Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Δόθηκε στη δημοσιότητα: Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη "ψήφο του απόδημου"

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας της Διακομματικής Επιτροπής θα προβλέπει σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα παρακάτω:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία,
χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της Διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ και τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα. Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι η διετής παρουσία δεν είναι αναγκαίο να είναι συνεχής.
Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην πρόταση του κόμματος για δυνατότητα να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού από 3 έως 12 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στο γενικό αποτέλεσμα.

Tι συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή της Βουλής  για τη «ψήφο του Απόδημου»
Στη συνάντηση της μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της διασποράς με εκπροσώπους κομμάτων και φορέων για το θέμα της «ψήφου του απόδημου» ήταν καλεσμένοι/παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι φορέων όπως ο Πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Κώστας Δημητρίου αλλά και η πρ. Γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου.

Τα κόμματα λίγο – πολύ εξέφρασαν τις αρχικές τους θέσεις που κωδικοποιημένα συνοψίζονται ως εξής :
ΝΔ. /ΚΙΝΑΛ/Βελόπουλος : Υπέρ της επιστολικής, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και α΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Αμανατίδης, σημείωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί έναντι της πρότασης της κυβέρνησης μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 54 (για ΑΦΜ και 35ετία) και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.

Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην πρόταση του κόμματος για δυνατότητα να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού από 3 έως 12 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στο γενικό αποτέλεσμα.

ΚΚΕ: Πιστεύει ότι δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια με την επιστολική ψήφο και προτείνει περιορισμούς στο εκλογικό σώμα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο ψηφοφόρος δηλ αυτός που θα διευκολυνθεί να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του να έχει σύνδεση με την Ελλάδα η οποία θα αποδεικνύεται με συγκεκριμένους τρόπους.

Μερα25 : Εξέφρασε την άποψη ότι με την απόφαση της διακομματικής «μπερδεύουμε τις γενιές των αποδήμων», είναι αντίθετο στον να μην προσμετράται η ψήφος πο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπέρ των περιορισμών.

Συμπεράσματα: Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει το σχέδιο νόμου για να αποφασίσει για την τελική του στάση η απόφαση της διακομματικής που συμφωνήθηκε πριν δυο εβδομάδες μάλλον θα έχει την απαιτούμενη από το σύνταγμα πλειοψηφία των2/3 και αυτό με τις ψήφους της ΝΔ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,. ΚΚΕ, Βελόπουλο . Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τόσο ο αρμόδιος Υπουργός από πλευράς ΝΔ όσο και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑλ δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση ακόμη και αν διαφωνούν σε πολλά σημεία ώστε να υπάρχει μια βάση γαιτί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η υπερψήφιση από το ΚΚΕ που είναι απαραίτητη για να συμπληρωθούν τα 2/3 της Βουλής.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας για την αναθεώρησης του συντάγματος Στυλιανίδης κινήθηκε επίσης στο ίδιο μήκος κύματος δηλώνοντας ότι στο μέλλον μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΚ Κώστας Δημητρίου ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του δηλώνοντας αντίθετος στους περιορισμούς που έθεσε στο δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο διαμονής η απόφαση της διακομματικής. Αντίθετη δήλωσε και η Όλγα Σαραντοπούλου.

Με την πρόταση της διακομματικής διαφωνούν μια σειρά οργανώσεις και συλλογικά όργανα στον Απόδημο και κυρίως με τους δυο περιορισμούς (μάξιμουμ 35 έτη εκτός Ελλάδας και ταυτόχρονα όσοι είναι λιγότερα από 35 χρόνια στο εξωτερικό να αποδεικνύουν  ότι έζησαν δυο χρόνια στην Ελλάδα) καθώς αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από το να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. 

Παράλληλα δεν εξασφαλίζει εκπροσώπηση αφού την αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων να τοποθετούν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας υποψήφιους από το χώρο του απόδημου.

Έτσι ενώ ο απόδημος που πηγαίνει στην Ελλάδα ψηφίζει για βουλευτή της περιφέρειάς του και η ψήφος του μετράει και στο επικρατείας με το σχέδιο νόμου θα έχει πλέον μόνο δυνατότητα να ψηφίσει για το επικρατείας δηλαδή όχι μόνο δεν θα εκλέγει δικό του βουλευτή (από το χώρο του Απόδημου) δεν θα ψηφίζει και Βουλευτή της περιφέρειάς του στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.