Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

"O άρχοντας των δικτύων". Αφιέρωμα στα "ΤΑ ΝΕΑ" για το Σταύρο Κωσταντινίδη

Δημοσίευση του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά στη σημερινή έκδοση της εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Στο λόμπι του ξενοδοχείου Adlon πίνουμε απογευματινό καφέ με το Σταύρο Κωνσταντινίδη. Με συνεχή διαλείμματα. Πότε για να χαιρετίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Lidl-Kaufland, πότε τον πρόεδρο της τράπεζας Hypovereinsbank. Το ιστορικό ξενοδοχείο στην «Παρίζερ-Πλατς» μπροστά στην εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου είναι κέντρο διερχομένων για την αφρόκρεμα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ. Εδώ καταλύει όταν έρχεται από το Μόναχο για τις ανάγκες συναντήσεων και επαφών στη γερμανική πρωτεύουσα. Αυτή τη φορά στο πρόγραμμα είναι κλειστό δείπνο με τους
υπουργούς Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ και ψηφιακής πολιτικής Ντοροτέε Μπέερ.

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι στο Εποπτικό Συμβούλιο του ομίλου Karstadt/Kaufhof που προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων πολυκαταστημάτων της Γερμανίας και απασχολεί 35.000 εργαζόμενους. «Η ευθύνη είναι μεγάλη», λέει πίνοντας μια γουλιά του καφέ. Αλλά έχει ένα δυνατό χαρτί: Την έμφυτη ικανότητα να αναπτύσσει σχέσεις με μια αφοπλιστική αμεσότητα και να δικτυώνεται. Συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, τον καγκελάριο Αυστρίας, τον και την πρόεδρο της Κομισιόν, επικεφαλής επιχειρήσεων του DAX.

H απόσταση από την ταπεινή αφετηρία της καταγωγής του είναι τεράστια. Γεννήθηκε στο Μόναχο το 1966, ένα χρόνο μετά την απόφαση του πατέρα του, Πλούταρχου Κωνσταντινίδη και της μητέρας του Κρατησίκλειας το γένος Ξενάκη, άλλοτε εύπορη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης, να εγκαταλείψουν την Πόλη και να μεταναστεύσουν στη βαυαρική πρωτεύουσα. Το 1991 ο πατέρας του χειροτονήθηκε ιερέας στο Μόναχο όπου ζει μέχρι σήμερα. «Η καταγωγή μου δεν ήταν εμπόδιο, αντίθετα ήταν μία αρμονική συμβίωση στο γερμανικό χώρο, στη δική μου περίπτωση έπαιξε πολύ θετικό ρόλο στην πορεία μου στη Γερμανία», λέει ο Κωνσταντινίδης.

Ο δικηγόρος, μετά τις σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου (LMU), μπήκε πολύ νωρίς στη γερμανική πολιτική, ήδη από τις οργανώσεις μαθητών και νεολαίας της «Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης» (CSU). Το επικοινωνιακό του χάρισμα αποδείχτηκε αποτελεσματικό στα επιτελεία υπουργών της Βαυαρίας, αρχικά του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άλφρεντ Ζάουτερ, και στη συνέχεια των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Στον επιχειρηματικό κόσμο μπήκε αργότερα ως Διευθυντής του Εμπορικού Κέντρου Κορέας. Σύζυγός του είναι η Σάσκια Γκράιπλ, κόρη του καθ. Έριχ Γκράιπλ, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Otto Beisheim Stiftung και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βαυαρίας.

