Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Γαλλία: Τέλος στην κάλυψη εξόδων θεραπείας ομοιοπαθητικής - "Φωτιές" και στη Γερμανία


Η Γαλλία θα σταματήσει να καλύπτει τα έξοδα ασθενών για θεραπείες ομοιοπαθητικής από το 2021, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπαζέν. 

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) έκρινε ότι η εναλλακτική αυτή μορφή ιατρικής δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπαζέν δήλωσε ότι οι αποζημιώσεις
που καταβάλλει ο γαλλικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης, που επί του παρόντος ανέρχονται στο 30% των εξόδων θεραπείας, θα καταργηθούν σταδιακά ξεκινώντας από μια μείωση κατά 15% το 2020.

H απόφαση της Γαλλίας προκάλεσε συζήτηση και στη Γερμανία. Ήδη ο Πρόεδρος του συνδέσμου των ιατρών στα ασφαλιστικά ταμεία Andreas Gassen πρότεινε την απόλυτη διαγραφή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα επιδοτούμενα φάρμακα των ταμείων. και πρότεινε η Γερμανία να ακολουθήσει τη Γαλλία. „Wissen statt Glauben“  (Γνώση αντί πίστη) πρέπει να ισχύει, τόνισε.

Στη Γαλλία εξετάστηκαν 800 έρευνες για 24 ασθένειες από τις οποίες δεν προέκυψε κάποια θετική εξέλιξη.

Στη Γερμανία βέβαια τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν ομοιοπαθητικά φάρμακα ασθενών. Είναι θέμα καθαρά επιλογής τους.

Έτσι είναι λίγες οι ασφάλειες που καλύπτουν τέτοιες δαπάνες. Π.χ. η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία BARMER δίνει ετησίως μόλις 0,01% για δαπάνες ομοιοπαθητικών φαρμάκων. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η κάλυψη μερικών εξόδων των ασθενών που θέλουν ομοιοπαθητικά να θεωρείται απλά διαφημιστική καμπάνια των ταμείων.

Η συνέχεια ; Δύσκολη. Μια απόλυτη απαγόρευση στη Γερμανία θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο στα κόμματα όσο και στην ίδια την κοινωνία. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος ότι ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Spahn δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.

Ο Διευθυντής της ΑΟΚ Martin Litsch ήταν επιφυλακτικός και έριξε το μπαλάκι στην πολιτεία. "Ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει απόδειξη σε έρευνες για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. ταυτόχρονα όμως μέρος του πληθυσμού επιθυμεί ενεργά τη συγκεκριμένη εναλλακτική στην κλασική ιατρική. Γι αυτό η Πολιτεία πρέπει να πάρει τις τελικές αποφάσεις"

Πηγή στοιχείων abendblatt.de
Επιμέλεια ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.