Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Γερμανία: 1,45 εκ συνταξιούχοι εργάζονται

Θα γιορτάσεις αύριο τα 80 σου γενέθλια ;
Οοοχι, μεθαύριο έχω πρωινή βάρδια
Αυξήθηκε ο αριθμός των συνταξιούχων που εργάζεται στη Γερμανία σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας φθάνοντας το 2018 τους 1,45 εκατομμύρια. Σε ποσοστό αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου των συνταξιούχων. Συγκριτικά, το ποσοστό πριν περίπου μια 20ετία (το 2000) ήταν 3%.

Οι μισοί από τους εργαζόμενους συνταξιούχους έχουν μερική απασχόληση, το 1/4 εργάζεται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ιδιαίτερη
επιλογή για τους συνταξιούχους είναι οι εργασίες που έχουν ως ανώτερο εισόδημα τα 450 € (και δεν φορολογούνται).
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου της Bundesagentur für Arbeit - IAB (αντίστοιχος ΟΑΕΔ) τα πρώτα 3 χρόνια μετά την είσοδο στη συνταξιοδότηση συνεχίζει να εργάζεται κάθε τρίτος συνταξιούχους με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άντρες. 

Δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι
Σύμφωνα με την έρευνα του IAB το 90% των συνταξιούχων εργάζεται γιατί χρειάζεται την επικοινωνία με τους ανθρώπους ή επιθυμούν να έχουν κάποια απασχόληση ή έχουν γενικά χαρά όταν εργάζονται.

Περίπου οι μισοί άνδρες συνταξιούχοι και το 1/3 των γυναικών δήλωσαν στην έρευνα του ΙΑΒ ότι το εισόδημα αποτελεί έναν επιπλέον λόγο που συνεχίζουν την εργασία. 

Το ομοσπονδιακό υπουργείο εργασίας υπολογίζει ότι στο μέλλον θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των συνταξιούχων που θα εργάζεται μετά τη συνταξιοδότησή του καθώς "οι αντιλήψεις για τη ζωή έχουν αλλάξει". Βέβαια τα κοινωνικά σωματεία επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι το ύψος της σύνταξης που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ χαμηλό.

Πηγή: IAB 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.