Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Που δεν έχουν καταλήξει ακόμη οι επιστήμονες

Πολλά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη για τον ιό ή υπάρχουν αντικρουόμενες απαντήσεις από έρευνες:

Συγκεντρώσαμε 10 από αυτά: 

1.  Πόσα σωματίδια κορωνοϊού χρειάζονται για να αρρωστήσει κανείς και μάλιστα σοβαρά;
Έρευνα σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς με Covid-19 στη Λομβαρδία της Ιταλίας δεν βρήκε καμία διαφορά στο ιικό φορτίο ανάμεσα σε αυτούς με συμπτώματα και σε εκείνους χωρίς συμπτώματα. Στην Κίνα, γιατροί από το 8ο Λαϊκό Νοσοκομείο της Γκουανγκτζού, επίσης, δεν βρήκαν
διαφορά στο ιικό φορτίο ανάμεσα σε ασθενείς με ήπια και σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.
Όμως, άλλη κινεζική μελέτη σε ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Ναντσάνγκ βρήκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη σοβαρότητα της νόσου και στην ποσότητα του ιού που βρέθηκε στη μύτη των ασθενών. Συνεπώς, είναι πρόωρο να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα αν ο «πολύς» ιός αρρωσταίνει κάποιον πιο σοβαρά από τον «λίγο» ιό.

2.  Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο πιθανή είναι η περίπτωση να μολυνθούμε εκ νέου 
Συχνά, όταν το σώμα μας μολύνεται από ένα συγκεκριμένο ιό, παράγει προστατευτικά αντιβιοτικά που βοηθούν να αποτραπεί η επανάληψη της μόλυνσης. Κάπως έτσι έχουν να κάνουν τα πράγματα με την κοινή γρίπη. «Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά τα περισσότερα παιδιά συνήθως αναπτύσσουν μια - μικρής διάρκειας - ασυλία στον συγκεκρμένο ιό. Ωστόσο, έτσι ακριβώς όπως η γρίπη μπορεί να αλλάξει, έτσι (μπορεί) κι ο COVID - 19, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο ευαίσθητο στην επαναπροσέγγιση της ασθένειας».
Αλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι περισσότερο πιθανό άπαξ κι ένας άνθρωπος κολλήσει τον ιό, δεν είναι δυνατόν να τον κολλήσει εκ νέου.

3. Ο ρόλος της μάσκας
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε την τελευταία Τρίτη και επανέλεβα  πως τόσο ο ΠΟΥ, όσο όμως και το Αμερικανικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμώξεων (CDC) υποστηρίζουν ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκες.
Ωστόσο, ο ίδιος ο λοιμωξιολόγος (όπως και άλλοι καθηγητές έχουν αναφέρει) παρατήρησε πως στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, οι Αρχές προτρέπουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, χωρίς να υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτή η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων, καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού, έχει δημιουργήσει φωνές που προτρέπουν στην γενική χρήση μάσκας και στην Ευρώπη.

4. Δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα μέχρι τώρα σχετικά με την επίπτωση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορονοϊού καθώς είναι αντικρουόμενα
Εάν ο SARS-CoV-2 είναι σαν τα κοινά στελέχη της γρίπης (ή όπως οι άλλοι κορονοϊοί που προκαλούν γρίπη), υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο αριθμός των κρουσμάτων να μειωθεί όσο ζεσταίνει ο καιρός. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να επανέλθει το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπως η γρίπη. Αλλά είναι νωρίς ακόμα να το υποθέτουμε αυτό.

Θεωρητικά, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τη μετάδοση ενός ιού και γι’αυτό ορισμένοι ιοί έχουν εποχικότητα, λέει η Γκόσντον. «Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές, καθώς ιοί όπως η γρίπη έχουν εξίσου μεγάλη εξάπλωση σε τροπικές περιοχές».


5. Τα "άγνωστα" συμπτώματα του ιού
Τα συμπτώματα που γνωρίζουμε για τον Covid-19 είναι πυρετός, πονόλαιμος, ξηρός βήχας, δύσπνοια, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, κόπωση, κεφαλαλγία και σπανίως διάρροια. Έρευνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης προσθέτει ότι, οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνταν για απώλεια όσφρησης και γεύσης επί αρκετές ημέρες και μάλιστα προτού εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου.

6.  Κορωνοιός και αέρας 
Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), εκπόνησαν επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και του Πρίνστον.
Συμπέραναν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για δύο ως τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σ’ ένα κουτί από χαρτόνι.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης νεφελοποιητή για να διασπείρουν τον ιό στον αέρα. Με αυτή την τεχνική, βρήκαν ότι ο ιός, υπό μορφή αεροζόλ — μορίων που μένουν στον αέρα — μπορούσε να εντοπιστεί για τρεις ώρες.
Η μέθοδος αυτή πάντως αμφισβητήθηκε: ορισμένοι ειδικοί αντέτειναν πως η χρήση του νεφελοποιητή δεν έχει καμία σύγκριση με τον βήχα ή τα φτερνίσματα ενός ασθενούς, άρα πιθανόν αυξάνει τεχνητά το εύρος της πιθανότητας μόλυνσης μέσω του αέρα.

8. Οι πραγματικός αριθμούς των κρουσμάτων
Ειδικοί αναφέρουν ότι οι επίσημοι αριθμοί κρουσμάτων πρέπει να υπολογίζεται ανάλογα και τη χώρα επί 5, 7, ή 10 καθώς οι αριθμοί που δημοσιεύονται καθημερινά αφορά μόνο τα κρούσματα που έχουν εκδηλωθεί.

9. Μεταδίδεται ο ιός από φορέα με εκαφρά συμπτώματα ;
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ακόμη καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που προσβλήθηκαν άτομα από ανθρώπους με δεν είχαν εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα. Η ΠΟΥ πάντως πιστεύει ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο από άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. 

10. Ποιο ζωο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο; 
Σύμφωνα με τον ιολόγο Schmidt-Chanasit δεν υπάρχουν στοιχεία που να είναι αντίθετα στην θεωρία ότι ο ιός μεταδόθηκε από νυχτερίδα. Ταυτόχρονα όμως δεν υπάρχει στοιχείο που να αποκλείει ότι υπήρξε άλλος σταθμός ζώου. Ετσι το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua είχε ανακοινώσει αρχές Φενρουαρίου ότι ερευνητές του South China Agricultural University κετιμούν ότι  ο παγκολίνος (μυρμηγκοφάγος) αποτέλεσε τον ενδιάμεσο σταθμό. 

Πηγή στοιχείων: Die Zeit, συνέντευξη τύπου Τσιώδρα 31.03.2020, άρθρο Klaus Reinhardt (Προέδρου συνδέσμου ιατρών Γερμανίας), ΑRD.de, Συνέντευξη Johannes Bogner ( Λοιμοξιολόγος, Διευθυντής στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στην Πολυκλινική Μονάχου), https://www.onmed.gr/,  «Frankfurter Allgemeine Zeitung», άρθρο ιολόγου Χέντρικ Στρέεκ  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης ,  DIE ZEIT ( Florian Schumann, Jakob Simmank, Dagny Lüdemann και Alisa Schröter)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.