Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Θα αποχωρήσει το SPD από την κυβέρνηση με την Μέρκελ ;

Σχόλιο Δορυφόρου

Μετά την εκλογή του Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και της Σάσκια Έσκεν στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD) το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα αποσύρουν το κόμμα από τον μεγάλο συνασπισμό κάτι που θα σημάνει μάλλον και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μια πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι η αποχώρηση θα είναι μια φυσιολογική και "λογική" εξέλιξη καθώς το δίδυμο που εκλέχτηκε Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και Σάσκια
Έσκεν στηρίχτηκαν στη ψηφοφορία κυρίως από όσους θέλουν την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε αντίθεση με τους υποστηρικτές του υπουργού Οικονομικών  Όλαφ Σολτς και της Κλάρα Γκάιβιτς που είχαν ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας.

Είναι σαφές ότι το SPD προσπαθεί να σταματήσει τον εκλογικό κατήφορο που έχει από το 2005. Και αν μέχρι τώρα προχωρούσε σε αλλαγές Προέδρου (για 9η φορά από το 2005) αυτή τη φορά η πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αλλαγή "πολιτικής ".

Όμως πόσο εύκολο είναι να αποχωρήσει πράγματι από την κυβέρνηση το SPD και θα κερδίσει εκλογικά από μια τέτοια απόφαση ;

Εύκολο δεν είναι καθόλου και αυτό για δυο κυρίως λόγους.
α) Το SPD έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μια εκστρατεία που καταγράφει όλες τις θέσεις του που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση συνασπισμού και έχουν γίνει νόμος του κράτους. Τώρα πόσο θα πείσει την κοινωνία ότι είναι αναγκαία μια αποχώρηση που μάλιστα θα προκαλέσουν νέες εκλογές ;

β) Όλοι θυμούνται ότι αμέσως μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές το Προεδρείο του SPD είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το CDU. Μάλιστα λίγα λεπτά μετά την αποτυχία των μετέπειτα συζητήσεων των υπολοίπων κομμάτων το προεδρείο υπό τον Ολαφ Σουλτς βγήκε και επικαιροποίησε τη θέση της μη συμμετοχής. Μια πρόσκληση όμως από τον Πρόεδρο της Γερμανίας ήταν αρκετή να αλλάξει γνώμη το Προεδρείο και τελικά να μπει στο κυβερνητικό σχήμα. Φυσικά και δεν φοβήθηκε τον Πρόεδρο της ΟΣΓ το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών. Πείστηκε όμως ότι μια προσφυγή σε κάλπες μετά από μια παρατεταμένη περίοδο "ακυβερνησίας" θα τη χρέωνε η κοινωνία στο SPD. 

Tώρα ;
Τo SPD ως κόμμα που καλύπτει το κεντροαριστερό χώρο θα συνεχίσει να έχει δύσκολο δρόμο όποια και να είναι η απόφασή του. 
Αν δεν τηρήσει την υπόσχεση που έχει αφήσει να πλανάται στους ψηφοφόρους του το  νέο Προεδρείο κινδυνεύει σε λίγο χρονικό διάστημα να έχει πάλι κρίση ηγεσίας. 
Αν από την άλλη επιλέξει την αποχώρηση που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές, τότε κινδυνεύει να χρεωθεί, σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομία της χώρας δείχνει σημάδια κάμψης , την κυβερνητική αστάθεια και ενδεχομένως πολιτική κρίση. 

Εκλογικά το πιό πιθανό σενάριο είναι να μην κερδίσει εάν παραμείνει στην κυβέρνηση. Το εάν θα κερδίσει με την αποχώρησή του θα φανεί μόνο στην πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.