Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Εκπομπή Anne Will : H "έξοδος" και το μπόνους για νέα ΙΧ

Στην χθεσινή εκπομπή της Anne Will στο ARD συμμετείχαν ο Markus Söder, Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Olaf Scholz, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Hildegard Müller, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αυτοκινητοβιομηχανίας  (VDA), Robert Habeck, Πρόεδρος των Πρασίνων (Grüne Bündnis 90), Jutta Allmendinger Πρόεδρος του
οικονομικού κέντρου Βερολίνου για την κοινωνική έρευνα (WZB).

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης τέθηκε το θέμα της δυσκολίας της "εξόδου" από τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Πρωθυπουργός Markus Söder ρωτήθηκε αρχικά για τις δηλώσεις Σόιμπλε (η ζωή δεν είναι το υπέρτατο αγαθό) χαρακτήρισε "Μη σοβαρή τη συζήτηση αν έπρεπε να αφήσουμε τους ηλικιωμένους να πεθάνουν ή όχι" 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος των Πρασίνων αποστασιοποιήθηκε απόλυτα από τις δηλώσεις του Πράσινου Δημάρχου του Tübingen (δίνουμε αγώνα ζωής για κάποιους που σε μισό χρόνο ούτως ή άλλως θα πεθάνουν).

Στο ερώτημα αν πρέπει να επιταχυνθεί η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας είπε ότι " Όπως υπάρχουν γονείς που λένε πότε θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και σχολεία έτσι υπάρχουν και πολλοί γονείς που λένε πως θα στείλουμε τα παιδιά μας και πόσο σίγουρα θα είναι τα παιδιά μας. Η άποψή μου είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός όπου ανά πάσα στιγμή θα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα αν αυτά προκύψουν. Τα κρατίδια όπως Βαυαρία, Βάδη Βυρτεμβέργη που είναι στα σύνορα δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση όπως η Σαξονία-Ανχαλντ που από αύριο (σήμερα) χαλαρώνει τα μέτρα. Ζήτησε από το Robert Koch Ινστιτούτο να προσδιορίσει με συγκεκριμένα στοιχεία το πότε μπορεί να οργανωθεί η έξοδος και πότε δεν έχει μειωθεί ο κίνδυνος

Η Jutta Allmendinger αντίθετα επισήμανε ότι "η επιστήμη δεν μπορεί να πάρει την απόφαση, η επιστήμη μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία. Η νομιμοποιημένη πολιτική πρέπει να λάβει τις αποφάσεις. Και συμπλήρωσε "Κατανοώ τη μεγάλη δυσκολία της πολιτικής σήμερα. Αν μιλήσουμε για υγεία σε επίπεδο παγκοσμίου οργανισμού υγείας τότε η υγεία είναι ένα ευρύτερο θέμα. Υπάρχει η υγεία σε φυσικό, ψυχικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο και αυτό πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό. Έχουμε και εμείς τα δικά μας "R" επισήμανε. . Έτσι π.χ, μαθητές από συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις δεν θα μπορέσουν α καλύψουν ποτέ τους 4-6 εκπαιδευτικούς χαμένους μήνες όπως ότι επαναφορά των γυναικών στην αγορά εργασίας θα είναι πολύ δύσκολη.

Ο Scholz αρχικά αναφέρθηκε στο ότι η Γερμανία δεν κατέβασε όλες τις "ασφάλειες" όπως έκαναν πολλά κράτη "Δεν κλείσαμε τα εργοστάσια, δεν απαγορεύσαμε την έξοδο στην ύπαιθρο όπως έκαναν γειτονικές μας χώρες. Η μεγάλη πρόκληση είναι να βαδίσουμε σε ένα δρόμο που δεν υπάρχει εμβόλιο και αφενός να βγούμε από τα περιοριστικά μέτρα αλλά εξασφαλίζοντας της ασφάλεια της κοινωνίας.

Ο Robert Habeck, Πρόεδρος των Πρασίνων αναφέρθηκε στο τρίπτυχο : Υπομονή, η πολιτική πρέπει να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή και να υπάρχει ενιαία παρουσίαση της χώρας στις αποφάσεις κάνοντας κριτική για τη σημερινή εικόνα που εκπέμπει η πολιτική στη Γερμανία.

Στο θέμα του μπόνους για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου έτσι ώστε να ενισχυθεί η αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρθηκε η  Hildegard Müller, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αυτοκινητοβιομηχανίας  (VDA) χωρίς όμως να βρει πολλούς συμμάχους στην παρέα. 

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι "αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συνολική συζήτηση στα τέλη Μαΐου για το πως θα ανακάμψει η οικονομία αλλά η συζήτηση θα πρέπει να αφορά και άλλους κλάδους που σήμερα δίνουν μάχη για την επιβίωση"

Ο Πρόεδρος των Πρασίνων συμπλήρωσε ότι "η αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί να ζητά να επιστρέψουμε δυναμικά στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα" (η πρόταση της VDA είναι να δοθεί οικονομικό μπόνους σε κάθε είδους νέο ΙΧ που θα αγοραστεί).

Τέλος, τόσο η Jutta Allmendinger όσο και ο Πρόεδρος των Πρασίνων αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εργασία από το σπίτι για τις γυναίκες σαν μια μορφή εργασίας που θα καθιερωθεί και θα αποτελεί τον αποκλεισμό της, επιστρέφοντας σε μια "πατριαρχικού τύπου" κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.