Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Γερμανία: Υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά της ιλαράς από το 2020

O νόμος ψηφίστηκε χθες και θα ισχύει από 1η Μαρτίου 2020.
Έτσι ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς θα είναι υποχρεωτικός και τα παιδιά θα πρέπει πριν την ένταξή τους σε νηπιαγωγεία ή σχολεία να πιστοποιούν τον εμβολιασμό.

Μάλιστα ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι και έως 2.500 € σε περίπτωση που οι γονείς δεν ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους αυτή.

Το νόμου είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση τόσο στη  κοινωνία όσο και σε επίπεδο κομμάτων. Ενώ η κυβέρνηση της Βαυαρίας επέμενε τα εμβόλια να εξακολουθούν να γίνονται σε εθελοντική βάση, κρατίδια όπως η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και το Βρανδεμβούργο υποστήριζαν την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία. 

Σύμφωνα με την, πρώην πλέον, πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες «η ατομική ελευθερία έχει τα όρια της, όταν συνιστά απειλή για την υγεία πολλών άλλων.» Η κ. Νάλες παρέπεμψε σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) βάσει της οποίας η άρνηση ενός εμβολιασμού κατά της ιλαράς συνιστά «παγκόσμια απειλή για την υγεία».

Πάνω από 2 εκ. κρούσματα ετησίως
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού  Υγείας (WHO) το 2018 οι περιπτώσεις ιλαράς που καταγράφηκαν παγκοσμίως ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με το 2017 και έφθασαν τις 229.000 ενώ εκτιμά ότι στην πραγματικότητα τα κρούσματα θα πρέπει να ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Αναφορικά με την Ευρώπη καταγράφηκε το 2018 τριπλασιασμός των περιπτώσεων ιλαράς που έφθασαν περίπου τις 20.000.

Σε αντίθεση με αυτή την τάση η Γερμανία σημείωσε μείωση του αριθμού κρουσμάτων. Από 900 περίπου περιπτώσεις το 2017 , πέρσι είχαν καταγραφεί γύρω στις 500 νέες. Παρεμπιπτόντως, στην  Ελλάδα σημειώθηκαν 3.258 κρούσματα ιλαράς την περίοδο 1.5.2017 μέχρι 13.12.2018. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που ήταν ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πηγή: familienkasse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.