Του Σπύρου Δημητρέλη, δημοσιεύτηκε στη σελίδα capital.gr
Νέος παραλογισμός της εφορίας με κάτοικο εξωτερικού αντιμετωπίσθηκε με νέα απόφαση από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αυτή τη φορά αφορούσε μόνιμο κάτοικο Βρετανίας από τον οποίο ζητήθηκε να μεταφέρει το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός του για φορολόγηση
στην Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή εκμεταλλευόταν εξοχική του κατοικία στη Ρόδο μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας εκμίσθωσης.
Όπως προκύπτει από το κείμενο της σχετικής απόφασης της ΔΕΔ που δικαίωσε τον φορολογούμενο επιτρέποντάς του να διατηρήσει τη φορολογική του κατοικία στη Βρετανία, ο συγκεκριμένος υπέβαλε για το φορολογικό έτος 2017 τη δήλωσή του στην εφορία Ρόδου. Στη δήλωση είχε περιλάβει το εισόδημα που απέκτησε τη συγκεκριμένη χρήση από την άσκηση ατομικής επιχείρησης που αφορούσε στην βραχυχρόνια εκμίσθωση της εξοχικής κατοικίας που διαθέτει στο νησί. Η εφορία, ωστόσο, του νησιού ερμηνεύοντας διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπουν ότι όποιος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα θεωρείται φορολογικός κάτοικος της χώρας μας. Αρνήθηκε δηλαδή να εκκαθαρίσει τη φορολογική δήλωση του ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής αλλά τον θεώρησε φορολογικό κάτοικο Ελλάδος που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να φορολογήσει το παγκόσμιο εισόδημά του στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί άλλες έξι αποφάσεις της ΔΕΔ που δικαίωναν φορολογούμενους με αντίστοιχη υπόθεση μόνο στη Ρόδο!
Ο φορολογούμενος που προσέφυγε ήταν μόνιμος κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου, με σύζυγο που εργάζεται και δυο παιδιά που σπουδάζουν στην ίδια χώρα. Ο ίδιος προχώρησε στην υποβολή δικαιολογητικών στην εφορία από τα οποία προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και σειρά άλλων δικαιολογητικών που επίσης αποδεικνύουν τη μόνιμη κατοικία του. Επίσης στην ενδικοφανή προσφυγή στη ΔΕΔ υποστήριξε ότι διαχειρίζεται τις μισθώσεις της εξοχικής του κατοικίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του διαδικτύου.
Η απαίτηση της εφορίας να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα αποτελεί, όπως σημειώνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, ένα πολύ μεγάλο αντικίνητρο για μικρομεσαίου μεγέθους επενδύσεις αλλοδαπών στην Ελλάδα στον κλάδο του τουρισμού. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι πολλοί αλλοδαποί προχωρούν στην αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα τις οποίες εκμεταλλεύονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων όταν δεν τις χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Εφόσον υποχρεωθούν να θεωρηθούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας τότε το πιθανότερο είναι να διακόψουν την εκμετάλλευση της επένδυσής τους και να πουλήσουν τα σχετικά ακίνητα αποχωρώντας.
Φοροτεχνικοί σημειώνουν ότι για να λυθεί οριστικά το ζήτημα απαιτείται η ψήφιση σχετικής διάταξης ή η παροχή συγκεκριμένων οδηγιών από τη φορολογική διοίκηση προς τις εφορίες που να μην επιτρέπουν περιθώρια παρερμηνειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.