Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ψήφος των αποδήμων: Που διαφωνούν και που συμφωνούν τα κόμματα

Για άλλη μια φορά τέθηκε στην πολιτική ατζέντα το θέμα του δικαιώματος ψήφου των απόδημων Ελλήνων από τον τόπο κατοικίας τους.

Για να γίνει νόμος του κράτους η όποια πρόταση νόμου πρέπει να υπερψηφιστεί, σύμφωνα με το σύνταγμα, από τα 2/3 της ελληνικής βουλής δηλ από 200 Βουλευτές. Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν συμφωνίες. 

Από τη προχθεσινή συζήτηση  της επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής και τη συζήτηση επί των 49 συνολικά προτεινόμενων αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος διαφάνηκαν οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων.

Η κεντρική διαφωνία βρίσκεται στο σημείο αν η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα ή όχι. Δηλαδή εάν θα έχουμε μια «Κλειστή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Αποδήμων" όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ .

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει επίσημα την πρότασή της, η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια… Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη» δείχνει το κεντρικό σημείο της διαφωνίας τους.

Ο Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), στην προχθεσινή συζήτηση  της επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής έκανε λόγο για «ανάγκη συγκεκριμένης, κλειστής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας».

Είπε ότι αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας (το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) και που ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως η Ελλάδα, μεγάλο αριθμό ομογενών.

Ο Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «καθώς οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων».

Πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με κράτη όπως η Ιρλανδία που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους, ή και άλλα, όπως η Γερμανία ή η Αγγλία που αποκλείουν όσους λείπουν πάνω από μερικά χρόνια στο εξωτερικό, «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας». δυο κομμάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής στην πρότασή του αναφέρει " Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια και ότι "  Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η «επικαιροποίηση της εγγραφής τους, με σχετική δήλωση τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας" Επίσης " Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της - Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών".
Τέλος όσον αφορά την εκπροσώπηση αναφέρει "  Η πραγματική εκπροσώπηση των Απόδημων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων. Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα  αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες."

Το ΚΚΕ  στη συζήτηση μέσω του εισηγητής του Γιάννη Γκιόκα ανέφερε,«Το ζήτημα της ψήφου των απόδημων δεν είναι κυρίως ο τρόπος άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και αν θα υπάρχει επιστολική ψήφος, αλλά αν πηγαίνουμε σε παρεμβάσεις που επιδρούν καθοριστικά στο αναχρονιστικό ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα ο αριθμός αυτών που μπορούν να εγγραφούν να είναι απροσδιόριστος».

Ετσι αν σήμερα γινότανε η ψηφοφορία για την πρόταση της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζονταν οι 200 ψήφοι. 

Υπάρχει προοπτική συμφωνίας μετά από διάλογο μεταξύ των κομμάτων ; Πολύ δύσκολα και αυτό για τρεις βασικούς λόγους.

1)  Η απόρριψη μιας συμφωνίας δεν θα έχει για τα κόμματα "πολιτικό κόστος".
2) Ακόμη και στα κόμματα που είναι υπέρ, υπάρχουν βουλευτές που δεν συμφωνούν με την υιοθέτηση της ,,ψήφου του αποδήμου,,

3) Ετσι όπως έχει εξελιχθεί η "συζήτηση" κανένα από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα δεν θα θέλει να "πιστωθεί" το άλλο κόμμα την επιτυχία μιας υπερψήφισης του νόμου. Η ΝΔ δεν μπορεί να πει ξαφνικά ότι αποδέχεται την "κλειστή περιφέρεια" που σήμερα ο ίδιος Πρωθυπουργός την χαρακτήρισε "προσβλητική για τους απόδημους" ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι έκανε πίσω από την πρότασή του γιατί έτσι θα μπορεί να ερμηνευτεί η αρχική του θέση όντως ως "προσβλητική".

Για τους τρεις, τουλάχιστον, παραπάνω λόγους δεν διαφαίνεται να επιτευχθεί συμφωνία και το θέμα θα μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σαν μια συζήτηση που πολλές φορές έγινε αλλά που ποτέ δεν μπόρεσε ο πολιτικός κόσμος της χώρας να συμφωνήσει.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ


1 σχόλιο:

  1. Ας δουμε πως εχει η κατασταση σημερα. Οι Ελληνες τοθ εξωτερικου οι οποιοι ειναι εγγεγραμμενοι στους εκλογικους καταλογους των περιφε-
    ριων τους και δεν μεταβαινουν στην Ελλαδα για να ψηφισουν υπολογιζονται στο ποσοστο της αποχης. Εμεις ζηταμε να ψηφιζουμε με επιστολη στην περιφερεια που ετσι καιι ετσι θα ψηφιζαμε. Δηλαδη να αποφυγουμε την ταλαιπωρεια και τα εξοδα ενος ταξιδιου μονο και μονο για να ψηφισουμε. Αλλα εδω φαινεται οτι δεν θελουν να ψηφισουν οι Ελληνες του εξωτερικου παρ'ολο που εχουν το συνταγματικο δικαιωμα
    οπως ο καθε Ελληνας πολιτης εντος Ελλαδας. Και ετσι μαγειρευουν διαφορες προτασεις τοσσο διαφορετικες ωστε να μην υπαρξει η απαι-
    τουμενη πλειοψηφια στη βουλη για οποιαδηποτε αλλαγη του εκλογικου νομου. Ξερουμε οτι εδω στην Γερμανια υπαρχει η επιστολικη ψηφος για τους Γερμανους κατοικους εξωτερικου αλα ακομα και εσωτερικου.
    Μα ειναι τοσο δυσκολο να εφαρμοστει κατι τετοιο και στην Ελλαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.