Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Έρευνα για τη Σύγχρονη Ελληνική Διασπορά από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδη

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ , ΕΡΤ

Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των Ελλήνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία απαρτίζεται από νέους μετανάστες, καθώς από το 2010 και μετά (κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα) παρατηρείται μία αυξητική τάση της μεταναστευτικής ροής προς
τη χώρα, η οποία φαίνεται να τετραπλασιάζεται σε σύγκριση με την περίοδο προ κρίσης. Η αύξηση είναι συνεχόμενη από το 2010 μέχρι το 2016. Τότε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, προκάλεσε μία ελάχιστη μείωση που δεν περιόρισε, ωστόσο, τη ροή.

Τα στοιχεία προέρχονται από μία μεγάλη, πολυεπίπεδη έρευνα για τη Σύγχρονη Ελληνική Διασπορά ανά τον κόσμο (The Greek Diaspora Project), που διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγκεκριμένα το κέντρο Μελετών Ανατολικής Ευρώπης (SEESOX- South East European Studies at Oxford), με επικεφαλής συντονιστή του έργου τον διευθυντή του SEESOX, Όθων Αναστασάκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2018, οι Έλληνες μετανάστες -ενήλικες και ανήλικοι- που ζουν ή εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, υπολογίζονται σε 75.000, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται περίπου 10.135 φοιτητές, όλων των επιπέδων. Από αυτούς οι περίπου 55.000 φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί στη χώρα τα τελευταία οχτώ χρόνια.

«Η Βρετανία εμφανίζεται να είναι ένας κύριος προορισμός της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης. Ουσιαστικά μαζί με τη Γερμανία, από κοινού, φιλοξενούν το ήμισυ των μεταναστών που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης» λέει ο ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και αναπληρωτής συντονιστής του προγράμματος για την Ελληνική Διασπορά, Μανώλης Πρατσινάκης.

Έργο της έρευνας του SEESOX είναι επίσης η αποτύπωση όλων των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο, σε ένα ψηφιακό εργαλείο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τόσο οι Έλληνες της Ελλάδας, όσο και οι Έλληνες της Διασποράς, προκειμένου να προστρέχουν σε αυτόν για μία σειρά από εφαρμογές (έρευνα, επικοινωνία, ανάπτυξη διασύνδεσης/δικτύου, μεταφορά τεχνογνωσίας, κοινές επιδιώξεις κ.ά.) και σε μελλοντικό χρόνο να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν διαδραστικά, προσθέτοντας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, αρχεία, βίντεο, φωτογραφίες και άλλο υλικό.

Σήμερα στο χάρτη http://seesoxdiaspora.org/the-greek-diaspora-map οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αποτυπωμένα 4.000 στοιχεία για οργανισμούς και κοινότητες ελληνικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στις χώρες υποδοχής της ελληνικής διασποράς, με βάση στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα του SEESOX από τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Ωνάση και από την ίδια την έρευνα της ομάδας.

«Αυτό που παρατηρεί κανείς στον παγκόσμιο χάρτη είναι ότι οι Έλληνες έχουν δημιουργήσει κοινότητες που συνήθως συνδέονται με τον θρησκευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή όπως οργανώνονταν παλαιότερα η ελληνική κοινωνία, γύρω από την εκκλησία και το σχολείο. Έτσι είναι διαμορφωμένοι οι πυρήνες των κοινοτήτων γενικότερα στο εξωτερικό» επισήμανε η υπεύθυνη της δημιουργίας του ψηφιακού χάρτη, ερευνήτρια του SEESOX και υπότροφος του Ιδρύματος Λεβέντη, Φωτεινή Καλαντζή. Διευκρινίζει ωστόσο ότι τα νέα δεδομένα από τα καινούργια μεταναστευτικά ρεύματα, ενδεχομένως να δώσουν μία διαφορετική εικόνα των οργανώσεων που συνεχώς θα διαμορφώνονται.

Όπως τονίζει, η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί μία επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας τόσο με την Ελλάδα όσο και μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού. «Για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρέπει να ξέρουμε πόσοι είμαστε, ποιοι είμαστε και τι δυνατότητες έχουμε. Στα επόμενα πλάνα είναι να μάθουμε τη δυναμική και το ενεργητικό της κάθε κοινότητας, όπως και να συνεχίσει να εμπλουτίζεται ο χάρτης με νέα στοιχεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.