Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Sigmar Gabriel: Θα ήταν τόσο δραματικό, αν παίρναμε επιπλέον δάνειο και να το δίναμε σε Ισπανία και Ιταλία ;

O Sigmar Gabriel ήταν 8 χρόνια Πρόεδρος του SPD και απότο 2013 έως το 2018 αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών. 
Η συνέντευξή του στην εκπομπή "Berlin direkt" στο ZDF την περασμένη Κυριακή προκάλεσε αίσθηση.
Ακολουθεί η συνέντευξη (σε ελέυθερη μετάφραση)

ZDF heute: Το κάθε κράτος έκλεινε τα σύνορά του και μετά απαγόρευσε και τις εξαγωγές ιατρικού υλικού. Τι σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα για την Ευρώπη.

Sigmar Gabriel: Μάλλον η ΕΕ ζει στον κόσμο της και δεν έχει καταλάβει ότι βρίσκεται στην μεγαλύτερη δοκιμασία από την ίδρυσή της και ότι μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς. 
Το πιο δυσάρεστο δε ήταν στην αρχή όπου ακόμη και εμείς οι Γερμανοί δεν είχαμε τη διάθεση να πάμε εκεί που άνθρωποι σωρηδόν πέθαιναν, δηλ στην Βόρεια Ιταλία και να στείλουμε βοηθητικό υλικό.
Δόξα το Θεό τώρα το κάνουμε αλλά νομίζω ότι αυτό δε θα το ξεχάσουν για πολύ καιρό οι Ιταλοί. Και ότι ακόμη και τώρα δεν υπάρχουν Υπουργοί Οικονομικών ή Πρωθυπουργοί να βοηθήσουν την Ιταλία και Ισπανία είναι απίστευτο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο τέλος μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που θα προκαλέσει ο ιός.

ZDF heute: Θα ήσασταν δηλαδή υπέρ του Ευρωομολόγου;

Sigmar Gabriel: Ενδιαφέρον έχει ότι ακόμη και οικονομικοί επιστήμονες που παραδοσιακά είχαν ταχθεί ενάντια σε κοινό χρέος δηλώνουν πλέον όλοι υπέρ. Γιατί απλά γνωρίζουν ότι η Ιταλία και η Ισπανία από μόνες τους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε νέο χρέος.
Ειλικρινά, αν δεν θέλουν να συμμετέχουν όλα τα κράτη τότε πρέπει να μπουν κάποιες χώρες μπροστά. Η Γερμανία για παράδειγμα. Εμείς άλλωστε είμαστε η χώρα που κερδίζει τα περισσότερο από την Ε.Ε. 

ZDF heute: Και ποια θα ήταν η πρότασή σας ;

Sigmar Gabriel: Θα ήταν τόσο δραματικό, αν αντί 156 δισ € παίρναμε ως Γερμανία 10 δισ επιπλέον δάνειο και να το δίναμε ως πρώτη βοήθεια σε Ισπανία και Ιταλία ;
Τα δυο κράτη θα το θυμότανε τα επόμενα 100 χρόνια και θα μας ευχαριστούσαν γι αυτό. Τώρα θα θυμούνται ότι δεν τους βοήθησαν οι γείτονες χώρες αλλά οι κινέζοι.

ZDFheute: Τι θα σημαίνει για την ΕΕ εάν η Ιταλία λάβει περισσότερη βοήθεια από την Κίνα παρά από τους ευρωπαίους εταίρους της;

Sigmar Gabriel: Είναι σχεδόν ανόητο ότι δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά να ελπίζουμε στη χώρα που ίδια αγωνίζεται να πάρει τον ιό υπό έλεγχο.
Τώρα έτσι δίνουμε την εντύπωση ότι ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο όπως η Αμερική - και όχι μόνο εμείς στη Γερμανία, αλλά σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή: Το έθνος μου πρώτα! Σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, όχι τους γείτονες.

ZDFheute: Αυτή την εντύπωση έχει η Ιταλία - εκεί το ευχαριστώ πάει στην Κίνα.

Sigmar Gabriel: Νομίζω ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες. Η Κίνα χρησιμοποιεί σήμερα αυτό το γεγονός για να αυξήσει την πολιτική της επιρροή στον κόσμο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Φανταστείτε αν είχαμε έναν Αμερικανό πρόεδρο και σε μια ομιλία του έλεγε: Σήμερα βάζουμε όλη την ισχύ της Αμερικής στην κατασκευή ιατρικών συσκευών, αναπνευστικών και βοηθητικών υλικών - για τον δικό μας πληθυσμό αλλά και για όλους τους άλλους  που χρειάζονται βοήθεια. Τι μήνυμα θα ήταν αυτό από την παλιά μεγάλη δυτική υπερδύναμη την Αμερικής !

ZDFheute: Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Sigmar Gabriel: Αντ 'αυτού, βλέπουμε σήμερα πώς οι δύο μεγάλες χώρες, οι ΗΠΑ και η Κίνα, η μια να ξεπερνάει την άλλη στις θεωρίες συνωμοσίας.
Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών λέγεται ότι απέτυχε απλώς επειδή η Αμερική επέμενε ότι δεν την αποκαλεί να μην αποκαλεί τον κορωνοιό "Covid-19" αλλά  "ιό Wuhan" ή "ιό της Κίνας".
Και στην Κίνα οι άνθρωποι λένε ότι ο ιός προέρχεται από αμερικανικά στρατιωτικά εργαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι αντί να δουλέψουμε συλλογικά για το πώς μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας από τα μεγάλα κράτη.

ZDFheute: Ας επιστρέψουμε στην ΕΕ: Τι μπορεί να κάνει η Γερμανία, για παράδειγμα αναλαμβάνοντας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, για την αποκατάσταση των ζημιών;

Sigmar Gabriel: Θα επιθυμούσα μια Γερμανία να προχωρήσει και να αποκτήσει ηθική πίστωση για την Προεδρία , προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια σ άλλα θέματα όπως: προστασία του περιβάλλοντος, βοήθεια στην Αφρική - ζητήματα που πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε.
Αντίθετα, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δραματικές ζημίες στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.