5.453 νεκρούς μετράει ήδη το Βέλγιο (18.04.2020, ώρα 16.30), περισσότερους δηλαδή από τη Γερμανία και αναλογικά με τον πληθυσμό 3η παγκοσμίως (εκτός των μικρών χωρών όπως Σαν Μαρίνο, Νησιά Φερόε κλπ
Και αυτά αν και από 17 Μαρτίου ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Αυτό είναι σύμφωνα με δημοσίευμα
του Spiegel ένα αναπάντητα ερωτήματα της πανδημίας.
Ερμηνείες υπάρχουν πολλές. Όπως π.χ. ότι είναι μια χώρα στο κέντρο της Ευρώπης και κέντρο ενδιάμεσου σταθμού πολύ περισσότερο από άλλες χώρες. Η απόσταση σε Λονδίνο, Παρίσι, Κολωνία, Αμστερντάμ είναι με το τρένο μικρότερη από 3ώρες.
Αλλος λόγος είναι η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του Βελγίου που είναι ιδιαίτερα υψηλή όπως είναι στη Λομβαρδία, Μαδρίτη και Νέα Υόρκη και αποτελεί σημείο που διευκολύνει τη συγκέντρωση του ιού
Ακόμη και η πυκνότητα του πληθυσμού που στο Βέλγιο είναι 377 άτομα ανά τμ ενώ π.χ. στη Γερμανία είναι 232 άτομο να τ.μ.
Όλα αυτά αποτελούν εξηγήσεις αλλά έρχεται η διπλανή Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με πυκνότητα πολύ μγαλύτερη (526 ανά τ.μ.) με "μόλις" 862 νεκρούς να αμφισβητήσει το τελευταίο επιχείρημα.
Υπάρχει μεν το στοιχείο ότι το Βέλγιο έχει καταγράψει τους 289 νεκρούς σε γηροκομεία ως θύματα του ιού ενώ έχει διαπιστωθεί ότι σίγουρα από τον ιό έχουν πεθάνει 91 αλλά ο αριθμός του συνόλου των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός.
Αρχικά υπήρξε μια ήπια αντίδραση καθώς οι υπεύθυνοι εκτιμούσαν ότι το Βέλγιο θα έχει 13.000 κρούσματα και 700 ασθενείς στις μονάδες εντατικής (τα κρούσματα σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 37.000).
"Βρισκόμαστε στα επίπεδα της εποχικής γρίπης" δήλωνε ο ιολόγος Van Gucht στις 3 Μαρτίου.
Υποτιμήθηκε ο κίνδυνος αρχικά είναι μια πρώτη απάντηση του καθηγητή πολιτικών επιστημόνων Dirk Rochtus στο καθολικό Πανεπιστήμιο Löwen.
Επιπλέον στοιχείο και ίσως είναι κρίσιμο είναι ότι το Βέλγιο είναι μια χώρα ακυβέρνητη.
Από τις εκλογές του Μαίου 2019 μόλις πριν λίγες εβδομάδες και εν μέσω της πανδημίας απέκτησε πλειοψηφία η Πρωθυπουργός Sophie Wilmès.
Το πρόβλημα είναι γνωστό στο Βέλγιο. Οι Γαλλόφωνοι Βαλόνοι (το 40% των 11.500.000 περίπου Βέλγων) και ολλανδόφωνοι Φλαμανδοί (55% του πληθυσμού) δεν μπορούν να συμφωνήσουν στον τρόπο διακυβέρνησης, καθώς οι πρώτοι ως οικονομικά ασθενέστεροι επιζητούν ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, ενώ οι δεύτεροι θεωρούν το "σπάταλο" κράτος εμπόδιο στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξή τους.
Αυτή η διαφορά οικονομικής δυναμικότητας περιβάλλεται τον μανδύα της γλωσσικής αντιπαράθεσης, που δίνει στις διαφωνίες τους τη διάσταση της αντιπαράθεσης δύο κόσμων.
Μια από τις πολλές ερμηνείες γιατί το Βέλγιο βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση αυτή της πανδημίας.
Συμπέρασμα πάντως που βγαίνει από τους αριθμούς για το Βέλγιο είναι ότι η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και μια απλοϊκή εκτίμηση των αριθμών απλά για τη δημιουργία μιας κατάταξης μπορεί να είναι βιαστική.
Πηγή: Με στοιχεία Spiegel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.