Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο και συνεργάτης στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" δημοσίευση στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας άρθρο γνώμης για τις ρυθμίσεις που αφορούν τη "διευκόλυνση των κατοίκων εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος"
ΨΗΦΟΣΑΠΟ∆ΗΜΩΝ - Εκτός ρύθμισης πάνω από το 1/3 των Ελλήνων της Γερμανίας
Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις των Ελλήνων της Γερμανίας, συλλόγων, φορέων και πολιτών, στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την ψήφο των αποδήμων, οι οποίες
θα ακολουθήσουν τις προσθήκες στις σχετικές συνταγματικές διατάξεις. Σημείο αιχμής είναι η πρόβλεψη ότι δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
Πρώτον, τατελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα και, δεύτερον, έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ήΕ2 ήΕ3 ήΕ9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Τα κριτήρια αυτά αφήνουν εκτός εκλογικής διαδικασίας παραπάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων της Γερμανίας, κυρίως την πρώτη και τη δεύτερη γενιά, οι οποίες έχουν και τους στενότερους δεσμούς με την Ελλάδα και τον τόπο καταγωγής τους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) για τα έτη 2016-17 που δημοσιοποιήθηκε στις αρχέςτου 2019, στη Γερμανία ζούσαν στοτέλος του 2017 συνολικά 438.000 Ελληνες. Εξαυτώνοι 278.000 (63,5%) μετανάστευσαν οι ίδιοικ αι οι160.000 (36,5%) γεννήθηκαν στηΓερμανία (τα παιδιά δεύτερης γενιάς είναι οι σημερινοί πενηντάρηδες).
ΗΠΑΡΑΜΟΝΗ. Καθοριστικό στοιχείο βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι η διάρκεια παραμονής στη Γερμανία – απουσίας από την Ελλάδα. Από την έκθεση του BAMF προκύπτει ότι το 31,4% ζει στη Γερμανία λιγότερο από 10 χρόνια, το 7,4% από 10 μέχρι 20 χρόνια, το 26,6% από 20 έως 40 χρόνια και το 34,7% επί 40 και πλέον χρόνια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ομάδα, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και το τμήμα του 26,6% που κινείται μεταξύ 35 και 40 ετών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αισθητά πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων στη Γερμανία δεν μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.
Αυτοί όμως παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πόλης καταγωγής τους και μπορούν να ψηφίσουν μεταβαίνοντας στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών. Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας, αυτό είναι ένα από τα τραγελαφικά παράδοξα των προωθούμενων ρυθμίσεων που υποτίθεται ότι προωθούναι για να διευκολύνουν τους απόδημους Ελληνες να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Στις ευρωεκλογέςτου 2019 μόλις 3.658 Ελληνες της Γερμανίας ψήφισαν ελληνικά κόμματα. Η μεγάλη μάζα επέλεξε να ψηφίσει γερμανικά κόμματα για να αποφύγει τη δοκιμασία μετάβασης στα κατά τόπους προξενεία μία φορά για να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και μία φορά για να ψηφίσει.
Profitika Den Tha yparxi simetohi Na moutothimaste Ilogi ouk oligi,,..
ΑπάντησηΔιαγραφή