Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ο ρόλος της Deutsche Welle και της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στην περίοδο της Χούντας

53 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα. 

Με αφορμή το γεγονός αυτό αναδημοσίευουμε απόσπασμα της Deutsche Welle που είχε δημοσιευτεί στα 50 χρόνια (2017) με αφορμή την Έκθεση που παορυσίασε το πολιτικό Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ στη Γερμανία για το ρόλο της γερμανικής κοινωνίας απέναντι στη Χούντα.

"Η Χούντα δεν είχε μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν αρκετά εκθέματα που τεκμηριώνουν τις προσπάθειες που κατέβαλε να καταπολεμήσει τον αντιδικτατορικό αγώνα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα στέλνει εκατοντάδες άτομα ως δασκάλους στα ελληνικά σχολεία, ως προσωπικό στα προξενεία αλλά και ως πράκτορες. Σκοπός αυτής της επιχειρήσης ήταν η καταστολή του αγώνα των Ελλήνων
ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς με απειλές και ωμή βία, με την αφαίρεση διαβατηρίων, με ένα μεγάλο δίκτυο χαφιέδων, με προπαγανδιστικά φυλλάδια αλλά και με τη σύσταση χουντικών μεταναστευτικών συλλόγων".

Η έκθεση αναφερόταν και στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα δύο ελληνόφωνα προγράμματα της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της χουντικής προπαγάνδας και του στρατιωτικού καθεστώτος. Το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle απευθυνόταν στο κοινό στην Ελλάδα και το ελληνόφωνο πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στους έλληνες οικονομικούς μετανάστες (γκάσταρμπαϊτερ). 

Η συμβολή των δύο προγραμμάτων ήταν σύμφωνα με την Σίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ μοναδική: «Σε αντίθεση με τα ελληνόφωνα προγράμματα της "Φωνής της Αμερικής" ή και του BBC που τήρησαν ουδέτερη στάση το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle ήταν σαφέστατα στο πλευρό των δημοκρατών. Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό πρόγραμμα από το Μόναχο. Ο διευθυντής του Παύλος Μπακογιάννης, αν και δεν ήταν αριστερός, πολεμούσε τη χούντα – ακόμη και ενάντια στη θέληση του τότε ισχυρού άνδρα της Βαυαρίας Φραντς-Γιόζεφ Στράους. Αλλά και στη Deutsche Welle ασκήθηκε τότε μεγάλη πίεση στην Eλληνική Σύνταξη να αντιμετωπίζουν πιο „ήπια“ το καθεστώς. Οι δημοσιογράφοι δεν ενέδωσαν. Για αυτό τους αξίζει μεγάλος έπαινος.»

Η Σίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ είναι πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανο-Ελληνικών Εταιρειών στη Γερμανία 
Aπό το 1980 έως το 2005 ήταν μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.