Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου εξηγεί τη στάση της Σουηδίας στη Πανδημία

Γιατί η στάση αυτή της Σουηδίας ; Ήταν ένα ερώτημα που μας απασχολούσε όλο το διάστημα από τότε που ξέσπασε η κρίση. Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε, δεν είχαμε και λόγο, να την εντάξουμε στο περίφημο τρίο Τράμπ, Τσόνσον και Ερντογάν που συναγωνιζόταν ο ένας τον άλλο στις λαικίστικες απόψεις.

Ένα άρθρο που δημοσίευσε στη σελίδα flash.gr ο  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Mälardalen στη Σουηδία, Χρήστος Παπαχριστοδούλου έρχεται να δώσει απαντήσεις σε πολλές από τις ερωτήσεις μας.


Όλο το κείμενο του κ. Παπαχριστοδούλου

Καλημέρα από Σουηδία,

Διάβασα τις προάλλες  το άρθρο που έγραψε ένας Έλληνας στην Σουηδία με τα προβλήματά που είχε με τον κορονοϊο και την αγανάκτηση του εναντίον της Σουηδίας. 

Θα ήθελα να σας πω ωρισμενα πράγματα, εντελώς διαφορετικά από αυτά που περιγράφει ο συμπατριώτης μου.

Ζω στην Σουηδία από το 1979 και είμαι καθηγητής οικονομικών στο Mälardalen University. Γνωρίζω πολύ καλά την οικονομία αλλά και το σύνταγμα της Σουηδίας και η γυναίκα μου είναι γιατρός σε κρατικό νοσοκομείο.

Πρώτα από όλα, η Σουηδία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το σύνταγμα της, απαγορεύει στην κυβέρνηση να κυρηξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση πολέμου, που για την Σουηδία σημαίνει ποτέ γιατί δεν έχει κάνει πόλεμο εδώ και 200 χρόνια. Αν η κυβέρνηση κλείσει για παράδειγμα τα εστιατόρια, οι ιδιώτες θα κάνουν μήνυση εναντίον της κυβέρνησης για παραβίαση του συνταγματος και κατά τους συνταγματολογους η κυβέρνηση θα τιμωρηθεί, ίσως και με φυλακή… Αντί για περιστασιακους αντισυνταγματικους νόμους η Σουηδία δίνει συμβουλευτικες προτάσεις. Και η πλειοψηφια του κόσμου τις δέχεται, φυσικά με εξαιρέσεις κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Για μας τους Έλληνες, έστω και αν ζούμε εδώ, δεν μπορούμε να καταλουβε την νοοτροπία των Σουηδών που πείθονται τόσο εύκολα…



Όσον αφορά τα σχολεία στην Σουηδία είναι αρμοδιότητες των δήμων και έτσι μια απόφαση της κυβέρνησης να κλεισουν τα σχολεία θα είχε περίπου τα ίδια προβλήματα γιατί οι δήμοι είναι ανεξάρτητοι από το κράτος. Υπάρχουν δήμοι που έχουν κλείσει ορισμενα σχολεία που βρέθηκαν κρούσματα. Το άλλο πρόβλημα με τα σχολεία εχει να κάνει με την δομή της οικογένειας. Η Σουηδία ίσως έχει τις περισσότερες χωρισμένες οικογένειες στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στη αγορά εργασίας. Πολλές νοσοκόμες και γιατροί είναι μόνες τους με τα παιδιά τους και αν κλείσουν τα σχολεία, είναι σαν να κλείνουν και τα νοσοκομεία. Μια δημοσκοποση που έγινε πριν 2 βδομαδες έδειξε ότι το 65% είναι υπέρ των ανοικτών σχολείων. Παππούδες και γιαγιάδες δεν φυλάνε παιδιά στην Σουηδία… Τα Γυμνάσια που πάνε μεγάλα παιδιά έχουν κλείσει, όπως και εμείς στα πανεπιστήμια.



Οσον αφορά την οικονομία λυπάμαι που ο συμπατριώτης μου το βλέπει τόσο λάθος. Η κυβέρνηση έχει πάρει τεράστια οικονομικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και τον κόσμο που χάνει τις δουλειές του. Η Volvo και η Scania για παράδειγμα έχουν κλείσει όπως και όλα τα ξενοδοχεία και η SAS έχει απολύσει το 90% του προσωπικού. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομαδα παίρνουν καινούργια μέτρα. Έχω χάσει τον λογαριασμό που είναι πάνω από 50 δις ευρώ, εξάλλου έχουν καλή οικονομία με ένα χρέος γύρω στο 22% του ΑΕΠ. Και η κεντρική τράπεζα έδωσε δάνεια στο τραπεζικό σύστημα με 0% επιτόκιο στα 50 δις ευρώ για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εισοδήματα. Αποσβέσεις χρεών, πληρωμές φόρων και κοινωνικών εισφορών αναβλήθηκαν για ένα εξάμηνο. Με τέτοια μέτρα δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι η χώρα σκέφτεται την οικονομία της…

Το μεγάλο πρόβλημα στην Σουηδία είναι τα σχετικά μικρά αποθέματα ιατρικού υλικού που είχαν τα νοσοκομεία και έτσι είναι δύσκολο σήμερα να τα βρουν όταν όλος ο κόσμος ψάχνει, εστω και αν η Σουηδία πληρωνει πολύ για τα εισαγει. Με τόσους ασθενείς, είναι δυστυχώς αναπόφευκτο ωρισμενοι νέοι, όπως ο συμπατριώτης μας, να μην μπορούν να βοηθηθούν. Οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν ένα “ηθικό” κωδικα για το ποιος έχει προτεραιότητα…Και κάτι ακόμη. Η Ιταλία πριν 3 εβδομάδες περίπου παρήγγειλε 500 τεχνικούς αναπνευστηρες από την Σουηδική εταιρεία Getinge, από τους καλύτερους στον κόσμο, και ήδη έχουν στείλει αρκετούς. Παράλληλα η Σουηδία χρειάζεται τέτοιους γιατί ωρισμενα νοσοκομεία έχουν πολύ παλιούς, ηλικίας πάνω από 25 χρονια. Όμως σε αντίθεση από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αμερική που απαγόρευσαν εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού, η Σουηδική κυβέρνηση δεν εξαναγκασε την Getinge να εξοπλίσει τα Σουηδικά νοσοκομεια και να αδιαφόρησει για την Ιταλία…

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Χρηστος Παπαχριστοδουλου
Καθηγητής Πανεπιστημίου
Mälardalen University

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.