Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Όταν ένα πικνίκ γράφει ιστορία

Στις 19 Αυγούστου του 1989 στα αυστροουγγρικά σύνορα ένα πικνίκ γράφει ιστορία. Χθες ήταν η επέτειος και σε ειδική τελετή αναφέρθηκαν η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Τι έγινε πριν 30 χρόνια

Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δυτική και ανατολική και οι πολίτες των χωρών που ανήκαν στο σύμφωνο της Βαρσοβίας (στρατιωτική συμμαχία αμυντικού χαρακτήρα των κομμουνιστικών κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα δυτικής χώρας χωρίς ειδική άδεια αφού το απαγόρευε το καθεστώς.

Στις 19 Αυγούστου του 1989 όμως, στα αυστροουγγρικά σύνορα ένα "πανευρωπαϊκό πικνίκ" αποτελεί την αρχή του τέλους της κατάρρευσης των
συνόρων.

Ίσως έχει τη σημασία του το γεγονός ότι μόλις ένα χρόνο νωρίτερα η Ουγγαρία  επέτρεψε στους πολίτες της να ταξιδέψουν σε δυτικές χώρες .

Κάπως οργανώθηκε ένα πανευρωπαϊκό πικνίκ στα σύνορα και συγκεκριμένα στην πύλη των συνόρων στην alten Pressburger Landstraße μεταξύ Sankt Margarethen στο Burgenland και Sopronkőhida (Steinambrückl) στην Ουγγαρία. 

Οργανωτές εμφανίζονται σήμερα ο γιος του πρώην Βασιλιά της Ουγγαρίας Otto Habsburg και  η τότε νέα αντιπολιτευτική συμμαχία "Ουγγρικό Δημοκρατικό Φόρουμ (MDF) "

Βέβαια όλη η οργάνωση θα ήταν αδιανόητο να μην είχε στηριχτεί είτε στις μυστικές υπηρεσίες ή της ίδιας της ουγγρικής κυβέρνησης.

Αυτό το πικνίκ οδήγησε τους πρώτους ανατολικογερμανούς που συγκεντρώθηκαν στο χώρο να ανοίγουν την πόρτα της πύλης των συνόρων και να περνούν ανενόχλητοι στην Αυστρία.

Μόλις το γεγονός αυτό έγινε γνωστό ο αριθμός μεγάλωσε και έτσι 600-700 πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας πέρασαν τα σύνορα Ουγγαρίας – Αυστρίας. Ηταν και η μεγαλύτερη "'έξοδος" από τότε που είχε χτιστεί το τοίχος του Βερολίνου (13 Αυγούστου 1961).

Τις επόμενες εβδομάδες ακολούθησαν χιλιάδες άλλοι Ανατολικογερμανοί, οι οποίοι αξιοποιώντας την ανεκτικότητα τόσο της Βουδαπέστης, όσο και της Μόσχας και μέσω Ουγγαρίας πέρασαν στη Δύση.

Σήμερα βέβαια η ιστορία γράφεται από την άλλη όψη. Καθώς η Ουγγαρία κλείνει σύνορα κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στην τελετή της επετείου υπερασπίζοντας απόλυτα την πολιτική του επιλογή.

Πηγή στοιχείων : ARD, ομοσπονδιακή κυβέρνηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.