Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Σόιμπλε: Δεν πρέπει να είναι απόλυτο ότι η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel o Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει στη ζωή τονίζοντας ότι "Ότι η ζωή δεν είναι το υπέρτατο αγαθό δεν πρέπει να είναι μια απόλυτη θεωρία. Βασικά δικαιώματα περιορίζονται. Και στο σύνταγμά μας αναφέρεται ότι το η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ανέγγιχτη. Aυτό δεν αποκλείει όμως ότι θα πεθάνουμε"

Ο δημοσιογράφος επανήλθε με το ερώτημα ,,δηλαδή πρέπει να αποδεχτούμε τους θανάτους" για να απαντήσει ο Σόιμπλε:

Το κράτος πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό σε επίπεδο υγειονομικής φροντίδας. Αλλά θα πεθάνουν άνθρωποι από τον κορωνοϊό. Με όλες τις υποκείμενς ασθένεις και την ηλικία ανήκω κι εγώ στις ευπαθείς ομάδες. Ο φόβος μου όμως είναι περιορισμένος. Όλοι θα πεθάνουμε κάποτε. Και θεωρώ ότι νέοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο. Καθώς το δικό μου φυσιολογικό τέλος της ζωής είναι πιό κοντά λόγω ηλικίας


Στην διαπίστωση : Oι ιολόγοι είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ της διατήρσης αυστηρών περιοριιριστικών μέτρων απάντησε : 

Δεν πρέπει να αφήσουμε τις αποφάσεις μόνο στους ιολόγους, πρέπει να σταθμίσουμε τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και άλλες επιπτώσεις. Απλά να νεκρώσουμε τα πάντα για δύο χρόνια θα έχει τρομερές συνέπειες.
Πρέπει να πάμε βήμα βήμα και να έχουμε τη διάθεση να μαθαίνουμε. Το να επιστρέψουμε σε μέτρα μετά από χαλάρωση θα είναι πολύ δύσκολο.

Στην ερώτηση για την "αντίδραση του κόσμου" απάντησε :

Ο φιλόσοφος Alexis de Tocqueville έχει ήδη αναγνωρίσει το πρόβλημα στα γραπτά του σχετικά με τη δημοκρατία στην Αμερική: η κρίσιμη φάση έρχεται πάντα όταν η πίεση χαλαρώνει για λίγο. Η διέξοδος είναι πολύ πιο δύσκολη από τον γρήγορο τρόπο ένταξης στην αρχή της κρίσης, όταν όλοι ήταν έτοιμοι και πρόθυμοι να συμμετέχουν .

Τέλος στο ερώτημα αν η Γερμανία έπρεπε να ήταν περσσότερο έτοιμη και να είχε υλοποιήσει το σχέδιο πανδημίας του 2012 επισήμανε ότι την ευθύνη για όλα αυτά τα θέματα την έχουν τα ομόσπονδα κρατίδια και όχι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Φωτογραφία:Deutscher Bundestag / Achim Melde

Όλη η συνέντευξη στο Tagesspiegel 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.