Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ursula von der Leyen: "Εγωιστική η συμπεριφορά των κρατών στην αρχική φάση της κρίσης"

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε εγωιστική τη συμπεριφορά των κρατών μελών της ΕΕ στην αρχή φάση της κρίσης του ιού.
   
 "Όταν η Ευρώπη έπρεπε πραγματικά να είναι ενιαία, πολλοί αρχικά φαινόταν να σκέφτονται μόνο για τον εαυτό τους", δήλωσε η von der Leyen την Πέμπτη στο κοινοβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μόνο τώρα που φαίνεται να υπάρχει αλληλεγγύη στη διανομή του ιατρικού εξοπλισμού και της φροντίδας των ασθενών, ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μια θετική πορεία".

Συγκεκριμένα,η πολιτικός επέκρινε τους περιορισμούς στις εξαγωγές για μάσκες αναπνευστικών μηχανημάτων που ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είχαν υιοθετήσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες και έχουν αποσυρθεί από τότε. Το κλείσιμο των συνόρων, το οποίο σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ επηρεάζει σοβαρά το διασυνοριακό εμπόριο, εμπόδισε επίσης μια "επιτυχημένη ευρωπαϊκή αντίδραση" στην κρίση.

Η Von der Leyen προειδοποίησε ότι "κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί μόνο του στις ανάγκες και στον ιατρικό εξοπλισμό. "Μια απεριόριστη κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί θέτοντας εμπόδια μεταξύ μας." Και όμως αυτό ήταν ακριβώς το πρώτο αντανακλαστικό πολλών ευρωπαϊκών χωρών. «Δεν έχει νόημα», διαμαρτυρήθηκε η von der Leyen.

Στο κοινοβούλιο της ΕΕ μίλησε μπροστά σε σχεδόν κενές καρέκλες. Παρά την πανδημία, το αντιπροσωπευτικό όργανο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες για να υιοθετήσει σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σάσολι και οι ηγέτες των ομάδων συμβούλευσαν να μην συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση. Για πρώτη φορά, η απαραίτητη ψηφοφορία μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πρέπει να ψηφιστεί μια επενδυτική επίθεση στον τομέα της υγείας και σε άλλους κρίσιμους τομείς, ένα μέσο για τη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων κοινοτικών πόρων ειδικά για τη διαχείριση κρίσεων και ενός ειδικού κανονισμού για τον τομέα των αερομεταφορών. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν αναμένονται παρά αργά το βράδυ. "Φυσικά, έπρεπε να επιβραδύνουμε το ρυθμό", δήλωσε ο Πρόεδρος Sassoli.  Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να ανασταλεί στη μέση της κρίσης.

Πηγή: Ε.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.