Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Εκδηλώσεις, σεμινάρια, σχολές: Θα πάρω τα χρήματά μου πίσω ;

Από τις 15 Μαίου ισχύει νέα νομοθεσία στη Γερμανία, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της πανδημίας, που αφορά συνδρομές, εισιτήρια για υπηρεσίες και εκδηλώσεις που δεν έγιναν.

Τι ισχύει:

Σεμινάρια, σχολές
Όποιος έχει κλείσει έως 8 Μαρτίου συμβόλαιο για διάφορα σεμινάρια
ή σχολές (γλώσσας, fitness, σχολή χορού) θα λάβει ένα κουπόνι αξίας για το χρόνο που ήταν κλειστές οι υπηρεσίες. Αυτό όμως αφορά εφάπαξ συνδρομές.

Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση με τα συμβόλαια 
Πολλά γυμναστήρια έδωσαν παράταση στα συμβόλαια για να καλύψουν το χρόνο που χάθηκε. Με το νέο νόμο δεν επιτρέπεται να σταματήσει ο πελάτης τη συνδρομή για τους δυο/τρεις μήνες ούτε μπορεί να καταγγείλει το συμβόλαιο.

Συναυλίες, κοντσέρτα, εκδηλώσεις
Αν η αγορά εισιτηρίων έχει γίνει πριν τις 8 Μαρτίου τότε ο διοργανωτής έχει την υποχρέωση να δώσει κουπόνι αντίστοιχης αξίας . Μάλιστα το κουπόνι δεν πρέπει οπωσδήποτε να εξαργυρωθεί για την ίδια την εκδήλωση (αν π.χ. αυτή διοργανωθεί του χρόνου) αλλά μπορεί να επιλεγεί άλλη εκδήλωση του ίδιου διοργανωτή.
Αν μάλιστα δεν έχει εξαργυρωθεί το εισιτήριο/συνδρομή έως 31.12.2021 τότε μπορεί να ζητηθούν να τα χρήματα. Αλλά και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα διαβίωσης δίνεται η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων.

Ταξίδια / Αεροπλάνα
Αν και η Ευρωπαϊκή οδηγία είναι ξεκάθαρη και σύμφωνα με αυτή η αεροπορική εταιρεία οφείλει να επιστρέψει στον πελάτη τα χρήματα στην πράξη τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Πελάτες της π.χ. της Lufthansa περιμένουν εδώ και μήνες τα χρήματά τους, ενώ σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν κουπόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.