμένη στο ερευνητικό πεδίο των οθωμανικών αρχείων, επιστημονική πεποίθησή του για τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Μ. Ασίας, όπως επίσης και άλλων μη χριστιανικών όπως Κούρδων, Ρομά και Ντέρσιμς.

Κατέληξε πως, μεταξύ τέλους 19ου – αρχών 20ου αιώνα, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας γενοκτονήθηκε προσχεδιασμένα και προσχηματικά.
Η κα Hofmann επανέλαβε την τοποθέτησή της, για την αναγκαιότητα διδασκαλίας στη σχολική αγωγή των νέων της Γερμανίας της δραματικής ιστορίας των λαών της Μ. Ασίας, καλώντας τον κ. Hosfeld να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ως επικεφαλής του ιδρύματος Lepsius Haus, εισπράττοντας την καταφατική απάντηση του τελευταίου.

Η κα Κασαπίδου-Dick, αναγνωρίζοντας κατ` αρχάς την ιστορικότητα της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης του Bundestag στις 02.06.2016, υπέδειξε την κατ’ αρχήν επιθυμία του ποντιακού ελληνισμού, για την διακριτή πλέον από εδώ και στο εξής αναφορά στους Pontos-Griechen στον δημόσιο πολιτικό λόγο της Γερμανίας. (Θυμίζουμε πως η γερμανική Βουλή στην εν λόγω συνεδρίαση, με το όρο die Anderen αναφέρθηκε συλλήβδην στους χριστιανικούς λαούς της 
Μ. Ασίας χωρίς την επονομασία τους). O κος Nietan, ανταποκρίθηκε θερμά στην ευθυκρισία του αιτήματος.

Η κα Dick εξήρε επίσης τη γενναιότητα με την οποία η Γερμανία αντιμετωπίζει τις ενοχές του δικού της παρελθόντος.

Ο κος Özdemir, επικεφαλής στον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στη γερμανική Βουλή το 2016, υπερθεμάτισε για την αναγκαιότητα ανάλογης διάκρισης των Ελλήνων του Πόντου. Τόνισε δε την ευθύνη της σύγχρονης Τουρκίας, για την ανάληψη πρωτοβουλίας που θα προωθήσει σε όλα της τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά επίπεδα την εγκατάσταση θαρραλέας συλλογιστικής για την καλλιέργεια της συλλογικής της Μνήμης, αναγιγνώσκοντας λυτρωτικά τις σκοτεινές σελίδες του ιστορικού της παρελθόντος. 

Ο κος Nietan έκλεισε τη συνέλευση, αποτιμώντας την ως σημαντική και πρόδρομο ανάλογων τέτοιων.

Στις 17.05.2019, στο δημαρχείο του Charlottenburg-Δ. Διαμερίσματος Βερολίνου,
προσκλήθηκε σειρά εισηγήσεων, με τα επιστημονικά συμπεράσματα των κ.κ. Taner Akcam*,
και Zeynep Türkyilmaz*. Την ημερίδα χαιρέτησαν οι κ.κ. Δασκαρόλης Θεόδωρος, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία και ο ομόλογός του της Αρμενίας κος Aschot Smbatyan.
Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν επίσης αποσπάσματα του γερμανόγλωσσου βιβλίου αναφοράς στην τραγική μοίρα των Ελλήνων του Πόντου ``Οι τελευταίοι του Βυζαντίου`` από τον ίδιο τον συγγραφέα του, κο Mirko Heinemann*.
Η θεματική στην εισήγηση του κου Akcam, αφορούσε την ``Ανατομία της Οσμανικής Γενοκτονίας``, (Die Anatomie des osmanischen Genozids), ενώ η αντίστοιχη της κας Türkyilmaz τους `` Εκτοπισμούς των Ελλήνων του Πόντου 1916-1921-Η σκοτεινοί χρόνοι`` (Farewell to Homeland: Deportations of the Pontic Greeks 1916-1921. Die dunkle Zeit)

Εξαιρετικά σημαίνουσες καταγράφηκαν οι παρουσίες των κ.κ Πρέσβεων κατόπιν και των εναρκτήριων χαιρετισμών. Ο Έλληνας Πρέσβης σε άπταιστη γερμανική, κάλεσε τις πολιτισμένες κοινωνίες σε εγρήγορση έναντι μελλοντικής αποτροπής τέτοιων εγκλημάτων, ενώ περιέγραψε το δράμα του ποντιακού ελληνισμού, ως συλλογικό δράμα όλων των Ελλήνων.

Με τη σειρά του, ο πρέσβης της Αρμενίας, με έκδηλο συναισθηματικό φόρτο,
αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη του ομοιοπαθούντος Αρμενικού λαού, τόσο στους Έλληνες του Πόντου, όσο και σε κάθε λαό που υπόκειται σε τέτοιους βαρβαρισμούς.

