Ο γερµανός υφυπουργός Ανάπτυξης µιλάει στα «ΝΕΑ» για τον µοναδικό στην Ευρώπη θεσµό διµερούς συνεργασίας δήµων και περιφερειών, την Ελληνογερµανική Συνέλευση
H Ελληνογερµανική Συνέλευση (ΕΓΣ) βάζει στόχο τη στήριξη της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής
οικονοµίας. Το 9ο ετήσιο συνέδριο της ΕΓΣ που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη εβδοµάδα στο γραφικό Ερντινγκ της Βαυαρίας – γνωστό από την οµώνυµη µπίρα Erdinger Weißbier – σηµατοδοτεί την οργανωτική και θεµατική επανεκκίνηση για τον µοναδικό στην Ευρώπη θεσµό διµερούς συνεργασίας δήµων και περιφερειών, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Νόρµπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός υφυπουργός Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εντεταλµένος της καγκελαρίου για την ΕΓΣ.
Κύριε υφυπουργέ, µόλις ολοκληρώθηκε εδώ στο Ερντινγκ η 9η Ελληνογερµανική Συνέλευση
Τοπρώτο µήνυµα είναι ότι η Ελληνογερµανική Συνέλευση ζει. Είχαµε 300 συµµετοχές από Ελλάδα και Γερµανία, µεταξύ αυτών πολλούς νεοεκλεγµένους δηµάρχους στην Ελλάδα που ήρθαν στο Ερντινγκ. H ΕΓΣ είναι χαλαρή οργάνωση, που ζει από τη συµµετοχή. Ταυτόχρονα στείλαµε από το Ερντινγκ το µήνυµα ότι θέλουµε να αναδιοργανώσουµε την ΕΓΣ, να προωθήσουµε τη θεσµική αναδόµησή της. Σε οργανωτικό επίπεδο στη Γερµανία προχωρήσαµε στη δηµιουργία τριών γραφείων συντονιστών σε Βόρεια, Κεντρική και Νότια Γερµανία, ώστε να καλύπτουµε ολόκληρη τη Γερµανία. Από ελληνικής πλευράς αναµένουµε την καθιέρωση εντεταλµένου της κυβέρνησης για την ΕΓΣ, τα µηνύµατα που παίρνω είναι θετικά.
Πάντως, ακόµα δεν έχετε συνοµιλητή από την κυβέρνηση της Αθήνας. Είχε διοριστεί η Ρένα ∆ούρου από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν εµφανίστηκε καθόλου. Και η σηµερινή κυβέρνηση καθυστερεί. Σας ενοχλεί;
Ελπίζαµε ότι µέχρι το Ερντινγκ θα έχει διοριστεί διάδοχος της κυρίας ∆ούρου. Συναντήθηκα δύο φορές µε τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και το µήνυµα που πήρα είναι ότι αυτός θα είναι ο εντεταλµένος της κυβέρνησης. Ενδεχοµένως πρέπει να λυθούν πρώτα οργανωτικά προβλήµατα.
Η Ελλάδα αναζητεί επειγόντως επενδύσεις για να αναθερµάνει την οικονοµία της µετά την κρίση. Πώς µπορεί να συµβάλει η ΓΕΣ στην οικονοµική ανάπτυξη της χώρας;
Στήσαµε γραφείο µέσα στο Ελληνογερµανικό Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο - ΑΗΚ ώστε να έχουµε καλύτερη επικοινωνία µε τα γερµανικά επιµελητήρια. Ετσι θα έχουµε καλύτερες επαφές των οικονοµικών παραγόντων και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήµερα η ΕΓΣ έδινε ιδιαίτερο βάρος στα θέµατα πολιτισµικών ανταλλαγών, στις τοπικές κοινωνίες, στην επαγγελµατική εκπαίδευση. Πρέπει να στρέψουµε το ενδιαφέρον µας περισσότερο στην οικονοµία και σε τοµείς όπως ο τουρισµός, όπου παρουσιάστηκαν νέες δυνατότητες συνεργασίας, αλλά υπάρχει µεγάλο περιθώριο προς τα πάνω για να το αξιοποιήσουµε.
Για τις επενδύσεις η σηµαντικότερη προϋπόθεση είναι η εµπιστοσύνη: στην κυβέρνηση, στη σταθερότητα της χώρας. Σε αυτά η Ελλάδα είναι σήµερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.
Για την ΕΓΣ είναι ένα σχετικά νέο πεδίο δραστηριοποίησης, διότι µέχρι τώρα δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργή στο επίπεδο αυτό.
Αυτό είναι σωστό. Είναι µέρος της νέας αρχήςπου κάνουµε µε το 9οσυνέδριο της ΕΓΣ στο Ερντινγκ. Ορίσαµε έναν εντεταλµένο για το επιµελητήριο, τον Νόρµπερτ Πέσκα, µεγάλο φίλο της Ελλάδας, γνωρίζει και ελληνικά και είναι καλά δικτυωµένος. Ελπίζω ότι έτσι θα εντατικοποιήσουµε τις οικονοµικές επαφές µεταξύ των δύο χωρών.
Μέχρι τώρα η ΕΓΣ προώθησε προγράµµατα επαγγελµατικής εκπαίδευσης από τον τουρισµό µέχρι τους συγκολλητές. Υπάρχει κάτι νέο στα µελλοντικά σχέδια;
Προωθούµε ένα πρόγραµµα εκπαίδευσης προσωπικού τρένων από τη γερµανική Ντόιτσε Μπαν. Με πρωτοβουλία της ΕΓΣ συναντήθηκαν οι αρµόδιοι της Ντόιτσε Μπαν και των Ελληνικών Σιδηροδρόµων και στήνεται πιλοτικά ένα κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα για µηχανοδηγούς αλλά και για το υπόλοιπο προσωπικό τρένων. Θα βοηθήσει την Ελλάδα που έχει πιεστική ανάγκη από µηχανοδηγούς. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγµα συνεργασίας. Είµαστε επίσης σε στενή επαφή µε τον υφυπουργό Παιδείας και Επιστηµών Τόµας Ράχελ, που προωθεί πολλά προγράµµατα διµερούς συνεργασίας και ανταλλαγών στον τοµέα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.