Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, το Χονγκ Κονγκ σείεται από ογκώδεις διαδηλώσεις, πολλές φορές με βίαιη τροπή και άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Όμως, τι ακριβώς συμβαίνει στην πρώην αυτή βρετανική αποικία;
Πότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις
Αρχικά, αφορμή για τις διαδηλώσεις
στάθηκε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα ήταν εφικτή η έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα – όπου το κομμουνιστικό κόμμα ελέγχει το δικαστικό σύστημα. Οι πολίτες φοβήθηκαν πως ο νέος νόμος όχι μόνο θα χρησιμοποιείτο από τις αρχές για τη στοχοποίηση αντιφρονούντων και ακτιβιστών, αλλά και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολιτικής της «μιας χώρας, δύο συστημάτων», διαβρώνοντας το καθεστώς πολιτικών δικαιωμάτων που απολάμβαναν οι πολίτες μετά την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα, το 1997. Από τις αρχές του Ιουνίου, εκατομμύρια άνθρωποι πλημμυρίζουν τους δρόμους του κομβικού κινεζικού λιμανιού, παραλύοντας την πόλη.
Η άγρια καταστολή των ειρηνικών κινητοποιήσεων από την αστυνομία, με την εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, καθώς και η μερική τύφλωση μίας διαδηλώτριας, σύντομα ενίσχυσαν το κίνημα, δίνοντας του ευρύτερο συμβολισμό.
Τι επιδιώκουν οι διαδηλωτές
Υπό την πίεση των γεγονότων, η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ εξαναγκάστηκε στην αναστολή του νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι διαδηλωτές απαιτούν περισσότερα. Και, πέραν της λαϊκής απαίτησης για παραίτηση της Λαμ, οι διαδηλωτές αξιώνουν:
• Την πλήρη απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου
• Την αφαίρεση της λέξης «ταραχές» που έχει συνδεθεί με τις ογκώδεις κινητοποιήσεις.
• Την άνευ όρων απελευθέρωση των συλληφθέντων και την απόσυρση κάθε κατηγορίας εις βάρος τους.
• Την ανεξάρτητη έρευνα για τη δράση της αστυνομίας
• Την εφαρμογή καθολικής ψηφοφορίας.
Η Κάρι Λαμ αναγκάστηκε να «παγώσει» την ψήφιση του νομοσχεδίου, υπό την πίεση των οργισμένων διαδηλώσεων - Πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Kin Cheung
Τι συμβαίνει στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ;
Οι διαδηλώσεις στο αεροδρόμιο κλιμακώθηκαν, προκαλώντας την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του και χάος σε εκατοντάδες πτήσεις – μεταξύ αυτών και στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων προς ΗΠΑ, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Την περασμένη Τρίτη, η Λαμ ανακοίνωσε πως «οι παράνομες δραστηριότητες που συντελούνται στο όνομα της ελευθερίας» πλήττουν το γράμμα του νόμου και καθυστερούν την αποκατάσταση της τάξης.
Η Αρχή Πολιτική Αεροπορίας εξέδωσε προειδοποίηση για τον αερομεταφορέα του Χονγκ Κονγκ, την Cathay Pacific, λόγω της εμπλοκής του προσωπικού του στις διαδηλώσεις. Όπως αναφέρει, από τις 11 Αυγούστου, το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας «που συμμετέχει και υποστηρίζει παράνομες διαδηλώσεις, δεν θα είναι σε θέσει να πετάει πλέον στην ηπειρωτική Κίνα».
Πώς αντιμετωπίζει το Πεκίνο τις διαδηλώσεις;
Η Κίνα έχει κατηγορήσει ξένες δυνάμεις – κυρίως τις ΗΠΑ – για υποκίνηση των κινητοποιήσεων. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, από την πλήρη σιγή και την λογοκρισία των εικόνων των διαδηλώσεων, κατέληξε να αποκαλεί τις πορείες «ταραχές». Το Πεκίνο χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές «ακραίους», «κακοποιούς» και «τρομοκράτες» που επιδιώκουν την ανατροπή του συστήματος.
Εν τω μεταξύ, στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα εντοπίστηκαν στα σύνορα, πυροδοτώντας φόβους για επικείμενη άγρια καταστολή
Το Πεκίνο δεν πρόκειται να «παραμείνει με σταυρωμένα χέρια» απέναντι στις «ποταπές δυνάμεις» που υποσκάπτουν την εθνική ενότητα, προειδοποιεί το κρατικό κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις πολιτών του αυτόνομου κράτους του Χονγκ Κονγκ, κατά του νόμου περί έκδοσης πολιτών στην Κίνα.
Στις σημερινές διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης μπλε χρώμα - πιθανόν να σημαδέψει τους ακτιβιστές.
Πηγή: CNN, ARD,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.