Η ημερίδα χαιρετίσθηκε επίσης και από τη συντονίστρια αρχή της, την ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ.
Η εκπρόσωπός της, κα Κασαπίδου Dick, απεύθυνε μήνυμα για τη φιλαλληλία των λαών προκειμένου η ανάγνωση της ιστορίας να προτρέπει στην ειρήνευση των εθνικιστικών παθών,
αναφερόμενη στο παράδειγμα της Γαλλίας και Γερμανίας.
Την τελετή συνεπιμελήθηκε η κα Tessa Hofmann.

Στις 19 Μαΐου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων 
του Πόντου, στο παρεκκλήσι που βρίσκεται στο Οικουμενικό Μνημείο για τα θύματα των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα κοιμητήρια του Βερολίνου, από τον ιερέα π. Εμμανουήλ Σφιάτκο. Η τελετή χαιρετίσθηκε από την κα Annegret Hansen, πρόεδρο της περιφερειακής συνέλευσης του Δ. Διαμερίσματος Charlottenburg-Wilmersdorf/Berlin.

Η ελληνική Πολιτεία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Βερολίνο, κο Φιλέντα Φώτη, ο οποίος στην άρτια γερμανική του δήλωσε πως η επέτειος της 19ης Μάη κάνει κάθε Έλληνα με συγκίνηση να δηλώνει Πόντιος.

Την εκδήλωση επίσης προσφώνησαν με αναφορές στο ``Δικαίωμα στη Μνήμη``, οι κ.κ.
Χρυσίδης Νίκος, πρόεδρος του Σ.Π Βερολίνου, Τσαβδαρίδης Παναγιώτης και Καλαϊτζίδης Δημήτρης μέλη του φορέα FÖGG e.V*.

Η συνολική οργάνωση της τελετής έγινε από την κα Tessa Hofmann, η οποία μάλιστα έκανε και μία σύντομη εισήγηση με τίτλο “Στον Πόντο 1916-1922 “ Im Pontos 1916-1922.

Η τελετή, η οποία καλύφθηκε δημοσιογραφικά από ανταποκριτή των ελληνικών ΜΜΕ, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου στο Οικουμενικό Μνημείο θυμάτων Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων Μ. Ασίας και Ελλήνων του Πόντου στα κοιμητήρια Βερολίνου.



* H επιτροπή γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ, είναι θεσμική συγκρότηση εντολής συνεδρίων της ΟΣΕΠΕ το 2006 και 2010. Η ημερίδα της 16.05 στο Βερολίνο, προγραμματίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018, ως συνέπεια της καλής μαρτυρίας που απολαμβάνει η ΟΣΕΠΕ από τα γερμανικά φόρα. Αποτελεί δικαίωση της μεθοδικής και αδιάλειπτης διαδρομής της ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ στην επικοινωνία του μείζονος ζητήματος του ποντιακού ελληνισμού.
* Ο κος Dietmar Nietan είναι βουλευτής στη γερμανική Βουλή και πολιτεύεται με την SPD στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας.
* Ο κος Taner Acsam είναι ιστορικός και κοινωνιολόγος. Κατέχει την έδρα διδασκαλίας της Αρμενικής γενοκτονίας στο πανεπιστήμιο Klark της Μασαχουσέτης.
* Ο κος Cem Özdemir είναι, βουλευτής των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Ο κος Dr. Rolf Hosfeld  είναι επικεφαλής του ιδρύματος Lepsius το οποίο ασχολείται αρχικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και κατ’ επέκταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
* Η κα Tessa Hofmann διετέλεσε καθηγήτρια στο ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Σήμερα είναι επικεφαλής του γερμ. Συλλόγου κατά των των Γενοκτονιών (FÖGG) καθώς και του Συλλόγου που επιμελήθηκε την εγκατάσταση του Οικουμενικού Μνημείου στο Βερολίνο.
* Ο κος Mirko Heinemann, με μητρόθεν ποντιακή καταγωγή, είναι δημοσιογράφος και  συγγραφέας.
* H  και Κασαπίδου Dick, είναι συντονίστρια της ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ
* Ο φορέας Fördergemeinschaft für eine ökumenische Gedenkstätte für Genozid Opfer im Osmanischen Reich (FÖGG) e.V, του οποίου πρόεδρος είναι η Tessa Hofmann, ήταν συνδιοργανωτής με την  ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ στις παραπάνω γερμανόγλωσσες ημερίδες,
οι οποίες υποστηρίχτηκαν από τα σωματεία:

Verein der Griechen aus Pontos in Aachen              e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Backnack      e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Berlin                e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Bielefeld            e.V. 
Verein der Griechen aus Pontos in Bonn-Siegburg    e.V. 
Verein der Griechen aus Pontos in Dortmund e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Duisburg e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Düsseldorf    e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Essen1 e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Frechen        e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Hagen          e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Herten          e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Köln            e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Krefeld        e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Lüdenscheid        e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Maintal        e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in München e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Nürnberg    e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Offenbach    e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Wernau        e.V.
Verein der Griechen aus Pontos in Wuppertal    e.V.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.