Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Έχει χαρακτηριστικά επιδημίας χωρίς προηγούμενο»

Σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση». 

Όπως αναφέρεται, η απόφαση αυτή
ελήφθη γιατί η εξάπλωση του κορονοϊού εκτός Κίνας είναι πολύ μεγάλη, και έχει χαρακτηριστικά «επιδημίας χωρίς προηγούμενο». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι εκτός Κίνας δεν έχουν υπάρξει θάνατοι. Επίσης, οκτώ κρούσματα εκτός Κίνας αφορούν ανθρώπους στους οποίους η μετάδοση του ιού έγινε μέσω ανθρώπινης επαφής - π.χ. από σύζυγο σε σύζυγο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Βιετνάμ.

Από την πλευρά του, ο Γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ, Τέντρος Άντανομ, έδωσε συγχαρητήρια στην Κίνα και δηλώνει ότι «διατηρεί την εμπιστοσύνη του στο Πεκίνο και στην ικανότητα που έχει να ελέγξει την επιδημία». Παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαφωνεί με την πρακτική να κλείνουν τα σύνορα, να απαγορεύονται τα ταξίδια και το εμπόριο, καθώς σύμφωνα με τον Τέντρος Άντομαν, «δεν στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία» και καλό θα ήταν αυτά τα μέτρα να επανεξεταστούν. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.