Ο Ειρηναίος ήταν ήδη σε προχωρημένη ηλικία όταν ανέλαβε τη Μητρόπολη Γερμανίας τον Φεβρουάριο του 1972, αφήνοντας τη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου - όπως φημολογείται, κατόπιν υποδείξεων της στρατιωτικής κυβέρνησης της χούντας να εγκαταλείψει την Κρήτη. Αλλά και στη Γερμανία τα έβαλε με τη χούντα των συνταγματαρχών.
Την εποχή εκείνη το Ελληνικό
Πρόγραμμα του Μονάχου της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας που μεταδιδόταν σε ολόκληρη τη Γερμανία είχε καταργήσει το εβδομαδιαίο, πεντάλεπτο «κήρυγμα» του Σαββάτου.
Η νεαρή τότε δημοσιογράφος Ελένη Τορόση θυμάται το τηλεφώνημα του Ειρηναίου στον διευθυντή του προγράμματος Κώστα Μπακογιάννη. «Λυπάμαι σεβασμιότατε, αλλά καταργήσαμε το κήρυγμα», του είπε ο Μπακογιάννης που είχε δώσει στο πρόγραμμα αντιδικτατορικό χαρακτήρα, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέπλεε με το καθεστώς.
«Ακου το δικό μου κήρυγμα και μετά, αν θέλεις, μην το μεταδίδεις», του είπε ο Ειρηναίος. Ετσι, το «κήρυγμα» του Σαββάτου παρέμεινε μέχρι το 2003, οπότε έκλεισε το πρόγραμμα. Ο Κώστας Πετρογιάννης που ανέλαβε στη συνέχεια τη διεύθυνση του Ελληνικού Προγράμματος τον θυμάται ως πρόσωπο ιδιαίτερα δραστήριο. «Ηταν πανταχού παρών», λέει, «ήταν μία προσωπικότητα με ειδικό βάρος, ειλικρινής και ουσιαστικός. Και χωρίς να ενδιαφέρεται για τις δημόσιες σχέσεις, ήταν ιδιαίτερα αποδεκτός από τους Γερμανούς».
Απόσπασμα από άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 2 Μαίου 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.