Deutsche Welle , Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Οι ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε ξένες εταιρείες προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα όπως και οι συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις – είναι οι κεντρικοί στόχοι του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο. Η ημερίδα
ξεκίνησε το πρωί στο Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας στο Βερολίνο και τελεί υπό την αιγίδα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δύο θα χαιρετήσουν τους συμμετέχοντες στις 3 μ.μ. και στη συνέχεια θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση.Στο φόρουμ συμμετέχουν 350 εκπρόσωποι ελληνικών και γερμανικών εταιρειών – μεγάλων και μικρών. Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές επιχειρήσεις - εν μέρη πρόκειται για εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως η Daimler, η Siemens, Fraport, η Telekom η και Schwarz με την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Στην ημερίδα έχουν έρθει όμως και εταιρίες που προβληματίζονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα όπως ο ενεργειακός όμιλος RWE. Μαζί με τη ΔΕΗ οι δύο εταιρίες υπέγραψαν στο περιθώριο του φόρουμ μνημόνιο συνεννόησης (ΜΟU) με το οποίο δηλώνουν την πρόθεση συνεργασίας στον τομέα της απολιγνητοποίησης και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
«Ιστορία αγάπης»
Η «πράσινη ενέργεια» είναι σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ο βασικότερος τομέας που προσφέρεται για ξένες επενδύσεις. Μιλώντας στην ημερίδα ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη μείωση γραφειοκρατικών εμποδίων σχετικά με την ίδρυση εταιρειών και την αδειοδότηση τους.
Στη δική του ομιλία ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ έκανε λόγο για ένα «αισθητό ξεκίνημα» στην ελληνική οικονομία. Μεν οι γερμανικές εταιρείες παραμένουν οι σημαντικότεροι επενδυτές στην Ελλάδα επεσήμανε ο κ. Αλτμάιερ, όμως όλο και περισσότερο εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον από άλλες χώρες όπως η Κίνα να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Ο Πέτερ Αλτμάιερ κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα. Τέλος, ενώ χαρακτήρισε τις ελληνογερμανικές σχέσεις ως διαχρονικά στενές, ο κ. Αλτμάιερ πρότεινε τη συγγραφή ενός βιβλίου για την ιστορία τους με τον τίτλο «Ήταν αγάπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.