Το πολιτικό ραντεβού της χρονιάς είναι το Φεβρουάριο. Την παραμονή της «Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια», ο Κωνσταντινίδης με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Τέο Βάιγκελ, θέσπισαν τα τελευταία  χρόνια την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ασφάλειας», από την οποία πέρασαν πολιτικοί όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάραντ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πέρυσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει προσκληθεί και στη φετινή 5η Διάσκεψη ως πρωθυπουργός, όπως και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην περίοδο της κρίσης ο Κωνσταντινίδης ήταν γεφυροποιός, συνδυάζοντας το ελληνικό συναίσθημα με τη γερμανική λογική. «Οι Ελληνο-Βαυαρικές σχέσεις ήταν πάντα πολύ καλές, παραδοσιακά», λέει. Στην κρίση δεν έλειψαν επιθετικές δηλώσεις Βαυαρών πολιτικών. Τις θεωρεί «λαϊκισμό για να κερδίσουν εκλογές». Αλλά «σήμερα οι σχέσεις έχουν ομαλοποιηθεί, έχουμε τακτικές ανταλλαγές οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βαυαρίας γνωρίζονται, υπάρχει αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους», λέει ο Κωνσταντινίδης, που γνωρίζει καλά και τις δύο πλευρές.

«Σταθεροποιήθηκαν» γενικότερα και οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Το επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσουν οι επενδύσεις από την Ευρώπη και τη Γερμανία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Οι προϋποθέσεις δεν είναι κακές. Το κόστος εργασίας μειώθηκε, έγιναν βήματα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, το κτηματολόγιο προχωρά. «Η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους κανόνες ώστε να επανανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία και η απολεσθείσα εμπιστοσύνη», εκτιμά ο Κωνσταντινίδης. Μένει να φροντίσει για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Και οι πιστωτές από την πλευρά τους, «πρέπει να στηρίξουν αυτήν την πορεία, διότι μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται μπορεί να πληρώνει και τα χρέη της».  

Την ερχόμενη Δευτέρα 16.12. είναι το ραντεβού για μία άλλη συνάντηση-θεσμό για το Μόναχο: «Το χριστουγεννιάτικο κατσικάκι του Σταύρου». Ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια για ένα στενό κύκλο συνεργατών και έφτασε σήμερα να έχει 300 προσκεκλημένους, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, το υπουργικό συμβούλιο και άλλες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, οικονομίας και μίντια, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του «Stavros», με χορηγίες που χρηματοδοτούν φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η φιλανθρωπική του δραστηριότητα έφερε στην περίοδο της ελληνικής κρίσης περίπου 1 εκ. στην ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που διένειμε για δύο χρόνια πακέτα με τρόφιμα σε 1500 οικογένειες πολυτέκνων. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον τίμησε με το «Παράσημο του Αγίου Διονύσου». Για τη συμβολή του στην ανακαίνιση του ιστορικού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μόναχο τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας. Για το φιλανθρωπικό έργο στο Μόναχο και τη Βαυαρία τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το «Ευρωπαϊκό Μετάλλιο» της βαυαρικής κυβέρνησης, αλλά και το «Βαυαρικό Σταυρό της Τιμής» που φέρουν σήμερα 1450 πολίτες της Βαυαρίας με ανώτατο όριο τους 2000.

Το μυστικό της επιτυχίας; «Πρέπει να αγκαλιάζεις τους ανθρώπους, όχι να τους πολεμάς. Το ισχυρότερο όπλο του ανθρώπου είναι η γλώσσα, ο λόγος. Αυτά είναι τα όπλα μου όλα αυτά τα χρόνια».

Είπε:
«Πρέπει να μείνεις αυθεντικός σ΄αυτό που είσαι, να μην πουλάς περισσότερα απότι μπορείς, αλλά και να μην δείχνεις λιγότερο από ότι είσαι».

Είπαν:
Χορστ Ζεεχόφερ πρ. πρωθυπουργός της Βαυαρίας, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας για τη γιορτή 50 γενέθλια:
«Είναι αλιεύς ανθρώπων, όποιον πλησιάζει, τον γοητεύει, έκανε πολλά στο Μόναχο και ολόκληρη τη Βαυαρία. Για αυτό τον θεωρώ πραγματικό φίλο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.