φωτο από την 1η συνεδρίαση |
Το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης, κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση.
Δεν κατάληξε σε συγκεκριμένη πρόταση η Διακομματική Επιτροπή για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού καθώς η κυβέρνηση
δεν κατάφερε να δώσει λύση στο αίτημα του ΚΚΕ σχετικά με το χρονικό διάστημα που οι ομογενείς θα απουσιάζουν από την Ελλάδα, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.Δεν κατάληξε σε συγκεκριμένη πρόταση η Διακομματική Επιτροπή για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού καθώς η κυβέρνηση
Κατά τη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση, υπήρξε εμπλοκή σε τεχνικό ζήτημα που αφορά το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα (30 ετών) που είχε θέσει το ΚΚΕ και υιοθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με όσα μετάδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη, καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.
Δεν κάνει πίσω το ΚΚΕ στην 30ετία και την επιστολική ψήφο
«Συνεκτική, ολοκληρωμένη και βασισμένη στη διεθνή πρακτική» χαρακτήρισε την πρόταση του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του κόμματος του Περισσού, μετά τη συνάντηση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων.
Αναγνώρισε τεχνικές δυσκολίες, όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, «ιδιαίτερα όσον αφορά την απόδειξη του ανώτατου χρόνου απουσίας» και είπε πως «αυτές οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την πρότασή μας, έχουν να κάνουν με τις μεγάλες -τεράστιες θα έλεγα- ελλείψεις του ελληνικού κράτους, διαχρονικά, στην καταγραφή πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εσωτερικό και πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό».
Ο Γ. Γκιόκας εξέφρασε την άποψη πως «η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των τεχνικών δυσκολιών» και υπογράμμισε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να ακούσει άλλου είδους σκέψεις για το πως μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
«Το μόνο που επείγει, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες της Βουλής, έτσι ώστε τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν συνταγματικά» σημείωσε.
Ερωτηθείς αν είναι η κυβέρνηση ανοικτή στη συνταγματοποίηση αυτών των ρυθμίσεων, απάντησε: «Νομίζω ναι».
Στην ερώτηση αν το ΚΚΕ θα κάνει πίσω στην 30ετία και την επιστολική ψήφο, απάντησε: «Δεν θα κάνουμε πίσω στην επιστολική ψήφο σε καμιά περίπτωση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η αυτοπρόσωπη παρουσία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που μπήκε στην πρόταση που μοιράστηκε στα κόμματα αυτές τις μέρες». Όσον αφορά ο χρονικό διάστημα που οι ομογενείς θα απουσιάζουν από την Ελλάδα, επανέλαβε: «Υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της 30ετίας, που εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχύει και για τις νέες εγγραφές και για τις παλιές εγγραφές. Επίσης σε αυτό δεν υποχωρούμε. Θεωρούμε ότι μια λύση που θα δοθεί πρέπει να δοθεί για όλους.
«Όχι» του ΜέΡΑ 25
Το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης, κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση.
Για τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.
Τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο αυτά κόμματα ως προς την ανάγκη ρύθμισης του θέματος «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία», επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης».
πηγη: efsyn, AΠΕ/ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.