Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Financial Times : H Ελλάδα "πάει καλά" αλλά ...

H Financial Times συγκέντρωσε τα δεδομένα από κάθε χώρα και από τα οποία προκύπτουν μερικά συμπεράσματα όσον αφορά την εξέλιξη της διάδοσης του ιού:

Συγκεκριμένα: 
Στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά περίπου 33% τη μέρα, ένδειξη ότι χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

Χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν αλλά και το Λουξεμβούργο, δείχνουν ακόμα πιο απότομη εξάπλωση του ιού μετά την ανακοίνωση του 100ου κρούσματος.

Ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη και του Χονγκ
Κονγκ που πήραν πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται πως κατάφεραν να έχουν μια πιο αργή εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής παρουσιάζει καλή εικόνα: Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να μην είναι τόσο απότομος όσο αυτός της δυτικής Ευρώπης.

Φυσικά παραμένουν αβεβαιότητες σε σχέση με το εύρος των εξετάσεων στον πληθυσμό που μπορεί να αλλοιώνουν τη σύγκριση ή να μεταβάλλουν την εικόνα ακόμα και στο κοντινό μέλλον. 

Ωστόσο η μέχρι στιγμής εικόνα είναι παρήγορη και αφήνει ελπίδες ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα θα είναι μικρότερες άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Γιατί δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό
Το μειονέκτημα της χώρας μας ωστόσο είναι ο πολύ μικρότερος αριθμός κρεβατιών εντατικής θεραπείας – αναλογικά με τον πληθυσμό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και πιο αργή να είναι η εξάπλωση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα βρει τα όριά του πιο σύντομα σε σχέση με άλλες χώρες με καλύτερες υποδομές.

Για αυτό το λόγο δεν αρκεί η εξάπλωση στην Ελλάδα να έχει βραδύτερους ρυθμούς, αλλά είναι σημαντικό να είναι πολύ βραδύτεροι – προκειμένου να εξισορροπηθεί το μειονέκτημα στις υποδομές υγείας.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.