Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Η Ελλάδα με τα μάτια των εικαστικών

Του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Εκθεση µε έργα ελλήνων και γερµανών καλλιτεχνών –ανάµεσά τους οι Γ. Ψυχοπαίδης και Π. Σάµιος – στη Φρανκφούρτη

Στο χρηµατοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, στη Φρανκφούρτη, ανάµεσα στους ουρανοξύστες των τραπεζών όπου παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας ένα µέρος του δράµατος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα εµφανίζεται µε ένα νέο πρόσωπο. Με «τη µατιά ελλήνων και γερµανών καλλιτεχνών» στην έκθεση που φιλοξενείται στον υψηλών προδιαγραφών εκθεσιακό χώρο της τράπεζας Sparkasse Φρανκφούρτης.

Οι καλλιτέχνες, τρεις Ελληνες και πέντε Γερµανοί, έχουν ο καθένας µε τον τρόπο του µια βαθιά, ιδιαίτερη σχέση τόσο µε την Ελλάδα όσο και µε τη Γερµανία, και
παρουσιάζουν τα έργα τους σε έναν χώρο 300 τ.µ. της Sparkasse.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, συγκεκριµένα, µε την «Κερµατισµένη µνήµη» και τους πρόσφυγες στην υπερπλήρη βάρκα µε τον «Ερµή ψυχοποµπό». Ο Παύλος Σάµιος µε τη «Σπασµένηιστορία», τα γλυπτά από χαρτόκουτα µε αρχαίααγάλµατα. Ο ΧρήστοςΜπουρονίκος µε τα πορτρέτα εµβληµατικών προσωπικοτήτων Γερµανών και Ελλήνων, από τον Χάινριχ Μπελ και τον Τόµας Μανως τη Μαρία Κάλλας και τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Ο Βίλι Ντορν, ο οποίος ανακάλυψε πριν από 40 χρόνια την Κρήτη και την Ελλάδα, µε µια σειρά ακουαρέλες.

Ο Αλεξάντερ Χάσελπφλουγκ µε τον «ξανακερδισµένο παράδεισο» (αναφορά ίσως στο τελευταίο έργο του Τζον Μίλτον). Ο φωτογράφος Μπερντ Βάγκνερ µε τα πορτρέτα ανθρώπων του µόχθου και της καθηµερινότητας µιας ξεχασµένης Ελλάδας στο δεύτερο µισό του προηγούµενου αιώνα. Ο Χέλγκε Στάινµαν µε τα γκραφίτι του και ο Κλάους-Βάλτιν φον Αϊκστεντ µε τις ατµοσφαιρικές φωτογραφίες ελληνικών τοπίων.

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Εκεί που µέχρι πρότινος η Ελλάδα εµφανιζότανσαν το προβληµατικό παιδί ή το «µαύροπρόβατο» της ευρωζώνης, παρουσιάζεται τώρα η καλλιτεχνική δηµιουργία, ο πολιτισµός, το δηµιουργικό πρόσωπο της χώρας. Το επισήµανε και ο πρόεδρος της Βουλής της Εσσης Μπόρις Ράιν (Boris Rhein) στην κεντρική οµιλία θυµίζοντας ότι «δεν υπάρχειπουθενά απολυτήριο σχολείου χωρίς Πυθαγόρα». Η καλλιτεχνική δηµιουργία, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει σύνορα. «Πριν από λίγα χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας και Γερµανίας ήταν – ήπια διατυπωµένα – δύσκολες. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό το µήνυµα ότι αυτή η έκθεσηπραγµατοποιείται στους χώρους ενός γερµανικού χρηµατοπιστωτικού ιδρύµατος» είπε ο οικοδεσπότης της έκθεσης Αρνε Βάικ, πρόεδρος της Sparkasse Φρανκφούρτης.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί Γερµανοί καλλιτέχνες που είναι τρελαµένοι µε την Ελλάδα» σηµειώνει στα «ΝΕΑ» η επιµελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Καρακάση που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση. Η κυρία Καρακάση επεδίωξε αρχικά να πραγµατοποιηθεί η έκθεση υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού για να δοθεί και η διάσταση της τουριστικής προβολής της χώρας στους επισκέπτες της έκθεσης. Στην πορεία όµως, και παρά την αρχική θετική στάση, το Γραφείο του ΕΟΤ άλλαξε γνώµη, µε αποτέλεσµα να αναλάβει την έκθεση ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστηµόνων Φρανκφούρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.