Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ψήφισμα Ελλήνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Γερμανία για προσφυγικό

Ψήφισμα: Η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη και άμεση ανακούφιση για να απαλύνει την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά

Tο ψήφισμα του Δικτύου για άμεση υποστήριξη στην Ελλάδα, στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη
Γερμανική κυβέρνηση

Στο δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης γερμανίας συμμετέχουν Έλληνες που έχουν εκλεγεί σε όργαντα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Γερμανία (Κοινοτικά Συμβούλια, Δημοτικά Συμβούλια κλπ)

Aκολουθεί το ψήφισμα

Εμείς, τα 45 μέλη ελληνικής καταγωγής του Δικτύου Aιρετών τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία, επισημάναμε ήδη με το ψήφισμά μας τον Νοέμβριο του περασμένου έτους την ανυπόφορη και εκρηκτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Για μήνες, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, αναγκάζονται να παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Πολλές οικογένειες, παιδιά και έφηβοι στεγάζονται σε εντελώς συνωστισμένους καταυλισμούς κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία αυξάνει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά.

Για χρόνια, πολλοί κάτοικοι των νησιών έννοιωσαν την υποχρέωση να φροντίσουν τους πρόσφυγες, επενδύοντας χρόνο και χρήμα, αν και συχνά οι ίδιοι δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση.

Ήδη όμως τα όρια της ανθεκτικότητας εξαντλήθηκαν, τόσο των προσφύγων όσο και του τοπικού πληθυσμού των νησιών και των πολλών βοηθών. Τώρα οι διαμαρτυρίες του ελληνικού πληθυσμού αυξάνονται, υπάρχουν και βίαιες επιθέσεις. Παρά τα πρόσφατα γεγονότα στη Λέσβο και στα σύνορα της ΕΕ, κανείς δεν βρήκε ακόμη βιώσιμη λύση. Η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και η ισχυρότερη ασφάλεια των συνόρων από μόνη της δεν αρκεί.

Χαιρετίζουμε την κοινή πρωτοβουλία από τους δήμους, τις εκκλησίες και την κοινωνία των πολιτών στη Γερμανία, οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με αυτήν την πολιτική και εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο. Απαιτούν να παραμείνουν οι πόλεις, οι περιφέρειες και οι εκκλησιαστικές ενορίες καταφύγια για όλους τους ανθρώπους που δικαιούνται βοήθεια και προστασία. Προκειμένου να βοηθηθεί άμεσα η Ελλάδα, πρέπει να αποφασισθεί ειδική ανθρωπιστική ρύθμιση στη Γερμανία, ανεξάρτητα από μια συμφωνία όλων των χωρών για μια ευρωπαϊκή λύση. Tελευταίως συζητιόταν μια λύση για μια πολύ μικρή ομάδα ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων, αλλά ακόμα δεν πράττεται τίποτα. Aυτή η λύση δεν αρκεί! Ειδικά τώρα χρειάζεται η Ελλάδα υποστήριξη.

Μπορούμε να επανενώσουμε τις οικογένειες που το περιμένουν πολύ καιρό. Μπορούμε να αναλάβουμε πολλά ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους, ώστε να έχουν τελικά μια ασφαλή παιδική ηλικία. Μπορούμε να προσφέρουμε προστασία σε γυναίκες και ασθενείς. Μπορούμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να βρει το δρόμο πίσω στις αξίες της. Εάν δεν συμμετάσχουν όλοι, τότε οφείλουν να βοηθήσουν μόνο εκείνοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη. Ειδικότερα, ο επείγων επαναπροσδιορισμός του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βασιστεί στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις χώρες που είναι υπεύθυνες για τα αίτια του πολέμου, μέσω εξαγωγών όπλων και αθέμιτων εμπορικών ρυθμίσεων, να μοιραστούν τις συνέπειες. Οι χώρες της Μεσογείου δεν πρέπει πλέον να υφίστανται το κύριο βάρος. Αντί να παρακολουθούμε απλά, κάθε χώρα αναλαμβάνει αμέσως έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων από τους απαράδεκτα υπερπλήρεις καταυλισμούς στη Mόρια και στα άλλα νησιά. Ειδικότερα, η Γερμανία, ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων, πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο της, ιδίως επειδή ένα μεγάλο μέρος αυτών των όπλων παραδίδεται στην Τουρκία, η οποία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιχνίδι στα σύνορά της με την Ελλάδα.


Εκπροσωπείται από:
Iωάννα Ζαχαράκη (Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία), Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδης (Βάδη

Βυρτεμβέργη), Aργύριος Παπάζογλου (Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία),
Θωμάς Παπαδόπουλος (Έσση)
Email: iniohos@anatoliki.gr


ANATOLIKI S.A. (European Network of Elected Greeks in Local Authorities Abroad) 3-5, K. Rafailidou-Papadaki str., P.O. Box. 60497, 57001 Thermi, Thessaloniki, Hellas Tel.: 00302310463930, fax: 00302310486203 Email: info@inioxos.gr www.inioxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.