Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων για "ψήφο αποδήμου"

Σε ομόφωνη τοποθέτηση στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ» προχώρησε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας η οποία αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίασή του.

Η απόφαση του Προεδρείου: 

Κατ’ αρχήν κρίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συζητείται, επιτέλους, αυτό το θέμα και έχουμε φτάσει τόσο κοντά στην ψήφιση ενός νόμου, που θα μας επιτρέπει να ψηφίζουμε στον τόπο κατοικίας μας. Πρέπει, όμως, το νέο νομοσχέδιο να λάβει υπόψη του τις διατυπωμένες θέσεις των αποδήμων, πέρα από κομματικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Οι θέσεις της ΟΕΚ, που επαναλαμβάνουμε και από αυτήν την θέση, είναι βασικά οι εξής:

1. Να εξασφαλιστεί η εκλογή τουλάχιστον τριών ή πέντε διακριτών αποδήμων βουλευτών (π.χ. είτε με εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού είτε μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας).
2. Συμμετοχή για όλους, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς.
3. Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των αποδήμων, αν θα ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ένα εκλογικό κέντρο ή με επιστολική ψήφο.
4. Η ψήφος των αποδήμων να είναι ισότιμη, χωρίς διαχωρισμούς και να προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να συμπεριλάβουν αυτά τα σημεία στο νομοσχέδιο και ομόφωνα να το στηρίξουν στην ψηφοφορία στην βουλή.

Για την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων
Το Προεδρείο
Κωνσταντίνος Δημητρίου, πρόεδρος
Παναγιώτης Δροσινάκης, αντιπρόεδρος
Νικόλαος Αθανασιάδης, γραμματέας
Κοσμάς Λουτσόπουλος, ταμίας
Χρήστος Πρασσάς, μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.